Yokogawa investeert in software voor betrouwbare en stabiele stroom

Stabiele stroom

Yokogawa heeft alle uitstaande aandelen verworven van softwareontwikkelaar PXiSE Energy Solutions LLC. Met hun oplossingen kunnen nutsbedrijven en andere netbeheerders betrouwbare en stabiele stroom door hernieuwbare energiebronnen en gedistribueerde energiebronnen (DER’s) real-time beheren.

Door deze overname bouwt Yokogawa voort op zijn monitoring en controle capaciteiten. Hiermee worden energieopwekkingsfaciliteiten en klanten geholpen in de sectoren voor elektriciteitstransmissie en -distributie hun doelstellingen voor schone energie te bereiken.

Stabiele stroom noodzakelijk

Hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon zijn cruciaal voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maar de opgewekte stroom is onvoorspelbaar omdat ze worden beïnvloed door de weersomstandigheden. Het vereist ook een veel groter aantal eenheden verdeeld over een groter gebied om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken als een conventionele elektriciteitscentrale. Bovendien worden energieverbruikers zelf energiebronnen als ze zonne-energie en batterijopslagsystemen installeren. Deze factoren veranderen de aard van het net dat door nutsbedrijven wordt beheerd.

PXiSE werd in 2016 gestart op basis van het idee dat real-time gegevens van het net in combinatie met kunstmatige intelligentie, nutsbedrijven helpen bij het beheren van het snel toenemende aantal gedistribueerde energiebronnen dat elk jaar online komt. Sinds het bewijzen van dit concept heeft het bedrijf meer dan één gigawatt aan projecten geleverd in de VS, Azië en Oceanië, waardoor klanten zowel hun netbeheer- als emissiedoelstellingen kunnen bereiken. Voorafgaand aan de overname was het bedrijf een dochteronderneming van Sempra, een in de VS gevestigd energie-infrastructuurbedrijf, en was het gedeeltelijk eigendom van een dochteronderneming van Mitsui & Co., Ltd.

PXiSE’s Active Control Technology (ACT) is een geautomatiseerd softwareplatform voor netbesturing dat bestaat uit hybride energiecentralebesturingen, microgrid-besturingselementen en een gedistribueerd energiebeheersysteem, waardoor holistische systeemoptimalisatie wordt bereikt door de integratie van groepen DER’s naast traditionele netcomponenten mogelijk te maken. Het kan ook de efficiëntie en productie van hernieuwbare energie op nutsschaal maximaliseren. De gepatenteerde ACT levert een hogere betrouwbaarheid dan conventionele bewakings- en besturingssystemen voor energiesystemen dankzij de snelle meting en regeling, die naadloze overgangen van energiebronnen mogelijk maken. Integratie van externe datasets en voorspellende prognoses ondersteunen kosten- en winstoptimalisatie.

In de energiesector heeft Yokogawa tientallen jaren ervaring in het leveren en optimaliseren van besturingssystemen voor conventionele energiecentrales over de hele wereld, en Yokogawa’s controllers en industriële IoT-softwareplatforms ondersteunen faciliteiten voor het opwekken van hernieuwbare energie en energiebeheersystemen voor gebouwen, fabrieken en gemeenschappen. De toevoeging van PXiSE aan de Yokogawa Group stelt het bedrijf in staat om wereldwijde klanten die betrokken zijn bij energietransmissie en -distributie te helpen de steeds meer gediversifieerde energievoorzieningsketen beter te beheren, de inzet van hernieuwbare energieactiva te maximaliseren en uiteindelijk betaalbare, betrouwbare en duurzame vormen van energie te leveren. Daarmee wordt stabiele stroom gewaarborgd.

“We zijn verheugd om ons aan te sluiten bij Yokogawa, wiens diepgaande expertise op het gebied van energiecentrales en industriële besturingssystemen een natuurlijke aanvulling is op onze innovatieve netbesturingstechnologie. Samen zorgt de expertise van Yokogawa en PXiSE voor een enorme waarde creatie voor klanten, de energiesector en de samenleving”, zegt Patrick Lee, CEO en medeoprichter van PXiSE Energy Solutions. “Onze marktgroei zal aanzienlijk worden versterkt dankzij Yokogawa’s wereldwijde engineering-, verkoop-, service- en ondersteuningsnetwerk, en Yokogawa zal in staat zijn om hun uitbreiding naar de sectoren voor energielevering en distributie voor eindgebruik te versnellen. Samen kijken we ernaar uit om wereldwijd leiders op het gebied van hernieuwbare energie te worden en de overgang naar schone energie mogelijk te maken.”

“Yokogawa is van mening dat de trend van ontkoling in de energiesector één van de grootste uitdagingen is waarmee de samenleving ooit is geconfronteerd”, zegt Koji Nakaoka, vicepresident en hoofd van het Energy & Sustainability Business Headquarters en het Global Sales Headquarters bij Yokogawa. “De zeer innovatieve technologieën van PXiSE pakken veel van de problemen aan die verband houden met de optimale productie en integratie van hernieuwbare en andere energiebronnen, dus we zijn zeer verheugd om ze te verwelkomen in de Yokogawa Group. We kijken ernaar uit om deze uitstekende technologie zo snel mogelijk beschikbaar te kunnen maken voor onze klanten over de hele wereld.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie