Met de wind in de rug tegen de wind in fietsen: de booster backpack (video)

Booster backpack

Emiel Noorlander, een Haarlemse mechanisch engineer, deelt zijn passie voor experimenteren door middel van een verscheidenheid aan disciplines, waaronder 3D-printen, elektronica en lassen. Zijn enthousiasme ligt in het creëren van opmerkelijke constructies. Via een uitgebreide serie educatieve video’s presenteert hij zijn avonturen in het bouwen van technische en fascinerende projecten. Deze keer staat hij in de schijnwerpers met een booster backpack voor een goede ondersteuning met wind tegen. Waarom? Omdat het kan en vooral omdat het leuk is!

Wat is een booster backpack?

Een booster backpack is meer dan een gewone rugtas. Het is een technische innovatie die het fietsen tegen de wind in transformeert. Dit apparaat, uitgerust met elektrische straalmotoren, biedt de fietser een unieke manier om windweerstand te overwinnen.

Centraal in het concept van de booster backpack staan de Electric Ducted Fans (EDFs). Deze krachtige straalmotoren genereren extra stuwkracht, waardoor de fietser met minder inspanning tegen de wind in kan fietsen. Het slimme ontwerp maakt het mogelijk om de EDFs compact en discreet te integreren in een rugzak. Zo blijft de functionaliteit van de rugzak behouden, terwijl er extra vermogen beschikbaar is wanneer nodig.

Bij het ontwerpen van een booster backpack komt veel kijken. Engineers moeten rekening houden met de grootte en het gewicht van de EDFs om een balans te vinden tussen vermogen en draagbaarheid. Het gebruik van lichtgewicht materialen zoals aluminium en koolstofvezel is essentieel om het gewicht laag te houden. Bovendien vereist de integratie van de EDFs in de rugzak een doordacht mechanisme dat zowel de functionaliteit als de esthetiek bevordert.

Het productieproces en materialen

De productie van een booster backpack is een complex proces dat precisie en aandacht voor detail vereist. Het gebruik van geavanceerde fabricagetechnieken zoals 3D-printen en CNC-frezen speelt een belangrijke rol in het vervaardigen van onderdelen met hoge nauwkeurigheid. Materialen zoals geanodiseerd aluminium en versterkte kunststoffen zorgen voor duurzaamheid en weerstand tegen de elementen.

De booster backpack heeft een breed scala aan toepassingen, van dagelijks woon-werkverkeer tot recreatief fietsen. Het belangrijkste voordeel is de vermindering van de inspanning die nodig is om tegen de wind in te fietsen. Wordt dit de vervanger van de elektrische fiets? 😉

Bekijk meer van Emiel op zijn website The Practical Engineer

Zie ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld, was betrokken bij onder meer het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. Samen met Yuk Chi Kan heeft hij in 2020 het online nieuwsplatform IndustrieVandaag opgezet.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)