Waar wordt roestvast staal voor gebruikt?

Nyrstar Roestvast staal RVS

Roestvast staal, beter bekend als RVS, is een materiaal dat zijn weg heeft gevonden in vrijwel elk aspect van het moderne leven. Dankzij de unieke samenstelling en eigenschappen biedt het oplossingen voor zowel alledaagse objecten als industriële toepassingen. Maar wat maakt RVS nu zo bijzonder, en hoe wordt het precies gebruikt?

Wat is roestvast staal?

Op zijn meest basale niveau is RVS een legering die voornamelijk uit ijzer, koolstof, chroom, en vaak nikkel bestaat. Om van RVS te kunnen spreken, moet er minimaal 12% procent chroom in de legering voorkomen. De unieke samenstelling van roestvast staal zorgt ervoor dat het zich onderscheidt van gewoon staal door een hoge zuiverheidsgraad te bereiken, waardoor het buitengewoon hard, temperatuurbestendig, lasbaar en hygiënisch is. Roestvast staal (RVS) staat bekend om een aantal onderscheidende kenmerken die het breed toepasbaar maken in diverse sectoren, zoals:

  • Lange levensduur
  • Roestbestendigheid
  • Bestand tegen hoge temperaturen
  • Hygiënisch en niet-poreus oppervlak
  • Zeer goed te recyclen

Diversiteit in roestvast staal

Afhankelijk van de samenstelling kunnen we RVS onderverdelen in drie hoofdgroepen:

  • Austenitisch roestvrij staal (ijzer, koolstof, chroom, nikkel)
  • Martensitisch roestvrij staal (ijzer, koolstof, chroom + andere stoffen)
  • Ferritisch roestvrij staal (ijzer, koolstof, chroom, laag nikkelgehalte)

Er bestaan ook speciale soorten RVS die ontworpen zijn voor zeer specifieke toepassingen, vaak waar extreme corrosiebestendigheid, hittebestendigheid, of beide vereist zijn. Deze gespecialiseerde soorten roestvast staal zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van industrieën die werken onder de meest veeleisende omstandigheden, waar gewone soorten RVS niet zouden volstaan. 

Duplex RVS combineert bijvoorbeeld austenitische en ferritische structuren, wat resulteert in een hoge sterkte en uitstekende corrosiebestendigheid. Het heeft een betere weerstand tegen corrosie dan standaard austenitisch of ferritisch RVS. 

Je vindt dit soort roestvast staal, vaak geproduceerd door een specialistische gieterij, in constructies in maritieme omgevingen, chemische verwerkingsapparatuur, en in de offshore olie- en gasindustrie.

RVS in de Praktijk

Industriële en technische toepassingen

In de technische en industriële sferen is RVS alomtegenwoordig. Het wordt gebruikt voor het vervaardigen van een breed scala aan producten, van gereedschappen tot grote constructieonderdelen. 

De corrosiebestendigheid maakt het een ideaal materiaal voor gebruik in extreme omstandigheden, zoals in de petrochemische industrie, waar blootstelling aan corrosieve stoffen gebruikelijk is. Daarnaast zijn roestvrijstalen palletwagens, dankzij hun duurzaamheid en weerstand tegen corrosie, onmisbaar in vochtige omgevingen of plekken waar met agressieve chemicaliën wordt gewerkt. 

Voedselverwerking en farmaceutica

De voedings- en farmaceutische sectoren hechten grote waarde aan de hygiënische voordelen van RVS. Het gladde, niet-poreuze oppervlak van RVS voorkomt dat bacteriën en virussen zich hechten en vermenigvuldigen, wat essentieel is voor het handhaven van strenge hygiëne-standaarden. Apparatuur en oppervlakken gemaakt van roestvast staal zijn eenvoudig te reinigen en te steriliseren, waardoor het risico op kruisbesmetting aanzienlijk wordt verlaagd. Dit maakt RVS essentieel voor het handhaven van productveiligheid en -kwaliteit.

Offshore en scheepsbouw

RVS is essentieel in de offshore industrie en scheepsbouw dankzij zijn uitstekende weerstand tegen zoutcorrosie. Dit maakt het ideaal voor gebruik in maritieme omgevingen waar materialen continu blootstaan aan zout water en lucht. In de scheepsbouw wordt RVS breed ingezet voor onderdelen zoals scheepshuiden, dekken, en relingen, vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak.

Dagelijks gebruik

Van keukenapparatuur tot sieraden, RVS is overal om ons heen. In de keuken schittert het in de vorm van bestek, pannen en keukengerei, terwijl buiten de keuken het materiaal terug te vinden is in horloges en sieraden. Huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten, ovens en afzuigkappen, maken ook veelvuldig gebruik van roestvast staal voor hun oppervlakken, vanwege de strakke look en het onderhoudsgemak. Producten van RVS zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook ontworpen om de tand des tijds te doorstaan.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie