Voorlopig akkoord over nieuwe EU verordening machineproducten

Machinerichtlijn Verordening machineproducten

De onderhandelaars van de EU-Raad en het Europees Parlement hebben donderdag 15 december een voorlopig akkoord bereikt over de Verordening machineproducten. De voorgestelde wetgeving zet de Machinerichtlijn uit 2006 om in een verordening.

Verordening machineproducten – machineproducten met een hoog risico

Nieuwe risico’s als gevolg van opkomende technologieën worden onvoldoende gedekt door het toepassingsgebied van de machinerichtlijn. De huidige lijst van machines met een hoog risico is vijftien jaar geleden opgesteld. De markt is sindsdien sterk geëvolueerd. Machines die niet langer worden geacht een hoog risico op te leveren, moeten uit de lijst worden geschrapt en nieuwe machines moeten in die lijst worden opgenomen (zoals machines met AI-systemen die een veiligheidsfunctie vervullen).

De Raad en het Europees Parlement zijn nu overeengekomen om de huidige lijst van machines met een hoog risico met verplichte conformiteits­beoordeling door derden in twee delen op te splitsen. Volgens de overeenkomst zal deze verplichting gelden voor slechts zes categorieën machines. Voor de meeste categorieën producten mogen fabrikanten ervoor kiezen om zelf een conformiteitsbeoordeling uit te voeren.

Afhankelijk van de door hen gekozen procedure voor de beoordeling bepalen ze of ze hierbij conformiteitsbeoordelingsinstanties betrekken. Dit moet een goed evenwicht waarborgen tussen productveiligheid en het vermijden van onevenredig strenge eisen voor fabrikanten.

Digitale documentatie

In de Verordening machineproducten wordt gekozen voor digitale documentatie, maar ook papieren documentatie blijft een optie. De Raad en het Parlement zijn namelijk overeengekomen dat:

  • Digitale gebruiksaanwijzingen de standaardoptie zijn.
  • Papieren gebruiksaanwijzingen bij aankoop beschikbaar blijven voor wie geen toegang heeft tot een digitaal exemplaar.
  • Bij elk product basisinformatie over de veiligheid moet worden verstrekt.

Verordening machineproducten toepassingsgebied

De regels moeten ook gelden voor kleine privévoertuigen en lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische steps en fietsen omdat deze op grote schaal worden gebruikt en mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gebruikers ervan.

Invoering

Nu de richtlijn een verordening wordt, zal dit rechtskader rechtstreeks van toepassing zijn in alle lidstaten. Ook wordt er in de nieuwe Verordening machineproducten aandacht besteed aan nieuwe risico’s in verband met opkomende technologieën.

Het voorlopige akkoord moet nu nog door de Raad en het Parlement worden goedgekeurd. Zodra de Verordening machineproducten formeel is aangenomen, hebben de lidstaten 42 maanden de tijd om de nieuwe regels in te voeren.

Bron: HSE Actueel

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.