VOMI Optimalisatiemodel maakt effectiviteit van projectwijzigingen inzichtelijk

VOMI Optimalisatiemodel

VOMI Optimalisatiemodel zorgt voor directe inzage in effectiviteit van wijzigingen die tijdens de uitvoering van projecten worden doorgevoerd

VOMI, de branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie, heeft een infographic uitgegeven waarin het VOMI Optimalisatiemodel wordt gepresenteerd.

Het VOMI Optimalisatiemodel, die door de VOMI-commissie Optimalisatie is samengesteld, geeft in één oogopslag zicht op de effectiviteit van wijzigingen die tijdens de uitvoering van projecten worden doorgevoerd. Daarbij wordt aan de hand van negen misvattingen aangegeven welk effectiviteitsverlies de verschillende wijzigingen met zich meebrengen. De infographic geeft niet alleen zicht op misvattingen over effectiviteit maar voorziet ook in een solide onderbouwing met betrekking tot de (financiële) impact van een wijziging in het project/bouwproces, oftewel een helder beeld voor de verschillende stakeholders in de keten.

Achtergrond

In de praktijk krijgen twee van de drie projecten te maken met vertragingen en inefficiënties. Deze worden veroorzaakt door allerlei omstandigheden zoals wijzigingen en/of meerwerk die de productiviteit nadelig beïnvloeden. De directe kosten van zo’n wijziging zijn meestal wel te berekenen, maar de verstoring die één of meerdere wijzigingen op de uitvoering van het project veroorzaken, zijn moeilijk te kwantificeren. Eind 2019 startte de commissie Optimalisatie daarom met de ontwikkeling van het VOMI Optimalisatiemodel.

Het VOMI Optimalisatiemodel combineert verschillende onderdelen. Dat begint met het Handboek ‘Projectbeheersing in de bouw en voor installatietechnische werken’. Hierin wordt uitgebreid ingegaan op projectmanagement en op de factoren die scope, planning en budget van projecten kunnen verstoren of beïnvloeden. De belangrijkste daarvan worden in het Handboek ook nog eens uitgebreid onder de loep genomen. Het Handboek is aangevuld met de Masterclass Optimalisatiemodel VOMI die door VOMI Academie wordt georganiseerd. De infographic die nu is verschenen is het sluitstuk waarin de negen belangrijkste misvattingen over efficiëntie zijn samengevat. Met deze elementen zijn alle ‘ingrediënten’ aanwezig om deze kennis, met betrekking tot projectbeheersing en -optimalisatie, breed uit te dragen binnen de sector.

Het VOMI Optimalisatiemodel is te downloaden van de VOMI-website.

Over VOMI

VOMI is de brancheorganisatie voor dienstverlenende bedrijven in de procesindustrie. Binnen de vereniging zijn bedrijven uit verschillende vakgebieden vertegenwoordigd, waaronder bedrijven op het gebied van industriële reiniging, steigerbouw, metaalconservering, isolatie, piping & mechanical (leidingwerken), elektrische instrumentatie en hijs- en transportwerkzaamheden.

VOMI behartigt de collectieve belangen van haar leden en treedt hierbij op als gesprekspartner richting stakeholders. Het VOMI beleid is gebaseerd op de vier kernthema’s: Veiligheid, Arbeidsmarkt, Optimalisatie en Professionalisering.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.