Veelgehoorde misvattingen over High Performance HMI

High Performance HMI Visualisatiesoftware

High Performance HMI is nog steeds een actueel onderwerp in de industriële automatisering. En terecht, want er is nog steeds veel winst te behalen in de effectiviteit van de scherm lay-out waarmee veel fabrieken vandaag de dag gemonitord en bestuurd worden. Maar er is ook aardig wat weerstand. We beantwoorden hier vier veelvoorkomende misvattingen over High Performance HMI.

Het menselijke brein ordent, verwerkt en interpreteert van wat zichtbaar is. Informatie verwerken gebeurt langzamer bij complexe beelden met veel verschillende kleuren, die een wirwar aan informatie tonen en geen intuïtieve logica hebben.

Neem bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. Het scherm ziet eruit als een rommelige weergave van een keukenlade. Probeer daar maar eens iets in terug te vinden. Beelden zoals onderstaande vergen van de lezer goede kennis om de belangrijke signalen waar te nemen. Het vereist langdurige training en vertragen de operator om snel te reageren op nieuwe problemen.

Normale en abnormale waardes inzichtelijk maken met High Performance HMI

High Performance HMI beoogt deze reactietijd van de operator te verkleinen door structuur en vereenvoudiging aan te brengen, net als in uw eigen keukenlade. High Performance HMI schermen bestaan daarom uit een uitgekiende selectie van kleuren en eenvoudige vormen en bieden daarnaast een heldere navigatie. Hierdoor ontstaat een geoptimaliseerde gebruikersinterface met een duidelijk overzicht van gegevens. Geavanceerde HMI-schermen houden naast de standaard userinterface ook rekening met verlichting. Zowel binnen als buiten, overdag of ’s avonds zijn de beelden duidelijk zichtbaar.

Mensen zijn echter gewoontedieren en op het moment dat ze gewend zijn om te gaan met de drukke beelden willen ze vaak niet anders meer. “Want dan kan ik dit niet meer” of “dan zie ik dat niet meer”, zijn veelgehoorde argumenten tegen het veranderen (vereenvoudigen) van HMI beelden. Waar komt die weerstand vandaan?

Misvatting 1 – High Performance HMI geeft mij niet alle informatie die ik nodig heb

De standaard High Performance HMI bevat elementen die de interface vereenvoudigen. En dat realiseren we door dingen die in orde zijn weg te laten. Daar moeten operators vaak aan wennen. Ze moeten leren te vertrouwen op het systeem dat het proces onder controle is, ook als dat niet expliciet op het scherm staat.

High Performance HMI focust op zaken die mis (dreigen te) gaan. Op het moment dat het dan ook mis gaat of dreigt te gaan is dat direct duidelijk en versnelt het de responsetijd van operatoren. In de basis bestaat een High performance HMI opzet uit grijstinten, kleur waar nodig en een contextuele lay-out. Vanuit deze lay-out kan de operator op een eenvoudige manier inzoomen op bepaalde onderdelen op het moment dat dat nodig is. De informatie is er dus wel, alleen niet altijd direct zichtbaar.

Misvatting 2 – Ik heb een complete, realistische weergave van het proces nodig

Mensen denken dat een zo realistisch mogelijke weergave van de werkelijkheid hen vaak het beste zicht op de situatie levert. Toch is dat niet altijd het geval, zie het voorbeeld van onderstaande foto’s. De afbeelding aan de linkerkant is een werkelijke weergave van het metronetwerk in Oslo. In de afbeelding rechts zijn de verschillende lijnen gestructureerd en heeft elke lijn zijn eigen kleur, waardoor de metrolijnen gemakkelijker te volgen zijn.
Structuur in gegevens, data zijn sneller te begrijpen

Structuur in gegevens, data zijn sneller te begrijpen

Afbeeldingen met gestructureerde gegevens zijn makkelijker te begrijpen. Illustratie: Wikimedia Commons.

Er bestaan veel voorbeelden van optische illusies. Als u even op internet zoekt, vindt u er al snel tientallen. De afbeeldingen maken duidelijk hoe de hersenen visuele signalen heroriënteren in een poging om te begrijpen wat we zien. En dat is in complexe plaatjes niet altijd evident. Sterker nog, de ene persoon kan er totaal iets anders in zien dan een andere persoon.

Hetzelfde principe geldt voor operatoren die signalen uit zeer complexe systeemrepresentaties moeten herleiden. Informatie moet gemakkelijk te scannen zijn en voor iedereen eenduidig zijn, zodat zaken die aandacht nodig hebben snel te identificeren zijn.

Misvatting 3 – De schermen die ik gebruik zijn op maat gemaakt. High Performance HMI is alleen geschikt voor standaard opstellingen

High Performance HMI is een framework dat geschikt is voor iedere productomgeving. U kunt uw schermen op maat maken met het brede aanbod aan visuele componenten. Afwijkende waardes of situaties zijn snel zichtbaar als u eenvoudige, repeterende vormen inzet met basiskleuren. Alles wat u nodig heeft is nog steeds aanwezig en kan zichtbaar gemaakt worden alleen dan in een andere, intuitievere opstelling. De tijd die u anders verliest aan het navigeren en zoeken naar informatie kunt u nu besteden aan het oplossen van het probleem.

Misvatting 4 – Ik gebruik deze schermen al 10 jaar. Ik weet alles terug te vinden.

Als u bekend bent met de traditionele schermen is het een uitdaging om de overstap te maken naar een nieuwe opzet. Inmiddels hebben meerdere operatoren de overstap gemaakt en zijn aangenaam verrast van het effect van de nieuwe aanpak. High Performance HMI is te vergelijken met het opruimen van uw kantoor. U heeft nog steeds al uw tools, maar u kunt ze makkelijk terugvinden.

Veel fabrieken hebben operatoren in huis die specialist zijn in hun vakgebied. Zij weten alles te vinden binnen de user interface. Stopt de operator met zijn werk, dan is het zeer lastig om deze werkzaamheden over te nemen. High Performance HMI maakt het ook mogelijk om de nieuwe generatie operatoren sneller en gemakkelijker op te leiden voor het werk.

Bent u er klaar voor om te kiezen voor High Performance HMI?

Samengevat, High Performance HMI heeft zich bewezen de efficiëntie in het monitoren en bedienen van machines en processen aanzienlijk te verhogen. De introductie ervan vereist een goede uitleg aan bestaande operators om hen van deze voordelen te overtuigen. Een goede interface is uiteindelijk makkelijk om te leren, leidt tot een snellere reactie, veiliger werkzaamheden en een betere kwaliteit. Met High Performance HMI maak je de besturing van je installaties niet alleen efficiënter en veiliger maar bereid je deze ook voor op de komende generatie operatoren.

Leer meer over High Performance HMI van Novotek.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Scott Duhaime van GE Digital.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie