Uitbreiding innovatieplatform 3DEXPERIENCE Works met ERP en MES

3DEXPERIENCE Works

Begin februari organiseerde Dassault Systèmes het virtuele 3DEXPERIENCE World 2022 evenement. Dit jaar was het belangrijkste nieuws de uitbreiding van het 3DEXPERIENCE Works aanbod naar een compleet innovatieplatform met ERP en MES voor middelgrote productiebedrijven. Tevens is tijdens dit event SOLIDWORKS CLOUD geïntroduceerd.

Verbeelding belangrijker van kennis

Het thema van 3DEXPERIENCE World 2022 was ‘imagine all we can achieve together’, oftewel stel je voor wat we allemaal samen kunnen bereiken. Gian Paolo Bassi, de nieuwe Executive Vice President van het 3DEXPERIENCE Works merk van Dassault Systèmes, benadrukte het belang hiervan met een uitspraak van Albert Einstein: ‘Verbeelding is belangrijker dan kennis’. Kennis is namelijk alles wat je al weet, terwijl verbeelding het onbegrensde potentieel van nieuwe mogelijkheden omvat. Ondanks de beschikbaarheid van steeds slimmere technologie blijft verbeelding de aanjager van onze menselijke vooruitgang. Tijdens zijn eventopening droeg Bassi de CEO-functie voor het merk SOLIDWORKS over aan Manish Kumar, zodat hij zich volledig kan focussen op de uitbreiding en marktontwikkeling van 3DEXPERIENCE Works.

Manish Kumar
Manish Kumar

Echte wereld verbeteren met virtual twin experiences

Als tweede spreker benadrukte ook Bernard Charlès, Vice Chairman en Chief Executive Officer van Dassault Systèmes het belang van verbeelding en nieuwe ervaringen creëren voor klanten. “Tien jaar geleden, in februari 2012, onthulden we onze nieuwe merkidentiteit: ‘The 3DEXPERIENCE Company’ en ons bedrijfsdoel: ‘harmoniseer product, natuur en leven’. Nu is die strategie voor een belangrijk deel ingevuld omdat onze klanten en partners de ervaringseconomie hebben omarmd”. In tegenstelling tot Facebook, die een virtuele wereld bouwt waarin mensen zich kunnen vermaken, helpt Dassault Systèmes haar klanten om de echte wereld op een duurzame wijze te verbeteren met virtual twin experiences. Charlès wil het gebruik van virtuele twin experiences voor iedereen toegankelijk te maken.

Toekomst draait om ervaringen

Mensen zijn tegenwoordig niet meer op zoek naar producten maar naar bijzondere ervaringen, vertelde Charlès. Dat leidt tot nieuwe verwachtingen bij consumenten, patiënten, studenten en andere groepen. De mobiliteit van morgen bestaat niet alleen uit voertuigen, maar uit duurzame mobiliteitservaringen, terwijl de gezondheidszorg veel meer is dan alleen medicijnen en therapieën, namelijk de patiëntreis en precisiegeneeskunde. Ook onze toekomstige steden zijn niet alleen een verzameling gebouwen, straten en nutsvoorzieningen, maar een omgeving die bijdraagt aan de kwaliteit van leven en dienstverlening. Deze transitie is alleen te realiseren door ontwerpers, ingenieurs, wetenschappers en anderen in staat te stellen hun verbeelding om te zetten in duurzame innovaties en grensverleggende ervaringen.

3DEXPERIENCE Works

Wie Dassault Systèmes al langer kent vraagt zich misschien af wat het verschil is tussen 3DEXPERIENCE Works en het 3DEXPERIENCE platform. Het 3DEXPERIENCE platform verenigt alle bedrijfsprocessen van wereldwijd opererende organisaties binnen één samenwerkingsomgeving om duurzame innovatie te versnellen met ‘industry solution experiences’. Een bekende Nederlandse gebruiker daarvan is Damen Shipyards, die het 3DEXPERIENCE platform benut om één digitaal model per schip te ontwikkelen dat de ‘single source of truth’ vormt voor alle betrokkenen. Daardoor kunnen ze complexe projecten in een veel kortere tijd uitvoeren. 3DEXPERIENCE Works is volgens Bassi het innovatieplatform voor de ‘mainstream’ markt, dus meer de middelgrote en kleinere bedrijven.

ERP- en MES-software

Simuleren in de cloud

3DEXPERIENCE Works helpt de miljoenen gebruikers van SOLIDWORKS wereldwijd te migreren naar de cloud en geeft ze tegelijkertijd toegang tot complementaire applicaties voor simuleren, produceren, marketing en governance. Niet dat migreren naar de cloud verplicht wordt, want SOLIDWORKS voor de desktop blijft gewoon leverbaar, maar voor rekenintensieve toepassingen zoals simulaties biedt het werken in de cloud grote voordelen. 3DEXPERIENCE Works biedt rolgebaseerde simulatiefunctionaliteit voor engineers die gespecialiseerd zijn in structurele analyses, vloeistofdynamica, EMC, composieten, etc. Zij kunnen in de cloud binnen een veel kortere tijd meerdere en complexere simulaties uitvoeren, omdat ze naar behoefte op een flexibele wijze extra processorcapaciteit kunnen benutten.

ERP en MES voor productiebedrijven

Een andere groeibriljant van Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE Works merk is de DELMIAWorks ERP- en MES-software. Dit is een speciaal voor middelgrote productiebedrijven ontwikkelde oplossing, gebaseerd op het overgenomen IQMS EnterpriseIQ. Daarmee kunnen die bedrijven alle processen in de supply chain optimaliseren voor operational excellence en beter inzichtelijk maken. De strategische prioriteiten voor dit merk zijn integratie met het 3DEXPERIENCE platform, internationale groei en cloud & mobility. Behalve verder uitbreiden van de ERP- en MES-functionaliteit, door onder andere gebruik te maken van al binnen Dassault Systèmes aanwezige software, komt DELMIAWorks ook in meer talen beschikbaar. Voor 2023 staan onder andere de Duitse en Nederlandse taal op de ontwikkelplanning.

Delmia Works
Delmia Works

SOLIDWORKS CLOUD

Tenslotte is tijdens 3DEXPERIENCE World 2022 ook nog SOLIDWORKS CLOUD geïntroduceerd. Daardoor kunnen ontwerpers en engineers nu kiezen uit de vertrouwde desktopversie en nieuwe generatie software voor online en op mobiele apparatuur werken. SOLIDWORKS CLOUD bestaat uit de rolgebaseerde apps 3D Creator, 3D Sculptor, 3D Sheet Metal Creator, 3D Structure Creator, 3D Render en Manufacturing Definition Center, die in alle gangbare browsers te gebruiken zijn. Met dit nieuwe cloudgebaseerde aanbod gaat Dassault Systèmes alle ontwerp- en engineeringfunctionaliteit van SOLIDWORKS nog laagdrempeliger toegankelijk maken voor makers, startups, scaleups en studenten, om meer mensen in staat te stellen hun verbeelding te vertalen naar duurzame innovaties.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie