Twee ultramoderne pompinstallaties voor waterbedrijf Waternet

Drinkwaterpompen

KSB heeft in opdracht van Waternet acht horizontaal gedeelde drinkwaterpompen van het type RDLO 500-685A GB met 1 MW 6 kV elektromotoren geleverd en geïnstalleerd. De opdracht omvatte naast de levering van pompen en motoren ook het bijbehorende leidingwerk, appendages, elektrotechnische installaties, frequentie-regelaars inclusief ventilatiesysteem op basis van omgevingslucht alsmede besturingskasten. Deze besturingskasten zijn voorzien van ultramoderne beveiligings- en bewakingssystemen met SIL (Safety Integrity Level) gecombineerd met programmeerbare Pilz veiligheidsrelaistechnologie.

Hoge efficiëntie drinkwaterpompen

De acht KSB drinkwaterpompen en motoren, verdeeld over twee pompstations, worden gekenmerkt door een hoge efficiëntie en dienen ter vervanging van 18 pompen met bijbehorende motoren, waarvan de technische en economische levensduur ruim was overschreden. Het energieverbruik en de geluidsproductie van de oude pompen waren te hoog, terwijl trillingen en cavitatie de bedrijfszekerheid ernstig bedreigden. Bovendien was er te veel personeel nodig voor onderhoud.

Waternet

Waternet is als uitvoerend waterkringloopbedrijf verantwoordelijk voor zowel het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht als de gemeente Amsterdam. Waternet voorziet burgers, drinkwaterbedrijven en industrieën van een leveringszeker en toereikend aanbod van ruw en vers drinkwater. Aangezien het verzorgingsgebied onder zeeniveau ligt, behoort het beschermen van de 1,3 miljoen inwoners van het stroomgebied tegen overstromingen ook tot de taken van het waterbedrijf.

Het door KSB uitgevoerde project met drinkwaterpompen vergde een zeer strakke planning, die was verdeeld in vier nauwkeurig vastgestelde fasen. De plannings- en uitvoeringsactiviteiten werden bemoeilijkt door de coronamaatregelen en door het feit dat in het hoogseizoen geen grote werkzaamheden konden worden uitgevoerd.

Technische problemen die moesten worden overwonnen, betroffen de juiste plaatsing van de zuigmonden in de aanzuigkelder, de noodzaak een zo gelijkmatig mogelijke snelheidsverdeling bij een turbulente inlaatkelder te realiseren en het koelen van de frequentieomvormers inclusief ventilatiesysteem met omgevingslucht. Daarnaast dienden pompfunderingen trillingvrij te worden uitgevoerd. Een verdere uitdaging was gelegen in de complexe besturingstechniek. Een bezwarende omstandigheid was dat de werkzaamheden in vochtige en overstroombare zuigkelders moesten worden uitgevoerd. Bovendien zorgden de coronamaatregelen voor beperkingen.

De stromings-engineering (CFD) is uitgevoerd door KSB Nederland in samenwerking met de KSB vestiging in Halle, Duitsland, terwijl het ontwerp voor de pompfunderingen, leidinggrootte en leidingondersteuningen is verzorgd in samenwerking met HAL-Engineering, eveneens in Halle. Alle waterpompen van het type RDLO 500-685 zijn in aanwezigheid van de opdrachtgever op de proefstand in Halle fasegewijs getest volgens ISO 9906 klasse 1U. Aansluitend werden de drinkwaterpompen inclusief motor, frequentieregelaar, transformator en koppeling getest op energieverbruik van “wire to water”. De componenten werden in Nederland geassembleerd en gemonteerd.

KSB is een vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie