Twee nieuwe hybridekabels van igus geschikt voor Bosch Rexroth en Siemens

Hybridekabels

Energie- en datatransmissie gebundeld in één kabel: hybride technologie wint aan populariteit bij steeds meer fabrikanten van aandrijvingen. Met het oog op deze voortdurende trend breidt igus zijn chainflex-kabelassortiment uit met twee nieuwe hybridekabels: een daarvan is de CF280.UL.H401 met PUR-mantel geschikt voor het modulaire aandrijfsysteem ctrlXDRIVE van Bosch Rexroth voor synchrone servomotoren uit de MS2N-serie. De andere is de beproefde hybridekabel voor Siemens SINAMICS S210 drives, nu met PVC-buitenmantel.

Hybride technologie is de afgelopen jaren een van de grootste trends in de kabelindustrie geweest, die ook igus heeft omarmd. Met meer dan 30 verschillende typen heeft igus de grootste portfolio van zeer flexibele hybridekabels, dat bestaat uit twee series: CF280.UL met PUR buitenmantel en CF220.UL met PVC buitenmantel. igus vertrouwt op twee verschillende mantelmaterialen, zodat het juiste materiaal individueel kan worden gekozen voor verschillende toepassingen en externe omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld de mantel van oliebestendig PVC de ideale partner voor gebruik in de kabelrups vanwege zijn hoge slijtvastheid als het gaat om hoge aantallen cycli in droge ruimtes – bijvoorbeeld in houtbewerkingsmachines. PVC is ontworpen voor omgevingstemperaturen van +5°C tot +70°C. PUR daarentegen heeft een uitzonderlijk hoge kerf- en oliebestendigheid. Dit maakt de halogeenvrije PUR-kabels geschikt voor gebruik in kabelrupsen, vooral bij zeer hoge oliebelastingen, bijv. in een werktuigmachine.

Bovendien werkt het betrouwbaar in een uitgebreid temperatuurbereik van -25°C tot +80°C. De chainflex kabels zijn uit voorraad leverbaar, worden verkocht per meter en als geconfectioneerd product, en zijn ontworpen om te voldoen aan de bekende fabrikantstandaarden. “Om onze klanten steeds meer oplossingen te kunnen bieden voor de aandrijfsystemen van een breed scala aan fabrikanten, breiden we ons kabelassortiment voortdurend uit. Daarom bieden we nu twee nieuwe hybridekabels aan die geschikt zijn voor Bosch Rexroth en Siemens.” legt Rainer Rössel, Head of Business Unit chainflex kabels bij igus, uit.

Meer oplossingen voor verschillende toepassingsgebieden

Met de PUR hybridekabel CF280.UL.H401 voor synchrone servomotoren van de MS2N-serie voegt igus een product voor het modulaire aandrijfsysteem ctrlX DRIVE van Bosch Rexroth toe aan haar portfolio. De nieuwe kabel is geschikt voor toepassingen met een buigfactor tot 15 x d en kan daarom in een breed scala van industrieën worden gebruikt – van werktuigmachines en materiaalbehandeling tot de automobielindustrie. Daarnaast biedt igus nu zijn hybridekabel aan als CF220.UL.H304 met PVC-buitenmantel die past bij Siemens SINAMICS S210-aandrijvingen. “Onze klanten kunnen nu ook de beproefde hybride kabel met een 15,3% goedkopere PVC-mantel gebruiken voor toepassingen in droge omgevingen. Dit verlaagt bovendien de kosten in het hybride-kabelsegment, waardoor klanten kunnen kiezen tussen twee technisch identieke kabels met verschillende mantelkwaliteiten, afhankelijk van het toepassingsgebied”, zegt Rainer Rössel. “Hierdoor kunnen we nog meer diversiteit realiseren en onze klanten aanvullende individuele oplossingen voor hun toepassingen bieden.” Door het gebruik van chainflex-kabels besparen gebruikers ook ongeveer 40% installatieruimte in de kabelrups en 43% materiaalgewicht in vergelijking met de keuze voor afzonderlijke servo- en meetsysteemkabels. Doordat het systeem minder gewicht hoeft aan te drijven, is er ook minder energie nodig.

Getest met miljoenen cycli voor gegarandeerde fail-safe prestaties

De zeer flexibele kabels zijn speciaal ontworpen voor gebruik in bewegende toepassingen en garanderen een lange levensduur, zelfs bij hoge dynamiek. Elke kabel is speciaal aangepast aan het betreffende motortype. Zoals alle chainflex kabels van igus, zijn ook de nieuwe hybridekabels getest onder reële omstandigheden met miljoenen cycli. Op basis van de testresultaten die zijn verzameld in het 3.800 vierkante meter grote eigen laboratorium, kan de kabelspecialist een levensduurverklaring afgeven voor zijn kabels. Deze gegevens komen ook terecht in een online tool, waarmee klanten heel eenvoudig en in de kortst mogelijke tijd de levensduur van hun kabel kunnen berekenen. Als enige fabrikant op de markt biedt igus daarom ook een garantie tot 36 maanden op het gehele kabelassortiment. Dit geeft klanten extra zekerheid bij het plannen van hun toepassing.

Meer informatie bij igus

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.