Terugblik Machinebouw event

Machinebouw event

Ondanks de coronacrisis staat ook de wereld van de machinebouw niet stil. Tijdens de driedaagse online kennisweek rondom het jaarlijkse Machinebouw event kregen bezoekers van de webinars inzicht in met name digitale trends, zoals predictive maintenance, kunstmatige intelligentie en digital twins, maar ook de ambacht van modulair bouwen kwam aan bod. Een terugblik op dit Machinebouw event.

Terugblik Machinebouw event: van digital twins tot mass customization

De openingswoorden op dinsdag waren voor Erik Baalbergen. Hij werkt bij het NLR (Netherlands Aerospace Centre). Erik gaf een virtuele lezing over hoe digital twins toegepast worden in de vliegtuigmaakindustrie. Zoals hij al in een interview met FHI aangaf, biedt het toepassen van digital twins vooral de eindgebruiker, zoals een operator, meer gemak.

Marc Sußbauer en Philipp Zebisch gaven namens Panasonic inzicht in de voordelen van het toepassen van servomotoren. Ook vertelden de heren tijdens hun presentatie hoe men de juiste motor kiest. Een live demo van een getunede servomotor gaf de webinarkijker een goed inzicht in de theorie.

Op woensdag toonden Theo Krüs en Martin Roke namens Phoenix Contact een zestal slimme opties voor modulaire machinebouw. Hiervoor werden mogelijkheden voor zowel kleine als grote machines opgesomd. Het toepassen van modulariteit wordt mogelijk door segmentatie van machines met meerdere PLC’s. En door het toepassen van bekabeling per module kunnen er veel sneller aanpassingen worden verricht. Dit terwijl er minder kabelmateriaal nodig is. Sietse Nap van Lapp Benelux ging aan het einde van de dag nog dieper in op het toepassen van efficiënte machinebekabeling.

Tijdens de slotdag van het virtuele Machinebouw event ging Ronald Mol (Omron Electronics) tijdens zijn webinar in op de laatste trends in ‘mass customization’. Vanuit de markt vraagt men namelijk steeds meer naar gepersonaliseerde producten. Mol legde de koppeling met hoe deze trends zijn toe te passen in de wereld van machinebouw. Ook de onderwerpen traceability, duurzaam produceren en ‘operational excellence’ kwamen aan bod. De kennisweek is afgesloten door Menko Eisma van Trumpf. Hij vertelde hoe zijn bedrijf inspeelt op het concept van smart factories en de bijbehorende up- en downstreamprocessen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie