Stroomnetstabilisatie door vliegwiel energieopslag

Vliegwiel

S4 Energy, een Nederlandse bedrijf gespecialiseerd in energieopslag, maakt gebruik van regeneratieve aandrijvingen en performancemotoren van ABB voor het aandrijven van hun KINEXT-vliegwielen voor energieopslag, die ontwikkeld zijn om de Europese elektriciteitsnetten te stabiliseren. Voor een innovatief hybride opslagsysteem van 9 megawatt elektriciteit werden bij een project in Heerhugowaard zes vliegwielen geïnstalleerd in combinatie met een grote batterijopslag. Dit systeem, dat sinds april 2022 volledig operationeel is, kan energie met een snelle respons van milliseconden afgeven en opslaan. Daarmee blijft de netfrequentie binnen strikt gecontroleerde limieten en wordt de stabiliteit van het netwerk verzekerd.

Ondersteuning windenergiepark

Naast het stabiliseren van het net, biedt het opslagsysteem ook actieve ondersteuning aan het plaatselijke windenergiepark Luna. Hier fungeert het als een demper om onbalans in de output van de turbines te voorkomen en om productieterugval te vermijden. Met dit pilotproject wil S4 Energy aantonen dat met de integratie van een energieopslagsysteem de netto opbrengst van windenergie aanzienlijk kan worden verbeterd. Windenergieprojecten worden daardoor minder afhankelijk van subsidies.

Vliegwiel van 5.000 kg

Elke KINEXT-eenheid bevat een vliegwiel met een grote massa (5.000 kg) en een grote diameter (ongeveer 2,6 meter), dat relatief traag draait met een pieksnelheid van rond de 1.800 rpm. De motor en aandrijving van ABB haalt overtollige elektrische energie van het net en gebruikt die om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele milliseconden om in elektrische energie.

“De faciliteit van Heerhugowaard is ons nieuwste energieopslagsysteem en het eerste dat actief een windmolenpark ondersteunt. Nu streven we ernaar om onze activiteiten te versnellen en onze services uit te breiden. Dankzij ABB’s expertise konden we vliegwielen met motoren en aandrijvingen combineren,” stelt Dominque Becker Hoff van S4 Energy.

Marcel Zevenbergen van ABB Motion Netherlands voegt toe: “Onze samenwerking met S4 Energy toont ABB’s inzet voor koolstofvrije elektriciteitscentrales. Vliegwielen gecombineerd met batterijen zijn een sterke match. Ze verbeteren de haalbaarheid van hernieuwbare energieprojecten, zoals wind- en zonne-energie. Daarnaast bieden vliegwielen oplossingen voor diverse andere elektrificatie- en industriële toepassingen.”

ABB

ABB is een vooraanstaand leverancier van technologie. Het bedrijf streeft naar een productievere en duurzamere toekomst. Ze koppelen software aan hun elektrificatie, robotica, productie-automatisering en bewegingstechnologie. Zo innoveert ABB en zet het nieuwe technologische maatstaven.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie