Stroomnetstabilisatie door vliegwiel energieopslag

Vliegwiel

S4 Energy, een Nederlandse bedrijf gespecialiseerd in energieopslag, maakt gebruik van regeneratieve aandrijvingen en performancemotoren van ABB voor het aandrijven van hun KINEXT-vliegwielen voor energieopslag, die ontwikkeld zijn om de Europese elektriciteitsnetten te stabiliseren. Voor een innovatief hybride opslagsysteem van 9 megawatt elektriciteit werden bij een project in Heerhugowaard zes vliegwielen geïnstalleerd in combinatie met een grote batterijopslag. Dit systeem, dat sinds april 2022 volledig operationeel is, kan energie met een snelle respons van milliseconden afgeven en opslaan. Daarmee blijft de netfrequentie binnen strikt gecontroleerde limieten en wordt de stabiliteit van het netwerk verzekerd.

Naast het stabiliseren van het net, biedt het opslagsysteem ook actieve ondersteuning aan het plaatselijke windenergiepark Luna. Hier fungeert het als een demper om onbalans in de output van de turbines te voorkomen en om productieterugval te vermijden. Met dit pilotproject wil S4 Energy aantonen dat met de integratie van een energieopslagsysteem de netto opbrengst van windenergie aanzienlijk kan worden verbeterd. Windenergieprojecten worden daardoor minder afhankelijk van subsidies.

Elke KINEXT-eenheid bevat een vliegwiel met een grote massa (5.000 kg) en een grote diameter (ongeveer 2,6 meter), dat relatief traag draait met een pieksnelheid van rond de 1.800 rpm. De motor en aandrijving van ABB haalt overtollige elektrische energie van het net en gebruikt die om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele milliseconden om in elektrische energie.

“De faciliteit van Heerhugowaard is ons nieuwste energieopslagsysteem en het eerste dat actief een windmolenpark ondersteunt. Nu streven we ernaar om onze activiteiten te versnellen en onze services uit te breiden. De expertise van ABB om vliegwielen te combineren met aandrijvingen en motoren was voor ons van cruciaal belang om dit mogelijk te maken,” zegt Dominque Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy.

“Dit project met S4 Energy is een goed voorbeeld van de betrokkenheid van ABB om te helpen elektriciteitscentrales koolstofvrij te maken,” zegt Marcel Zevenbergen, salesmanager systeemaandrijvingen bij ABB Motion Netherlands. “De combinatie van vliegwielen en batterijen biedt het beste van beide werelden, en heeft alles in zich om de levensvatbaarheid van projecten voor hernieuwbare energie, zoals windenergie en zonne-energie, verder te verbeteren. Bovendien zijn vliegwielen een geweldige oplossing voor heel wat andere elektrificatie- en industriële toepassingen.”

ABB is een vooraanstaand technologiebedrijf op wereldvlak dat zich inzet voor de transformatie van maatschappij en industrie om een productievere, duurzame toekomst tot stand te brengen. Door software te verbinden met haar portfolio op gebied van elektrificatie, robotica, automatisering en bewegingstechniek, verlegt ABB de grenzen van technologie.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie