Stilstand van machines minimaliseren en de levensduur vergroten

Machinegereedschappen Levensduur

In een industriële omgeving waar met grote machines gewerkt wordt, wordt er altijd goed gekeken naar hoe de processen verlopen en waar nog winst behaald kan worden. Want juist in zo’n omgeving kan een relatief kleine aanpassing in het proces zorgen voor een besparing van enkele duizenden euro’s op jaarbasis. Steeds vaker worden productieprocessen geoptimaliseerd om zo efficiënter te kunnen werken en daardoor te besparen op de kosten. Hierdoor zijn veel menselijke werkzaamheden inmiddels vervangen door robots en machines.

Toch heeft de mens in een industriële omgeving een belangrijke rol. Zo moeten de machines goed gecontroleerd en onderhouden worden. Want hoewel machines niet moe worden of pauze nodig hebben en daardoor goed zijn voor het productieproces, is het goed onderhouden en beschermen van de machines heel erg belangrijk om stilstand van de machines te voorkomen. In deze blog gaan we dieper in op de oplossingen voor het minimaliseren van de stilstand en het verhogen van de levensduur van de machines.

Oorzaken stilstand en kortere levensduur van machines

In een omgeving waar machines non-stop draaien, is de kans groot dat tijdens het productieproces kleine stofdeeltjes vrijkomen. Stofdeeltjes zo klein dat ze amper met het blote oog waar te nemen. Maar deze stofdeeltjes kunnen er wel voor zorgen dat een machine stil komt te staan. De stofdeeltjes kunnen leidingen verstopt doen raken, maar ook in de motor terecht komen en een explosie veroorzaken. In beide gevallen zorgt stof ervoor dat de machine stil komt te staan. Het is dan vaak aan de technische dienst om de machine weer draaiende te krijgen.

Afhankelijk van de ernst van de oorzaak van het stilvallen, kan dit enkele uren tot meerdere dagen duren. In beide gevallen gaat er kostbare tijd verloren. Daarbij is de kans groot dat de levensduur van zo’n machine bij een explosie flink verminderd wordt. De investering in een nieuwe machine is fors en gaat vaak om enkele miljoenen euro’s. Het is logisch dat je zo’n investering zo lang mogelijk uitstelt.

Veiligheid op het werk

Behalve voor de efficiëntie van de productie, is het ook voor de veiligheid van het personeel enorm belangrijk dat de stofdeeltjes opgevangen worden. Je moet er niet aan denken dat er een personeelslid zich in de buurt van een machine bevindt ten tijde van een explosie veroorzaakt door stofdeeltjes in de motor. De gevolgen voor de medewerker kunnen desastreus zijn. Ook kunnen niet uitgefilterde stofdeeltjes ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Op maat gemaakte oplossingen voor stofafzuiging

Uiteraard zit geen bedrijf te wachten op stilstand van de machines en een ongezonde en onveilige werkomgeving. Bij J.O.A. Air Solutions ontwikkelen ze op maat gemaakte stof afzuig oplossingen. Deze oplossingen staan internationaal bekend als ‘industrial dust collection systems’ en zorgen dat vrijgekomen stofdeeltjes worden opgevangen en de machines en het personeel niet meer kunnen schade. Een op maat gemaakt stof afzuigsysteem verminderd de kans op explosies en zorgt ervoor dat een machine minder stilstand heeft en verbeterd de levensduur van een machine. Kortom, een investering in een stof afzuigsysteem is een investering die zichzelf terugverdient.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie