Smeermiddelvrije stangkoppen: hybride kunststof/metaal voor hogere belastingen

Stangkoppen

Voortdurend nasmeren van metalen lagerpunten in de voedingsindustrie kost tijd, geld en verhoogt het risico op besmetting. Onderhoudsvrije igubal sferische lagers van igus zijn een economisch en veilig alternatief. Nu introduceert de leverancier van motion plastics een nieuw model stangkoppen voor hogere belastingen. Het is uitgerust met een roestvaststalen behuizing, een zelfsmerende binnenring van polymeer en een roestvaststalen sferische kogel. Hierdoor kunnen zwaardere toepassingen worden omgezet naar toekomstbestendige tribo-technologie.

Stangkoppen

Stangkoppen vormen een onmisbaar onderdeel van de machine- en installatiebouw voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze worden overal gebruikt, van afvulinstallaties tot vleesverwerkingsmachines en verpakkingssystemen, waar ze dynamische krachten overbrengen op zwenk-, kantel- en roterende bewegingen.

In het proces moeten de stangkoppen steeds opnieuw worden gesmeerd om een wrijvingsarme beweging tussen de glijring en de bolvormige kogel te garanderen. Een klus die niet alleen tijdrovend is, maar ook het risico op besmetting vergroot, omdat vuil en stof gemakkelijk plakkerige coatings en vaste klonten vormen.

“Om de last van voedselverwerkende fabrieken te verlichten en tegelijkertijd de hygiëne in hun bewegende toepassingen te verbeteren, hebben we ons assortiment igubal stangkoplagers uitgebreid”, legt igus productmanager Thomas Preißner uit. “Het nieuwe hybride kunststof/metaal product bestaat uit een stalen behuizing en bolvormige kogel, en een binnenring gemaakt van de hoogwaardige kunststof iglidur A160, die voldoet aan de eisen van zowel de FDA als EU 10/2011.”

Hygiënische droge werking dankzij microscopische vaste smeermiddelen

Zoals bij alle iglidur-kunststoffen, zit er een vast smeermiddel in iglidur A160, dat in de loop van de tijd in microscopisch kleine hoeveelheden vrijkomt. Het zorgt voor een wrijvingsarme droge werking tussen de binnenring en de roestvaststalen sferische kogel.

De afwezigheid van smering versnelt ook het reinigen van de stangkoppen aanzienlijk. Zonder vet hebben vuil en stof weinig kans zich af te zetten. Om de voedselveiligheid verder te verhogen, is de hoogwaardige kunststof iglidur A160 ontworpen in blauw. Dit is een kleur waarop voedselresten en schimmelsporen snel kunnen worden opgespoord tijdens reinigingsinspecties. Bovendien is de kleur optisch detecteerbaar.

“Dit hoge niveau van hygiëne wordt ook bevestigd door de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die een van de strengste hygiënerichtlijnen ter wereld volgt”, zegt Preißner. “Dat geldt ook voor conformiteit met de EU 10/2011-richtlijn.”

Niet alleen schoon, maar ook robuust

De nieuwe stangkoppen van igubal zijn echter niet alleen hygiënisch, maar ook robuust, zelfs voor buitentoepassingen. Ze hebben een hogere breeksterkte en stijfheid in vergelijking met een kunststof stangkop. Bovendien zijn ze bestand tegen vocht, zuren, logen en UV-stralen en zijn ze geschikt voor temperaturen tussen -40°C en +90°C.

De slijtvastheid van iglidur A160 is ook tien keer beter dan die van polyamide volgens resultaten in het igus testlaboratorium, zelfs met snelle draaiende bewegingen van de gemonteerde as. Thomas Preißner: “Gebruikers kunnen dus met een bescheiden investering de betrouwbaarheid van hun systemen aanzienlijk verhogen.” De nieuwe stangkoppen zijn verkrijgbaar in de maten M6, M8, M10, M12, M16 en M20.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.