Slimme veiligheidssensoren

Veiligheidssensoren

Veiligheidssensoren en big data: wat kan je er mee?

Sensoren zijn slim geworden en ook veiligheidssensoren zijn in hun ontwikkeling niet achtergebleven. Maar wat kun je met al die intelligentie?

Big Data uit veiligheidssensoren kan worden gebruikt om bijvoorbeeld onderhoud te voorspellen of manipulatie te herkennen. De veelheid van data is echter zo groot dat je er nog veel meer mee kunt doen. Interpretaties en verbanden kunnen zowel door de mens worden bedacht als door systemen worden gelegd.

Wanneer systemen gebruikmaken van kunstmatige intelligentie dan wordt de mens in grote mate ontlast, vindt het interpretatieproces veel sneller plaats en gaat een heel nieuwe wereld van mogelijkheden open.

De interpretatie van de veiligheidssignalen moet, volgens de regels, heel strikt worden uitgevoerd en laat geen ruimte voor interpretatie. De machineveiligheid blijft dus doen wat het altijd al deed, én zo snel als mogelijk.

De extra data die uit moderne (veiligheids-) sensoren beschikbaar is, kan worden gebruikt voor diverse doelen. Variaties in spanning, stroom en detectiebereik kunnen je vertellen of een sensor in de problemen komt en wellicht vroegtijdig moet worden vervangen. De partnummers die worden meegezonden vertellen mens of systeem dat er alvast een nieuwe sensor en actuator naar de machine wordt gebracht. Wordt een buitengewone afwijking in het gedrag van mens en toegang gedetecteerd, dan kan de situatie als verdacht worden aangemerkt, wordt manipulatie vroegtijdig herkend en kunnen maatregelen meteen worden genomen.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Er zijn echter talrijke andere mogelijkheden. Die zet EUCHNER graag voor u op een rijtje.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie