Altair versnelt hightech innovatie met AI en simulatiegestuurd ontwerpen

Simulatiegestuurd ontwerpen

Tijdens de in juni georganiseerde Manufacturing Technology Conference in Veldhoven was het doel ontwerpers, engineers en productieverantwoordelijken in de hightechsector dichter bij elkaar te brengen. Door al in de ontwerp- en engineeringfasen beter na te denken over de maakbaarheid van producten en geïntegreerde systemen, zijn zowel de duurzaamheid als ‘time-to-market’ te verbeteren. Software- en dienstenleverancier Altair draagt daaraan bij met AI en simulatiegestuurd ontwerpen voor de productie.

Eerder over maakbaarheid nadenken

In meerdere markten zijn producten en systemen te verbeteren door eerder over de maakbaarheid ervan na te denken. Tijdens de ontwerpfase worden namelijk nogal eens onomkeerbare beslissingen genomen. Eventorganisatoren ASML, het Mikrocentrum en Thermo Fisher Scientific ervaren in hun ecosystemen dat de doorlooptijd van productontwikkelingen te verkorten is en de kans op het maken van fouten te verkleinen, als ontwerpers, engineers en productieverantwoordelijken eerder en meer met elkaar gaan communiceren en samenwerken. Tijdens een paneldiscussie kwam natuurlijk ook de opkomst van nieuwe technologie zoals AI en ML ter sprake, met als conclusie dat het moderne hulpmiddelen zijn en blijven, terwijl deskundige en ervaren vakmensen in de hightech het verschil blijven uitmaken.

Ontwerpen voor productie

Producten, systemen en processen ondergaan momenteel allemaal ingrijpende transformaties om aan alle duurzaamheidseisen te kunnen voldoen. Zo worden bijvoorbeeld ontwerpgrenzen verlegd om lichtere en functioneel geïntegreerde oplossingen te realiseren, wat echter de maakbaarheid bemoeilijkt. Eerder en beter nadenken over de produceerbaarheid helpt kostbare aanpassingen verderop in het productontwikkelproces te voorkomen. Met Altair’s ontwerpoplossingen, die simultane engineering mogelijk maken, zijn lichtgewicht simulatiegestuurd ontwerpen te ontwikkelen die ook goed produceerbaar zijn. Verder stellen nieuwe AI-functies ontwerpers en engineers in staat om sneller optimale oplossingen te creëren en deze met simulaties te beoordelen op alle klanteisen voor de verschillende beslismomenten.

AI-gebaseerde data-analytics voor ontwerp- en productiesimulaties

Behalve geavanceerde ontwerp- en simulatiesoftware, zoals het Altair ONE platform en marktplaats, levert Altair tevens een AI-gebaseerde data-analytics oplossing. Tijdens de Manufacturing Technology Conference was te zien hoe bedrijven alle beschikbare data eenvoudig kunnen analyseren, visualiseren en vertalen naar waarde voor managementbeslissingen, met het RapidMiner-platform. Dit platform biedt functionaliteit voor data-analyses tijdens de volledige levenscyclus van producten en systemen en helpt bedrijven daarmee hun uitdagingen bij de digitale transformatie te overwinnen. Om het gebruik ervan laagdrempeliger toegankelijk te maken helpt Altair organisaties ook hun data-analyseprogramma’s vorm te geven en medewerkers bij te scholen in het gebruik van het Center of Excellence (CoE)-model.

Voordelen simulatiegestuurd ontwerpen en optimaliseren

Het grootste voordeel van AI-gebaseerde data-analytics en software voor simulatiegestuurd ontwerpen is dat ze hightech-bedrijven helpen om sneller producten en volledig geïntegreerde systemen te optimaliseren. Maar ook de beste productiemethoden en -processen voor alle onderdelen te bepalen, zoals additive manufacturing. Door productieverantwoordelijken en leveranciers eerder bij nieuwe ontwikkelingen te betrekken zijn zowel mogelijke bottlenecks in de productieprocessen als de supply chain te voorkomen. Bottom-line helpt dit hightech-bedrijven om de steeds belangrijkere ‘time-to-market’ te verkorten, zich op langere termijn van concurrenten te blijven onderscheiden en natuurlijk ook nog duurzamer te innoveren.

Meer informatie over simulatiegestuurd ontwerpen bij Altair

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Peter Gloudemans is sinds 1996 de eigenaar van AddIT Benelux, gespecialiseerd in PR- en marketingondersteuning voor bedrijven die IT-toepassingen leveren, in vooral de marktsectoren bouw, logistiek en industrie. Daarvoor heeft hij zo'n tien jaar als sales manager en business development manager voor IT-bedrijven gewerkt. Peter heeft weg- en waterbouw (bachelor) en business administration (master) gestudeerd.
Lees meer van: Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.