Siemens breidt motorportfolio voor procesindustrie uit

Siemens motor

De explosieveilige laagspanningsmotoren van de Simotics XP-serie van Siemens zijn nu beschikbaar in het gehele vermogensbereik van 0,25 tot 460 kW in gasgroepen IIB en IIC. Met hun premium efficiëntie klasse IE3 zijn de laagspanningsmotoren bovendien voorbereid voor toekomstige eisen op het gebied van energie-efficiëntie. Daarnaast biedt Siemens motoren met Chemstar-technologie, een op maat gemaakte motoroplossing voor de chemische industrie met vooraf geconfigureerde, branchespecifieke opties.

Het gebruik van Simotics XP-motoren in de IIB-uitvoering is volgens explosiebeveiliging in zone 1 (gas) mogelijk. Bij aanwezigheid van waterstof of acetyleen is de IIC-uitvoering vereist. Beide versies, IIB en IIC, onderscheiden zich door de hoge robuustheid en beschikbaarheid. Daarbij zijn de motoren consistent volgens hetzelfde platform ontworpen voor verhoogd gebruiksgemak en eenduidigheid in de uiterlijke kenmerken. Daarnaast zijn er aanvullende opties beschikbaar voor de motoren: hoogwaardige isolatie maakt snelheidsgestuurd bedrijf mogelijk met elke omvormer met een uitgangsspanning tot 690 V zonder filter. Uitvoeringen met een lagere startstroom en het brede scala aan opties met bewaking door PTC-sensoren (PTC-thermistoren) en PT100 (thermometers), met specifieke laksystemen en modulaire aanbouwdelen, zoals snelheidsencoders en remmen, maken het portfolio compleet.

Het consistente en geïntegreerde Simotics XP-platform voor explosieveilige motoren omvat alle gangbare typen explosieveilige klasse, die bovendien eenvoudig kunnen worden geconfigureerd en aangepast met behulp van de Drive Technology Configurator van Siemens.

Met Simotics XP-motoren beschikken (eind)gebruikers en machinebouwers over een eenvoudige inventaris van reserveonderdelen, gestandaardiseerde gereedschappen en bestelprocessen. Ze werken betrouwbaar en probleemloos onder extreme bedrijfsomstandigheden in agressieve omgevingen, zowel direct op het elektriciteitsnet als in combinatie met frequentieomvormers, en voldoen aan de eisen van de nieuwe, striktere EU Ecodesign-richtlijn (ErP). Vanaf juli 2021 is de hoge energie-efficiëntieklasse IE3 ook vereist voor explosieveilige motoren. Het Simotics XP-portfolio is verkrijgbaar in de energie-efficiëntieklasse IE3 en voor het grootste gedeelte ook in de energie-efficiëntieklasse IE4. Motoren met verhoogde veiligheid in de ex eb-uitvoering moeten vanaf 1 juli 2023 voldoen aan de energie-efficiëntieklasse IE2. IE3 is al standaard voor Simotics XP-motoren in de ex eb-uitvoering.

Chemstar-concept – op maat gemaakt voor de chemische en olie- en gasindustrie

Specifiek voor de chemische en olie- en gasindustrie biedt Siemens niet alleen de explosieveilige motoren van de Simotics XP-serie, maar ook motoren van de Simotics SD-serie voor omgevingen zonder explosiegevaar in de Chemstar-uitvoering. Ze zijn uitgerust met vooraf geconfigureerde specifieke opties voor de chemische industrie, zoals een stalen waaierkap, verstevigde lagers, externe aarding, IP66-bescherming, een hoogwaardig isolatiesysteem, VIK-ontwerp en een lakafwerking tot klasse CX volgens ISO12977-2:2018 voor het volledige kleurenspectrum, inclusief niet-standaard kleurtinten. Beide motorseries, verkrijgbaar met opties, werken betrouwbaar en energie-efficiënt, zelfs onder extreme omstandigheden. Bovendien zijn ze voorzien van alle relevante certificaten.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.