Europese energiebedrijven zetten in op duurzaamheid

SAP Ariba

In 2050 is de Europese Unie als geheel klimaatneutraal. Dit is vastgelegd in de Europese Klimaatwet van 2021. Voor bedrijven die actief zijn in de energiesector betekent dit niet alleen dat ze moeten overstappen op hernieuwbare energiebronnen, maar ook dat ze meer moeten samenwerken en duurzaam moeten inkopen. Vestas en Iberdrola doen dat bijvoorbeeld met SAP Ariba.

Iberdrola en Vestas zijn voorbeelden van bedrijven die de lat hoog leggen op het gebied van duurzaamheid. De Spaanse energieleverancier Iberdrola heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2030 klimaatneutraal te opereren. Vestas, een Deense fabrikant van windturbines en wereldwijd leverancier in duurzame energieoplossingen, streeft naar een vermindering van de CO2e-uitstoot in de toeleveringsketen met 45% per MWh gegenereerd in 2020 en naar zero waste windturbines in 2040. Volgens de ‘Circularity Roadmap’ van Vestas zullen windturbinebladen volledig worden geproduceerd met recyclebare materialen.

“Vaak negeren we de afvalaspecten en richten we ons alleen op de CO2-uitstoot”, zegt Adeola Abegunde, bij Vestas Director en IT Business Partner voor Procurement, Logistics & Warehousing. “Maar we moeten ook rekening houden met het afval dat in de supplychain wordt geproduceerd, want dat komt uiteindelijk ergens terecht. Dan moet je weten welke invloed dat heeft op het milieu.”

Supplychain verduurzamen

Om de klimaatdoelstellingen te halen, investeert Iberdrola onder andere in wind- en zonneparken en in de slimme netwerken die nodig zijn om de verschillende energiebronnen en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Vestas onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden van decarbonisatie, of het vinden van een vervanger voor staal als de belangrijkste hefboom om netto-nulverplichtingen in de windindustrie te realiseren en de CO2e-uitstoot te helpen verminderen.

“Maar voor een verdere verduurzaming is ook samenwerking in de supplychain nodig”, zegt Ramón Zumárraga, bij Iberdrola Director Purchasing Services. De duurzaamheidsdoelstellingen zijn ambitieus. “Het lukt geen enkele partij om die alleen te behalen. Daarvoor moeten de partijen in de supplychain samenwerken. Samen moeten we kijken hoe we een supplychain bouwen die nu nog niet bestaat.”

Best practices delen

Een voorbeeld van samenwerking is het met elkaar delen van best practices op het gebied van duurzaamheid. Iberdrola doet dat dan ook actief. Zumárraga: “In de periode 2020-2022 hebben we zo’n duizend plannen voor de verbetering van de duurzaamheid gedeeld met onze leveranciers. 53 procent van de leveranciers heeft in die periode ook echt stappen gezet op het gebied van duurzaamheid.” Het streven van Iberdrola is dat in 2025 85 procent van zijn belangrijkste leveranciers duurzame werkwijzen heeft geadopteerd.

Om deze doelen te bereiken, zocht het bedrijf naar manieren om de relaties met leveranciers te verbeteren, de voortgang te controleren en te meten, en slimmere en efficiëntere inkoopbeslissingen te nemen. “Je moet er zeker van zijn dat de producten die je inkoopt groen zijn en bijdragen aan een lagere uitstoot in de supplychain”, weet ook Vestas’ Abegunde.

“Voor leveranciers die in eerste instantie niet voldoen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen, gebruiken we onze scoringstool om hen een duidelijke reeks acties te bieden die ze kunnen ondernemen om de duurzaamheid van hun bedrijfsmodel te verbeteren”, vervolgt Zumárraga. “Op die manier kunnen we positieve verandering stimuleren, niet alleen binnen Iberdrola, maar in de hele energiesector.”

SAP Ariba

Voor het contact met leveranciers en een efficiënte en duurzame inkoop maken beide bedrijven al enkele jaren gebruik van SAP Ariba. “Een leverancier werd voorheen vaak pas aan het einde van een inkoopproces beoordeeld op het gebied van duurzaamheid, alsof sustainability het laatste punt op een checklist is”, schetst Zumárraga. “Met SAP Ariba kunnen we al vroeg in het inkoopproces bestaande en nieuwe leveranciers beoordelen op duurzaamheidsaspecten.”

SAP Ariba is voor Iberdrola een onestopshop voor alle uitgaven, met een jaarlijks totaalbedrag tussen de 10 en 15 miljard euro. Iberdrola kan hiermee efficiënter zakendoen met zijn 20.000 leveranciers en de inkoopprocessen goed beheren. In samenwerking met IBM Services heeft Iberdrola SAP Ariba geïntegreerd met de scoringstool die het in gebruik heeft. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen aankoopbeslissingen en draagt ertoe bij dat minstens 85 procent van de leveranciers tegen 2025 een toewijding aan duurzaamheid toont.

Gecentraliseerd samenwerkingsportaal voor leveranciers

Vestas heeft tools geïmplementeerd waarmee belangrijke duurzaamheidsinformatie van leveranciers kan worden verzameld en waarmee informatie naar N-tier leveranciers kan worden getraceerd. De ambitie is om de tools te koppelen aan SAP met behulp van open API’s, zodat er een gecentraliseerd dashboard ontstaat met een overzicht van de prestaties van de leveranciers. “Maar dat is iets waar we naar kijken, zodat onze inkooporganisaties een geïnformeerde beslissing kunnen nemen vanuit een centraal portaal, inclusief de duurzaamheidsprestaties van onze leveranciers”, zegt Abegunde.

Volgens Abegunde is SAP Ariba bovendien een belangrijke schakel in de samenwerking met leveranciers en andere partners. In het geval van Vestas zijn dat er bijna 7.000. “Het Ariba Network brengt die leveranciers samen op een gedeeld platform, waar we niet alleen inkooporders kunnen uitwisselen en facturen kunnen ontvangen, maar waar we ook echt samen transacties doen. Dat betekent dat we op de een of andere manier een gedeeld proces hebben, en dezelfde taal spreken. Daar begint samenwerking mee.”

Gesprek aangaan

Volgens Zumárraga heeft Iberdrola de eigen doelstelling met SAP Ariba zelfs weten te overtreffen. “Voor 2022 hadden we als doel gesteld dat 70 procent van onze leveranciers duurzame werkmethoden zou hebben geïmplementeerd. We haalden 77 procent, en hebben de doelstelling voor 2025 op 85 procent kunnen zetten. In 2020 zaten we nog onder de 40 procent.”

“Maar nog belangrijker dan het behalen van het grote doel is het aangaan van het gesprek met elkaar”, concludeert Zumárraga. “Onlangs hadden we hier in Spanje een discussie met kleine en middelgrote ondernemingen, en het was gewoon geweldig hoe het gesprek verliep. Ze begonnen met te zeggen: ‘We hebben niet veel middelen, maar we weten dat we de emissies moeten verminderen. We beseffen dat we ons moeten richten op het verkrijgen van energie uit hernieuwbare bronnen en het aanpassen van enkele van onze processen’.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie