Ruim helft industriële procesorganisaties niet voorbereid op succesvolle digitale transformaties

Digitalisering van de maakindustrie industriële procesorganisaties Digitalisering bedrijven

Schneider Electric, leverancier van digitale transformatie van energiebeheer en -automatisering, en Omdia, het onderzoeksbureau voor de technologiemarkt, ontdekten dat hoewel digitale transformatie cruciaal is voor de bedrijfsstrategie, veel industriële procesorganisaties er nog niet klaar voor zijn.

De bevinding maakte deel uit van een onderzoek dat door de twee bedrijven werd uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de pijnpunten en specifieke uitdagingen waarmee industriële procesorganisaties worden geconfronteerd wanneer zij aan hun digitale reis beginnen.

Meer dan driekwart (78%) van de respondenten, dat zich richtte op de doeltreffendheid van gedistribueerde besturingssystemen (DCS), verklaarde dat zij actief bezig zijn met digitale transformatie-initiatieven in een of meer fabrieken. Iets meer dan de helft (55%) van de industriële procesorganisaties is echter slechts ‘enigszins uitgerust’ om deze activiteiten effectief uit te voeren. Dit tekort vormt een enorme uitdaging, aangezien bijna alle organisaties (94%) verwachten dat digitale transformatie de komende twee tot drie jaar een aanzienlijke impact zal hebben op hun activiteiten.

Bouwen aan succesvolle digitale reizen

Voor het onderzoek werden honderden inkopers en eindgebruikers in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en de regio Azië-Pacific ondervraagd in zes sectoren: water, chemie, olie & gas, raffinage, pulp & papier en energieopwekking.

88% van de industriële procesorganisaties vindt de expertise van hun besturingsleverancier om DCS-upgrades of -modernisering te ondersteunen uitstekend. Maar ondanks dit vertrouwen in de ondersteuning van de leverancier, gaven klanten drie topkwaliteiten aan die zij zoeken in besturingsleveranciers om hun DCS te verbeteren:

  • Betere systeemprestaties en functionaliteit
  • Meer mogelijkheden voor systeemintegratie
  • Bewezen rendement op investering

De implementatie van geavanceerde DCS-oplossingen, zoals het EcoStruxure Foxboro DCS-procesautomatiseringssysteem van Schneider Electric, staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Met name EcoStruxure Foxboro DCS ondersteunt industriële processen en fabrieken om consequent veilige en meetbare verbeteringen in werking en winstgevendheid te realiseren, waardoor de investering in minder dan een jaar voor 100% kan worden terugverdiend.

De grens tussen IT en OT vervaagt

Uit het onderzoek bleek ook dat meer samenwerking tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) nodig is voor een succesvolle digitale transformatie. De convergentie tussen IT en OT gebeurt in organisaties, maar met gemengde niveaus van gedragsafstemming en gedeelde prioritering.

Uit het onderzoek bleek dat OT- en IT-afdelingen het meest samenwerken bij het aanpakken van IT-ondernemingskwesties en het minst samenwerken op het gebied van netwerkbeveiligingsstrategie en -toezicht. Ondertussen zijn de top drie gebieden met de meeste invloed op het definiëren van specificaties voor digitale transformatie van besturingssystemen IT, corporate en productie/fabricage.

Zorgen voor een open ecosysteem en schaalbaarheid voor succes

Volgens het rapport worden open automatisering en interoperabele architecturen in verband met gedistribueerde besturingssystemen als ‘relatief belangrijk’ beschouwd bij het implementeren van nieuwe technologieën of het werken met nieuwe leveranciers. Dit ondersteunt oplossingen zoals EcoStruxureTM Automation Expert, die duidelijke efficiënties laten zien in open industriële omgevingen die zijn ontworpen voor engineeringautomatisering.

Verbeterde schaalbaarheid – een belangrijke waarde van een interoperabele architectuur – stond op de derde plaats van de belangrijkste invloeden op de implementatie van digitale technologieën voor besturingssystemen. Bovendien waren open ecosystemen voor 88% van de respondenten “zeer belangrijk” bij de keuze van leveranciers van besturingssystemen.

Nathalie Marcotte, SVP en President, Process Automation, Schneider Electric, zei: “Voor industriële productiebedrijven wereldwijd is het bedrijfskritisch om de juiste tools in te zetten om digitale transformatie effectief te implementeren om effectief en veerkrachtig te blijven. Dit onderzoek heeft de readiness issues waarmee veel bedrijven worden geconfronteerd duidelijk gemaakt. Ervoor zorgen dat verkopers over de juiste expertise beschikken en open en schaalbare ecosystemen gebruiken, is cruciaal voor de gereedheid van de klant en kan samenwerking tussen OT en IT mogelijk maken.”

“Met EcoStruxure Foxboro DCS, dat over ingebouwde flexibiliteit en schaalbaarheid beschikt, kunnen organisaties toekomstbestendige technologie inzetten die investeringen behoudt en elk punt van het proces meet en controleert in overeenstemming met hun algemene bedrijfsdoelstellingen”, benadrukt Michael Martinez, Ecostruxure Foxboro DCS Leader, Schneider Electric. “Alleen met deze mogelijkheden zullen inkopers en eindgebruikers kunnen genieten van de basis voor een effectieve digitale transformatie.”

Het volledige rapport is bij Schneider Electric op te vragen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie