Robot Stretch van Boston Dynamics gaat het magazijn in

Boston Dynamics heeft Stretch onthuld, een dozen verplaatsende robot die is ontworpen om de groeiende vraag naar flexibele automatiseringsoplossingen in de logistiek te ondersteunen.

Boston Dynamics in Waltham (Massachusetts) is vooral bekend van robothond Spot. Het debuut van Stretch markeert de officiële entree van het bedrijf in magazijnautomatisering, een snelgroeiende markt die gevoed wordt door de toegenomen vraag in e-commerce. De eerste commerciële robot van Boston Dynamics is specifiek ontworpen voor magazijnen en distributiecentra, waarvan er volgens analisten wereldwijd meer dan 150.000 zijn.

De multifunctionele mobiele robot is ontworpen om een aantal taken aan te pakken waarbij het snel verplaatsen van dozen vereist is. Hij begint met het lossen van vrachtwagens en is later uit te breiden naar het opbouwen van orders. De technologie van Stretch bouwt voort op de decennialange vooruitgang van Boston Dynamics op het gebied van robotica. De robot moet een flexibele, gemakkelijk te integreren oplossing creëren die in elk magazijn kan werken. Doel is de goederenstroom te vergroten, de veiligheid van werknemers bij fysiek moeilijke taken te verbeteren en dure vaste automatiseringskosten te verlagen.
Techniek

Dankzij de kleine, omnidirectionele mobiele basis van de robot kan Stretch door laadperrons navigeren, in krappe ruimtes manoeuvreren en zich aanpassen aan veranderende lay-outs van de omgeving, zodat geen dure vaste automatiseringsinfrastructuur nodig is. De robot is voorzien van een speciaal ontworpen lichtgewicht arm en een smart-grijper met geavanceerde sensoren en besturing die een grote verscheidenheid aan dozen en krimpverpakkingen kan verwerken.

Stretch bevat ook Boston Dynamics’ computer vision technologie die het mogelijk maakt om dozen gemakkelijk en zonder uitgebreide training voor elke klant te identificeren. Het vision systeem werkt in combinatie met pick & place activiteiten, waardoor hoge pick rates mogelijk zijn.

Traditionele benaderingen van magazijnautomatisering vereisen ofwel de installatie van vaste infrastructuur of mobiele robots die goederen transporteren. Deze hebben echter moeite om aan productiviteitseisen te voldoen om een aantrekkelijke investering te zijn voor magazijnexploitanten. Stretch biedt logistieke dienstverleners een eenvoudiger weg naar automatisering door te werken binnen bestaande magazijnruimten en -activiteiten, zonder dat kostbare herconfiguratie of investeringen in nieuwe vaste infrastructuur nodig zijn.

Testtraject

Boston Dynamics constateert dat magazijnen moeite hebben om aan de snel toenemende vraag te voldoen nu de wereld meer vertrouwt op just-in-time levering van goederen. “Mobiele robots maken de flexibele verplaatsing van materialen mogelijk en verbeteren de werkomstandigheden voor medewerkers. Stretch combineert de kennis van Boston Dynamics op het gebied van mobiliteit, perceptie en manipulatie om de meest uitdagende en letselgevoelige taken aan te pakken.

Het bedrijf is op zoek naar klanten om de inzet van Stretch te testen met het lossen van vrachtwagens, voorafgaand aan de commerciële inzet ervan in 2022. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het Stretch Early Adopter Program.

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie