automatica succesvol met veel robot automatisering

Robot automatisering

De werkplekken en de samenleving in het algemeen zullen in de komende jaren grote veranderingen ondergaan. De vakbeurs automatica, die van 27 tot 30 juni 2023 in München werd gehouden, toonde oplossingsbenaderingen die met veel robot automatisering in deze context boden. Na slechts een jaar een brullende comeback: 40.000 bezoekers uit ongeveer 88 landen, 650 exposanten uit 34 landen, en een boeiend ondersteunend programma. De samenwerking met LASER World of PHOTONICS en World of QUANTUM heeft voor veel deelnemers aanzienlijke meerwaarde opgeleverd.

De twee algemeen directeuren van Messe München, Reinhard Pfeiffer en Stefan Rummel, trekken na vier beursdagen een positieve conclusie: “automatica heeft opnieuw haar grote innovatiekracht bewezen. De deelnemende bedrijven hebben specifieke visionaire oplossingen getoond voor uitdagingen zoals het compenseren van het tekort aan specialisten. Bovendien versterkt de succesvolle samenwerking met de gelijktijdig gehouden evenementen LASER World of PHOTONICS en World of QUANTUM de rol van München als toonaangevende technologiehub.”

Vakbeurs voor robot automatisering

Tentoonstellingsdirecteur Anja Schneider voegt eraan toe: “automatica onderstreept haar positie als de toonaangevende vakbeurs voor slimme automatisering en robotisering met dit uitstekende resultaat: geweldige sfeer, nieuwe spelers, en een duidelijke leiderspositie in de industrie – dat allemaal na slechts twaalf maanden voorbereiding.”

automatica kreeg uitstekende algemene feedback van zijn exposanten. 94 procent van de exposanten gaf de vakbeurs een uitstekende tot goede beoordeling in een onderzoek uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Gelszus. Ze waardeerden vooral de kwaliteit van de bezoekers (91 procent) en de toename van nieuwe klantwervingen (85 procent).

Frank Konrad, voorzitter van de raad van bestuur bij VDMA Robotics + Automation, CEO HAHN Automation, is het daarmee eens: “Voor ons als automatiseringsbedrijf is automatica al 20 jaar de belangrijkste vakbeurs. Na een wat terughoudende comeback na Covid vorig jaar, zagen we dit jaar weer een toename van het aantal bezoekers, wat voor ons als exposanten een positieve indicator was. We hebben veel goede gesprekken gevoerd en kansen gekregen om ons netwerk te onderhouden.”

Relevante onderwerpen voor slimme fabrieken van de toekomst

Kai Udo Modrich, hoofd Inline Inspectie & Metrologie bij ZEISS Industrial Quality Solutions, is het eens met Frank Konrad: “De automatica van dit jaar raakte de kern van relevante onderwerpen voor de slimme fabrieken van de toekomst, waarmee het zijn claim waarmaakte om de toonaangevende tentoonstelling voor robot automatisering te zijn.”

Marc Segura, president van ABB Robotics, is een andere tevreden exposant: “Robotica en AI zijn kerntechnologieën voor een succesvol decennium van transformatie. Dit maakt automatica, in haar hoedanigheid als toonaangevende tentoonstelling en trendbarometer, des te belangrijker voor bedrijven die hun productiefaciliteiten klaarmaken voor de toekomst – dat wil zeggen flexibel, verbonden en duurzaam.”

Naast de gevestigde sleutelspelers was Google’s dochteronderneming intrinsic dit jaar voor het eerst deelnemer aan automatica. Henrike Neulen, accountmanager, legt uit waarom het bedrijf van Alphabet ervoor koos om automatica te gebruiken om voor de eerste keer deel te nemen aan een beurs: “Ons doel is om robotica eenvoudiger en toegankelijker te maken voor zowel aanbieders als gebruikers. Daarom is automatica voor ons de juiste omgeving om ons bedrijf en onze producten voor het eerst live aan een groot internationaal publiek te presenteren.”

Grote tevredenheid onder de bezoekers met interesse in robot automatisering

De top tien van bezoekerslanden na Duitsland waren Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Tsjechië, Zuid-Korea, China, Polen, Nederland, Slovenië en de VS. Er was een aandeel van 33 procent internationale bezoekers.

automatica 2023 heeft haar bezoekers verrukt. 98 procent van de respondenten gaf de vakbeurs een uitstekende tot goede beoordeling. Verder prees 97 procent van de bezoekers de aanwezigheid van marktleiders, en 95 procent bevestigde de leidende rol van automatica. 65 procent van de bezoekers is optimistisch over de toekomst en verwacht dat het belang van automatica nog verder zal toenemen.

Joachim Stieler, algemeen directeur van Stieler Technologie- & Marketingberatung, zei tenslotte: “De beste automatica tot nu toe! Het maakte me enthousiast over de toekomst!”

Trendthema’s benadrukken de innovatieve kracht van automatica

Waar robots in het verleden vaak werden beschouwd als banenkillers, zijn ze nu een baken van hoop in de strijd tegen vaardigheidstekorten die bijna alle sectoren treffen. De bakrobot die op de FANUC-stand werd gepresenteerd is hier een goed voorbeeld van: deze zal monotone werkstappen in industriële bakkerijen en supermarkten automatiseren. Hoofd marketing Nils Terstegen beschouwt het branche-evenement in München als een must: “Voor ons is automatica de belangrijkste robotbeurs op zowel Europees als mondiaal niveau. We gebruiken automatica regelmatig als gelegenheid om nieuwigheden te presenteren.”

En automatisering is ook een belangrijke hefboom voor het verminderen van CO2-uitstoot in de productie. Montage- en handlingtechnologie heeft in deze context verschillende benaderingen voor recycling en de circulaire economie. “Duurzaam handelen is een van de meest urgente uitdagingen van onze tijd. Softwaregebaseerde simulatie helpt ons complexe automatiseringsoplossingen efficiënt te plannen en te optimaliseren vóór de inbedrijfstelling”, zegt Wilfried Eberhardt, Chief Marketing Officer bij KUKA. “automatica was opnieuw de perfecte gelegenheid voor ons om onze nieuwste benaderingen aan een aantrekkelijke doelgroep te presenteren.”

Kunstmatige Intelligentie was een ander dominant onderwerp tijdens de vier beursdagen. Dit komt voornamelijk door de grote snelheid van ontwikkelingen in dit gebied, die een nieuw tijdperk van robot automatisering inluiden. NEURA is een bedrijf dat zowel een nieuwkomer als een pionier is op het gebied van Kunstmatige Intelligentie. Arne Nordmann, hoofd engineering, merkt op: “Je zou kunnen zeggen dat automatica de Champions League van de robotica is. Het heeft alle momenteel relevante robotica-tentoonstellingen. En we willen daar deel van uitmaken, onze technologie presenteren, contact houden met al onze partners en leren waar het naartoe gaat.”

Ondersteunend programma zet nieuwe benchmarks

Naast het tentoonstellingsgebied dat zich uitstrekt over zes hallen, hadden bezoekers opnieuw de kans om hun kennis uit te breiden binnen het kader van het uitgebreide ondersteunende programma van dit jaar met forums en speciale shows. Hoogtepunten waren onder meer de Service Robot City en Mobile Robots in Production showcases.

Klaus Kluger, lid van het organisatieteam van de Mobile Robots in Production special show, kijkt met tevredenheid terug: “Mobiele robotica zal in de komende jaren grote veranderingen teweegbrengen in productie en intralogistiek. De Mesh-up op automatica dit jaar was een indrukwekkende demonstratie van hoe interoperabele productielogistiek van de toekomst, met AMR’s van verschillende fabrikanten, eruit zou kunnen zien dankzij VDA 5050 en gestandaardiseerde controlestations.”

Thomas Hähn, CEO van United Robotics Group, ziet veel potentieel in de Service Robot City special show: “We waren verheugd om te zien dat er meer service robotica bedrijven en start-ups werden vertegenwoordigd op automatica dit jaar in vergelijking met voorgaande evenementen. Versterkte samenwerking tussen start-ups en gevestigde bedrijven heeft het potentieel om toekomstige ontwikkelingen te versnellen. Er is immers geen tekort aan goede ideeën en innovaties.”

munich_i Hightech Summit – de kunstmatige Iintelligentie denktank

Het munich_i high-tech platform is een toonaangevend robotica- en AI-formaat dat voor de derde keer werd gehost op automatica. Het Munich Institute of Robotics and Machine Intelligence (MIRMI) aan de Technische Universiteit van München bood ook dit jaar weer oriëntatie op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica, en plaatste tegelijkertijd de bijbehorende ontwikkelingen in een context van ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Prof. Sami Haddadin, directeur van munich_i, vat samen: “De Hightech Summit was ook dit jaar weer een echt hoogtepunt. Fascinerende pioniers uit de industrie, wetenschap en startups gaven ons een inkijkje in de toekomst, en we bespraken met onze bezoekende politici hoe we die willen vormgeven.”

Prof. Alena Buyx, eveneens directeur van munich_i, voegt eraan toe: “munich_i heeft ons opnieuw laten zien dat de toekomst vandaag in onze handen ligt. Het biedt het noodzakelijke platform voor dialoog tussen de drijvende krachten uit wetenschap, politiek en bedrijfsleven over hoe we de toekomst op de best mogelijke manier kunnen vormgeven.”

munich_i omvat de Hightech Summit, de AI.Society robotica- en AI-special show, en de hybride Robothon robotica competitie.

De volgende automatica vindt plaats van 24 tot 27 juni 2025. Het zal opnieuw plaatsvinden samen met LASER World of PHOTONICS – ’s Werelds toonaangevende vakbeurs met congres voor fotonische componenten, systemen en toepassingen – en World of QUANTUM in München.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.