Elektropneumatische reduceerventiel met IO-Link van SMC

Reduceerventiel

Dynamische drukregeling via elektrische signalen wordt vaak toegepast in onder meer de auto-, voedingsmiddelen-, verpakkingen- en life science-industrie. De elektropneumatische reduceerventiel van SMC (ITV#-IL serie) zorgt in die sectoren voor nauwkeurige en dus veilige procesbewaking. De drukregelaar kan via IO-Link worden aangesloten op besturingssystemen en is door de hoge mate van automatisering en haar compacte ontwerp zeer geschikt in Industrie 4.0-toepassingen.

Elektrische reduceerventielen bewijzen zich vooral wanneer dynamische regeling van de systeemdruk nodig is met behulp van regelunits van een hoger niveau, bijvoorbeeld met luchtcilinders. Met de ITV#-IL serie levert SMC elektropneumatische reduceerventielen die eenvoudig op afstand kunnen worden bediend. Ze bieden betrouwbare monitoring van de processen, kunnen op diverse netwerkprotocollen worden aangesloten en maken snelle gegevensuitwisseling via IO-Link mogelijk.

Reduceerventiel met hoge prestaties en een laag gewicht

De ITV#-IL serie bestaat uit drie bouwgroottes. De ITV1000 serie weegt slechts 350 gram (max. debiet 200 l/min, ANR) en de ITV2000 (max. debiet 1.500 l/min, ANR) en ITV3000 (max. debiet 4.000 l/min, ANR) serie. Daarnaast zijn de compacte elektronische vacuümdrukregelaars uit de ITV209 serie leverbaar als enkelvoudige units of meervoudige basisplaten.

Alle modellen kunnen de druk dynamisch aanpassen en automatisch op de optimale waarde instellen. Dat is gunstig voor een energie- en tijdsefficiënte werking. De elektropneumatische en elektrische (vacuüm)reduceerventielen van SMC regelen bijvoorbeeld de druk voor luchtcilinders en stand-by circuits tijdens stilstand of bij processtappen met een geringe luchtvraag of systeemdruk. Mocht de ruimte voor montage of voor de toepassing zeer gering zijn, dan kunnen modellen in een meervoudige basisplaat worden gebruikt om meer ruimte en gewicht te besparen.

Klaar voor Industrie 4.0

De ITV#-IL serie is compatibel met IO-Link, zodat gebruikers hun systemen concurrerend kunnen maken en klaar zijn voor Industrie 4.0. Deze apparaten zijn gemarkeerd met de afkorting ‘IL’ na de serieaanduiding (IO-Link beschikbaar voor elektropneumatische reduceerventielen ITV10#0/20#0/30#0-IL en elektronische vacuümdrukregelaars ITV2090-IL).

Via de IO-Link-poort kunnen de regelaars worden aangestuurd via veldbussystemen. Gebruikers kunnen zo verbinding maken met bestaande regelaars en beschikken daarmee over een hoge mate van automatisering. Dankzij het display op de IO-Link-versies kunnen de gegevens van de controller ook op locatie worden geraadpleegd en gemonitord. Door IO-Link-communicatie kan behalve de drukregeling ook de informatie van het apparaat en de systeemstatus worden gemonitord.

Meer communicatieprotocollen

Omdat industriële automatisering steeds complexer wordt en klanteisen snel kunnen veranderen, zijn uiteenlopende oplossingen en componenten nodig. Met de elektropneumatische reduceerventiel is de interactiemogelijkheden niet beperkt tot IO-Link: andere communicatieprotocollen zijn DeviceNet, PROFIBUS, CC-Link en RS-232C. Dankzij de diverse communicatiemogelijkheden, de nauwkeurige drukregeling en de uiteenlopende modellen is het gebruik flexibel en toekomstgericht in veel industriesectoren.

Meer informatie bij SMC

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.