Productie industrie groeit met ruim 3 procent in oktober

Machinebouw machine industrie Duitse machinebouwers Fotonica

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 3,3 procent hoger dan in oktober 2021, maakt het CBS bekend. De machine-industrie toonde zich als winnaar. De groei is lager dan in de afgelopen anderhalf jaar.

Groei machine-industrie het grootst

De helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in oktober meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie de grootste groei. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw sterk. In oktober 2021 had deze branche last van het chiptekort.

Productie op hoog niveau

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van september op oktober daalde de productie met 0,4 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet.

Vertrouwen ondernemers industrie stijgt licht

De stemming onder ondernemers in de industrie is in november licht gestegen. Ze waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in november verbeterd (volgens de IFO-index). Dat komt doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie is volgens Destatis in oktober bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie