Productie industrie 1,3 procent lager in februari

Productie industrie

Productie industrie daalt, vertrouwen laagste niveau sinds 2014

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse productie industrie was in februari 1,3 procent lager dan in februari 2019, maakt het CBS bekend. In de voorgaande maand groeide de productie met bijna 1 procent.

Productie machine-industrie groeit

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In de meeste bedrijfsklassen van de industrie kromp de productie echter op jaarbasis.

Trend licht dalend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2020 daalde de productie met 1,7 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend licht dalend.

Producentenvertrouwen gedaald in maart

Het producentenvertrouwen in de productie industrie is in maart 2020 gedaald naar het laagste niveau na september 2014. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. Ongeveer 90 procent van de respondenten van dit onderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus donderdag 12 maart van kracht werden. In de respons tot 12 maart daalde het vertrouwen ook al, maar daarna was de daling veel sterker.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in maart naar het laagste niveau na augustus 2009. Het was de sterkste daling ooit in het herenigde Duitsland. De verslechtering van het oordeel over de verwachte bedrijvigheid is zelfs de grootste in de 70 jaar van het onderzoek. Het oordeel over de huidige bedrijvigheid daalde minder sterk. De gemiddelde dagproductie van de Duitse productie industrie volgens Destatis kromp in februari met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Bron: CBS

Lees ook:
Productie industrie ruim 1 procent hoger
Industrie en stikstofproblematiek aanpak
Duitse industriële productie verslechterd
Export van machines en apparaten groeit

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.