Producenten moeten afnemers duidelijkheid geven over prijsontwikkelingen

Prijsontwikkelingen

Het wereldwijde economische herstel heeft het afgelopen jaar gezorgd voor tekorten aan zo ongeveer alles. Van grondstoffen als staal, aluminium, kunststoffen en hout tot aan componenten zoals geheugenchips. De aanhoudende wereldwijde groei zal ook in 2022 blijven zorgen voor materiaaltekorten én voor een blijvend hoog prijsniveau. Deze prijsontwikkelingen zorgen uiteindelijk voor een oplopende inflatie. Maar het vraagt vooral nu om een scherpe en actuele margestrategie.

Herstel afzetprijzen ingezet

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het herstel van verkoopprijzen de laatste maanden versneld is doorgezet. Dit zien we ook terug in de resultaten van de maandelijkse enquête onder inkopers in de industrie in bijgevoegde grafiek, ondanks een terugval de laatste maand.

En herstel is broodnodig. Want naast het managen van de supply chain om te kunnen blijven produceren en levertijden niet verder op te laten lopen, is het aanpassen van de verkoopprijzen als gevolg van sterk gestegen inkoopprijzen cruciaal.

Het is van wezenlijk belang om op korte termijn, na de forse stijgingen van inkoopprijzen, een heldere prijs- en communicatiestrategie in te zetten. Om te zorgen dat marges niet verdampen en de winstgevendheid onder druk komt te staan. Dit is een aandachtspunt voor zowel grotere als kleinere ondernemingen als men aan langere contracten gebonden is.

Producenten en toeleveranciers moeten daarvoor het gesprek met afnemers niet te laat opstarten, of onvoldoende transparant voeren. Zij moeten zo snel als mogelijk met afnemers in gesprek om inzicht te geven prijsontwikkelingen. In deze periode van snel oplopende inkoopkosten heeft een scherpe actuele prijsstrategie de hoogste prioriteit.

Auteur: Gert Jan Braam, Sector Banker Industry bij ING Sector Banking

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie