Prioriteiten voor databeheer in een veranderende wereld

Databeheer

Energie is zelfs in de beste tijden een volatiele industrie, maar met stijgende kosten en verstoringen door geopolitieke onzekerheid, noodsituaties rondom het klimaat en toenemende cyberaanvallen worden IT-teams geconfronteerd met een reeks uitdagingen op het gebied van technisch- en kostenbeheer.

Dit betreft onder andere:

  • De onverbiddelijke toename van ongestructureerde data in bestandssystemen, waarbij het beheer wordt bemoeilijkt door het toenemende gebruik van grotere bestandsformaten zoals 4D.
  • IT-teams die databeheer-strategieën moeten afstemmen op gewijzigde begrotingsprioriteiten na corona of M&A-activiteit.
  • Olie- en gasbedrijven willen slimme technologieën zoals AI of ML gebruiken om sneller en meer inzicht te krijgen in beschikbare olie- en gasreserves of te anticiperen op markttrends. Dergelijke oplossingen kunnen echter de databelasting van de IT-infrastructuur verhogen, waardoor nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan.
  • De explosieve toename van ransomware vraagt om nieuwe manieren om databeveiliging te waarborgen: volgens het State of Ransomware in Government 2021 rapport van beveiligingsbedrijf Sophos is bij energie- en nutsbedrijven de kans het grootst dat zij het losgeld aan cybercriminelen betalen, omdat hun verouderde IT-infrastructuur moeilijk te verdedigen en te moderniseren is.

Vijf dataprioriteiten

Deze prioriteiten kunnen worden aangepakt met behulp van cloud storage infrastructuren en bestandssystemen, die tegelijkertijd een reeks baanbrekende operationele voordelen bieden bij de uitdagende omstandigheden van databeheer. IT-managers van olie- & gasorganisaties zouden vijf fundamentele prioriteiten moeten nastreven:

  1. Wees voorbereid om de veranderende groei-initiatieven van uw organisatie te ondersteunen – cloud-native infrastructuren zorgen voor effectieve file access. Zo maken ze tegelijkertijd een einde aan on-premise opslaginfrastructuren en versnipperde verbindingen voor regionale kantoren of hybride werkmodellen die voortdurend onderhoud vereisen. Naar schatting levert cloud storage een besparing van 60% op ten opzichte van de kapitaalkosten van legacy-infrastructuren.
  2. Plan de kortste weg naar de definitieve storage vanuit alle locaties, hoe extreem of afgelegen ook. Cloud storage brengt de data van meerdere locaties samen en maakt een einde aan handmatige back-ups op schijven in lokale kantoren. Dankzij het cachen van actieve bestanden voor snelle toegang kunnen alle remote of offshore teams effectiever worden betrokken bij samenwerkingsverbanden en projectwerk.
  3. Overschakelen op een cloud-first data storage-strategie om de bedrijfskritische schaal op een flexibele, kosteneffectieve manier te beheren – met de mogelijkheid om nieuwe kantoren en capaciteit toe te voegen zonder dat capaciteitsplanning of begroting van extra kosten voor infrastructuurbeheer nodig is.
  4. Maak een golden master van alle data met behulp van immutable objects – cloudplatforms bevatten onveranderlijke (‘immutable’) kopieën van elke file en bieden een lokaal access point.
  5. Beschermen, detecteren, herstellen – zet een snelle, robuuste beschermings- en recoverystrategie in op alle niveaus van de stack – cloud storage systemen leveren baanbrekende recoverymogelijkheden in geval van verstoringen of kwaadwillige aanvallen, omdat ze kunnen terugrollen naar het exacte moment vlak voor een incident om lokaal beschadigde files te identificeren en het herstel van files vaak binnen enkele minuten te voltooien – in tegenstelling tot legacy-systemen, waar alleen al het inventariseren van de schade dagen kan duren.

Een dergelijk snelle recovery is een doorbraak voor energiebedrijven: afzonderlijk onderzoek door Sophos wijst uit dat energie- en nutsbedrijven doorgaans minder dan twee derde (62%) van de verloren data terugkrijgen, zelfs na het betalen van losgeld aan cybercriminelen.

Baanbrekende voordelen

Het verschil dat de focus op deze vijf prioriteiten in de praktijk zal opleveren wordt duidelijk aan de hand van een aantal voorbeelden:

Een grote leverancier van olievelddiensten verving zijn bestaande file storage systeem voor wereldwijde locaties op basis van NAS-bestandssystemen die waren aangesloten op lokale cloud storage. Dit omdat het delen van informatie traag en omslachtig was geworden – het ophalen van bestanden kon soms dagen duren. Met cloud native storage werd de toegang tot bestanden teruggebracht tot enkele minuten, wat uiteindelijk resulteerde in een kostenbesparing van 15 miljoen dollar voor het algehele bedrijf.

In een ander geval heeft een onafhankelijk energiebedrijf de activa in de Noordzee van een ander energiebedrijf overgenomen, waardoor hun file data met 250% is uitgebreid. Daarmee had het bedrijf behoefte aan beter kostenbeheer voor file storage en samenwerking – het beheren van taken als nachtelijke back-ups was erg tijdrovend – en snellere file access voor eindgebruikers. Door zijn traditionele bestandsinfrastructuur te vervangen door een schaalbaar platform voor cloud storage, kon het bedrijf elke locatie voorzien van onbeperkte opslagcapaciteit en ingebouwde back-up en disaster recovery. Hoewel bestanden lokaal in de cache worden opgeslagen, wordt elke gold of master copy in de cloud opgeslagen als immutable object.

Delen databeheer zonder nadelen

Energiebedrijven hebben zelden voor grotere uitdagingen gestaan op het gebied van databeheer, en cloud storage stelt hen in staat bedrijfskritische data met meer flexibiliteit en veiligheid te delen en tegelijkertijd de kosten van verouderde infrastructuren te verlagen. Energiebedrijven gaan significante voordelen halen uit het delen van data – zonder de nadelen.

Auteur: Fabian Manook, Regiomanager Noord & Centraal Europa, Nasuni

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.