Compacte alleskunner voor positiemetingen

Positiemeting

Het geïntegreerde IMS positiemeetsysteem van Bosch Rexroth is nu beschikbaar als IMScompact voor absolute metingen. De contactloze oplossing met een magnetisch meetprincipe maakt een robuuste en economische positiemeting mogelijk voor lineaire geleidingen van verschillende lengtes en afmetingen en vervangt daarmee externe, lineaire positiemeetsystemen. Een reeks toepassingen kan nu sneller en economischer worden gerealiseerd: Van efficiënte positiemeting in speciale machinebouw tot klein- en grootformaat toepassingen op gebieden als digitaal printen, batterijproductie en FMCG (fast moving consumer goods).

De nieuwe IMScompact met absolute positiemeting vormt een aanvulling op het bestaande portfolio van geïntegreerde wegmeetsystemen, dat reeds een incrementeel en twee high-end inductieve versies voor hoog precieze toepassingen omvat.

De compacte meetsystemen registreren de positie van de railgeleidingswagen contactloos met een absolute nauwkeurigheid van +/- 20 µm/m en een herhalingsnauwkeurigheid van +/- 1 µm bij snelheden tot 5 m/s. De meetlengte kan tot 17,8 m bedragen met railsecties die uit meerdere stukken bestaan. Dankzij de hoge mate van EMC-bescherming van de volledig in de railgeleidingswagen geïntegreerde sensor is het magnetische meetsysteem ideaal voor gebruik in combinatie met lineair-motoren.

De IMScompact, verkrijgbaar in de maten 15, 20 en 25, onderscheidt zich van andere magnetische positiemeetsystemen door het bijzonder compacte ontwerp. Zelfs in de kleinste uitvoering is de sensor ruimtebesparend in de railgeleidingswagen geïntegreerd. Het grote voordeel van de absolute meetfunctie boven de incrementele versie is, dat het systeem direct na het inschakelen of na een stroomonderbreking gebruiksklaar is. Dit verhoogt de productiviteit in veel handling- en automatiseringsoplossingen.

In eerste projecten op het gebied van fabrieksautomatisering heeft het geïntegreerde meetsysteem zich bewezen voor compacte en economische positiemeting in de lineaire geleiding zonder extern aangebrachte lineaire encoder: bijvoorbeeld voor het meten van werkstukken voor kwaliteitsborging of voor het registreren van metingen en verdere verwerking via de machinebesturing.

Een tweede belangrijk toepassingsgebied doet zich voor in combinatie met lineaire motoren, waarmee objecten over grote afstanden zeer nauwkeurig dienen te worden gepositioneerd. Voorbeelden zijn printkoppen in digitale printers tot 5 meter breed of camera’s voor de eindinspectie van een batterijproductielijn.

In een derde toepassingsgebied bewijst de IMScompact zich als low-cost oplossing voor de elektrificatie van conventionele hydraulische assen, bijvoorbeeld in combinatie met een elektromechanische cilinder en servomotor in een volledig elektrische afkantpers.

Aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen gedurende de levenscyclus

Omdat de geïntegreerde IMS meetsystemen de functies van lineaire geleiding en lineaire encoder in één systeem combineren, hebben ze minder componenten nodig en nemen ze minder ruimte in beslag. Dit geeft een grote tijdwinst in het ontwerpproces. Het volledig digitale selectie- en configuratieproces en het bestellen via de online shop helpen nog meer tijd te besparen.

Dankzij de geïntegreerde meetelektronica kunnen ook montage- en inbedrijfstellingswerkzaamheden sneller worden uitgevoerd. Omdat de sensoren en de magneetstrip per definitie al zijn uitgelijnd, hoeft de meetkop niet meer ter plaatse worden afgesteld. Om een korte time-to-market te garanderen, zijn de IMS meetsystemen wereldwijd verkrijgbaar.

Dankzij het onderhoudsvrije meetprincipe verlaagt de nieuwe IMScompact ook de bedrijfs- en onderhoudskosten. Rexroth Service kan indien nodig overal ter wereld snelle vervangingen leveren en kan de rail en de railgeleidingswagen onafhankelijk van elkaar vervangen. Om de meetstrip te beschermen tegen vervuiling en beschadiging biedt Bosch Rexroth ook een optionele afdekstrip aan.

Meer informatie over dit positiemeting systeem

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie