Nieuwe flexibele lineaire encoder voor industriële taken

Lineaire encoder

De nieuwe DAX lineaire encoder wordt gekenmerkt door haar capaciteit om de absolute positie van zuigerstangen in hydraulische cilinders en lineaire bewegingen binnen industriële installaties te identificeren. Haar kracht wordt ontleend aan de magnetostrictieve technologie die zorgt voor slijtagebestendigheid en geen noodzaak tot onderhoud. Bovendien biedt de geïntegreerde overspanningsbeveiliging en onder-voltage regulering de garantie voor een storingsvrije werking, zelfs in omgevingen met instabiele voedingsspanning.

DAX lineaire encoder

Of het nu de toepassing binnen windturbines, spuitgietmachines of hydraulische persen betreft, de DAX lineaire encoder is dankzij de vele aanpassingsmogelijkheden breed inzetbaar. Voor elke situatie is er een geschikte variant beschikbaar, zoals een veelzijdige profielvariant met glijprofiel, een speciale uitvoering voor compacte inbouwsituaties en een stangconstructie met schroefdraad specifiek voor gebruik binnen industriële hydraulische cilinders.

Wat de DAX lineaire encoder van SICK bijzonder maakt, is zijn flexibele systeemarchitectuur. Deze maakt het mogelijk om meerdere magneten per encoder te hebben of klantspecifieke gebruikszones te definiëren. Bovendien heeft de DAX talloze intelligente functies voor het monitoren van de huidige status van de machine en voor het uitvoeren van voorspellend onderhoud. Hiermee draagt het bij aan het verminderen van de downtime en het verhogen van de efficiëntie.

De DAX lineaire encoder is een bijzonder flexibel instrument, gegrond op het magnetostrictieve principe. Dit principe stelt de encoder in staat om de absolute positie nauwkeurig te bepalen, waardoor het een onmisbaar onderdeel vormt in verschillende industriële toepassingen.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van de DAX lineaire encoder is zijn eenvoudige integratie in zowel nieuwe als bestaande systemen. Dit is te danken aan zijn maximale systeemflexibiliteit, minimale ruimtevereisten en unieke aanpassingsmogelijkheden, waardoor het een naadloze pasvorm kan bieden in een breed scala aan situaties. Een ander opvallend kenmerk van de DAX lineaire encoder is de beperkte onderhoudskosten. Dit komt door het slijt- en onderhoudsvrije meetprincipe, wat betekent dat het niet nodig is om regelmatig onderhoud te plegen, wat zowel tijd als geld bespaart.

De DAX lineaire encoder is onmiddellijk inzetbaar voor absolute meting zonder de noodzaak van een referentierun. Dit bespaart kostbare opstarttijd en verhoogt de algehele efficiëntie van het systeem. Er zijn verschillende profiel- en hydraulische varianten van de DAX lineaire encoder beschikbaar. Deze diversiteit aan varianten maakt de encoder geschikt voor een verscheidenheid aan inbouwsituaties. Dit leidt tot aanzienlijke uitbreiding van de toepasbaarheid van de encoder.

Intelligente diagnosefuncties en machinemonitoring

De lineaire encoder is uitgerust met intelligente diagnosefuncties en actuele machinemonitoring. Dit kan goed worden ingezet voor voorspellend onderhoud. Deze functies helpen bij het opsporen van mogelijke problemen voordat ze ernstige schade aan het systeem kunnen veroorzaken, wat helpt bij het verhogen van de duurzaamheid en levensduur van de machine. De resolutie gaat tot 10 µm. Dit duidt op de nauwkeurigheid van de encoder, wat essentieel is bij het verzekeren van de precisie van de positiebepaling. De lineaire encoder is in staat om meetlengtes te bieden variërend van 50 tot 2.500 mm. Dit brede bereik aan meetlengtes zorgt ervoor dat de encoder in staat is om efficiënt te functioneren in een breed scala aan situaties. Ook de encoder biedt zowel analoge als CANopen-interfaces. Deze interfaces verhogen de veelzijdigheid en compatibiliteit van de encoder, waardoor deze kan worden geïntegreerd in een breed scala aan systemen.

De DAX lineaire encoder biedt een veelzijdige en efficiënte oplossing voor absolute positiebepaling in diverse industriële toepassingen. Meer informatie bij SICK.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.