Plug and produce volgens Industry 4.0

Plug and produce

Plug and produce met SIGMATEK

Tijdens een project behandelden de studenten van de FH Salzburg Daniela Deutinger, Christian Höflmeier en Regina Schönherr het onderwerp Smart Factory. Met de steun van SIGMATEK konden de projectleden een plug-and-produce geschikt productiesysteem implementeren in een SmartFactory-lab.

Drie studenten die de opleiding Information Technology and System Management (ITS) aan de FH Salzburg volgen hebben een modulair productiesysteem gebouwd. Op basis van de Industrie 4.0-norm is in de loop van vorig jaar een laboratorium opgericht om toekomstige technologie te demonstreren binnen het DTZ -kader (Digital Transfer Centre). De drie teamgenoten besloten een methode te hanteren waarbij elke module van het productiesysteem werkt met een gedecentraliseerd bestuurde CPU van verschillende fabrikanten. Het doel was om de modules naar wens te kunnen combineren en verwijderen – zonder dat dit gevolgen heeft voor het hele systeem. Daarnaast werd een concept voor een primair besturingssysteem ontwikkeld. Voor de communicatie tussen de verschillende besturingselementen werd OPC UA gebruikt. Het modulaire productiesysteem bestaat uit vier modules: Invoer, draaitafel, high-bay storage en uitvoer. Een extra edge controller genereert een digitale twin uit de OPC UA data van subsysteem CPU’s en andere intelligente toegevoegde services.

De draaitafel en high-bay opslag werden geïmplementeerd met besturingstechnologie van SIGMATEK. De uiterst compacte DIN rail modules van het S-DIAS systeem werden gebruikt voor CPU-units, voeding, digitale ingangen en relais uitgangen. “Wij bedanken SIGMATEK voor de support, het werken met de moderne modules was leuk en leerzaam. De componenten zijn duidelijkheid en eenvoud te configureren”, aldus prof. dr. Simon Hoher, projectbegeleider. Voor SIGMATEK was samenwerken eveneens motiverend. “Ongeveer de helft van onze medewerkers is engineer. De ondersteuning en ontwikkeling van jonge technici is daarom bijzonder belangrijk voor ons,” legt Marianne Kusejko, Managing Director Finance and Human Resources bij SIGMATEK uit.

SMART_Lab

De studenten van de FH Salzburg Daniela Deutinger, Christian Höflmeier en Regina Schönherr implementeerden een plug-and-produce capabele productiecel in een Smart Factory lab. Het team paste hun project toe volgens de Industrie 4.0-standaard en kon rekenen op steun van SIGMATEK.

SigmaControl

Met jarenlange ervaring in industriële besturingstechniek levert SigmaControl gespecialiseerde kennis en producten van vooraanstaande leveranciers als SIGMATEK, COPA-DATA, KEBA en KONTRON. De uitgebreide kennis van zaken op met name motion control gerelateerde oplossingen en de klantgerichte aanpak leiden tot de kostenbesparende oplossingen die de sleutel zijn tot uw succes.

SIGMATEK

In 1988 is in Lamprechtshausen bij Salzburg SIGMATEK opgericht. De afgelopen jaren hebben vele innovatieve ontwikkelingen tot evenveel baanbrekende besturingsoplossingen geleid. SIGMATEK ontwikkelt en produceert hardware zoals besturingssystemen, PLC’s, Motion Controllers, Servosystemen, Visualiseringunits en Industriële PC’s. Ook de bijbehorende Software zoals programmering- en servicetools komen van de R&D afdeling van SIGMATEK. Momenteel werken er ca. 550 hooggekwalificeerde medewerkers. Innovatie, hoge kwaliteit, Europese productie en service zijn maatgevend voor het succes van SIGMATEK, die heden ten dage kantoren heeft in Duitsland, Zwitserland, Engeland, US, China en Korea. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van diverse distributeurs in de meest belangrijke internationale industriële centra.

Meer informatie: SigmaControl

Lees ook:
IoT, industry 4.0 en cybersecurity
IO-Link-Master-technologie voor sensorintegratie en datatransparantie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie