Generatieve AI versnelt PLC-programmering

PLC-programmering

Op de Hannover Messe 2024 presenteerde Siemens het eerste generatieve kunstmatige intelligentie (AI)-product voor engineering in een industriële omgeving. De Industrial Copilot, aangedreven door generatieve AI, is naadloos geïntegreerd met de Totally Integrated Automation (TIA) Portal. Hierdoor kunnen engineeringteams sneller en efficiënter aan PLC-programmering doen.

Dankzij de Industrial Copilot van Siemens wordt de werklast van engineers aanzienlijk verminderd. Repetitieve taken worden overgedragen aan de AI-assistent, waardoor complexe taken minder foutgevoelig zijn. Dit verkort de ontwikkelingstijd en verhoogt de kwaliteit en productiviteit op de lange termijn. Vanaf de zomer is de Siemens Industrial Copilot voor TIA Portal Engineering beschikbaar op de Siemens Xcelerator marketplace.

PLC-programmering met automatische codegeneratie

De Industrial Copilot kan automatisch code voor PLC-programmering genereren in SCL (Structured Control Language). De TIA Portal kan deze codesuggestie direct van de AI overnemen zonder kopiëren en plakken. De digitale ‘copiloot’ kan ook SCL-codeblokken uitleggen en begeleiding bieden bij het maken van een eerste machine- of fabrieksvisualisatie in WinCC Unified. Daarnaast kunnen Siemens-handleidingen in de eigen taal worden doorzocht en kunnen modellen via Azure OpenAI Service worden hertraind zonder gebruik van klantgegevens.

De Grenzebach Groep, een familiebedrijf gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen, behoort tot de eerste gebruikers van de Siemens Industrial Copilot met PLC-programmering. Zij testen hoe generatieve AI industriële automatisering kan verbeteren en de werklast en foutkans voor engineers kan verminderen.

Dr. Steven Althaus, CEO van Grenzebach Group: “PLC-programmering met Generatieve AI is een must-have. Bij Grenzebach willen we de kracht ervan benutten om voorop te blijven lopen. Deze ontwikkeling tilt de samenwerking tussen mens en PLC naar een hoger niveau. Bovendien pakt het tekorten aan geschoolde arbeidskrachten aan. Hierdoor stimuleert het innovatie en verhoogt het de productiviteit van onze werknemers.

Toekomstperspectief

Volgens Rainer Brehm, CEO Factory Automation bij Siemens Digital Industries, brengt de Industrial Copilot industriële generatieve AI naar de werkvloer. In de toekomst zal dit een onmisbaar onderdeel van het engineeringsproces zijn, aldus Rainer. Siemens voorziet een suite van generatieve AI-aangedreven industriële copilots voor de hele waardeketen, die de manier waarop bedrijven ontwerpen, plannen, ontwikkelen, engineeren en samenwerken zal veranderen. Siemens werkt samen met pilot-klanten en partners aan generatieve AI-gestuurde copilot-oplossingen in diverse sectoren, van automotive en logistiek tot gezondheidszorg en machinebouw.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.