Permanent magneet motor vermindert energieconsumptie

195
Permanent magneet motor PM motor

Permanent magneet motor Dyneo+ van Nidec Leroy-Somer vermindert de energieconsumptie in industriële koeling

De nieuwste ontwikkeling van Nidec Leroy-Somer is de Dyneo+ synchrone reluctantie permanent magneet motor. Deze PM motor zonder neodymium biedt veel voordelen voor de aandrijving van schroefcompressoren, piston compressoren, circulatiepompen en condensors als het gaat om energie-efficiëntie, prestaties en betrouwbaarheid. Nidec Leroy-Somer, wereldwijde specialist met meer dan 40 jaar ervaring in aandrijfoplossingen voor industriële koeling, voorziet professionals in deze markt al zo lang van motoren en frequentieregelaars.

Bedrijven die gebruik maken van industriële koelinstallaties zijn zich al lang bewust van het hoge energieverbruik en daarbij de impact op de energierekeningen en het milieu. Het meest energievragende element is de koude compressor in het hart van het systeem die tot wel 80% van het totale energieverbruik vertegenwoordigt. Elektromotoren die volop te vinden zijn in de koude keten vormen de belangrijkste bron van energiebesparing.

Dankzij hun deskundigheid in het ontwerpen en produceren van industriële aandrijfsystemen biedt Nidec Leroy-Somer een breed scala aan (regelbare) aandrijfoplossingen die aanzienlijke energiebesparingen in de koelmarkt opleveren.

In aanvulling op de complete en gerenommeerde serie voor deze branche lanceert Nidec Leroy-Somer haar nieuwe Dyneo+ synchrone reluctantie permanent magneet motor (PM motor) die beschikbaar is in de vermogensrange van 11 kW tot 500 kW met snelheden tot 4500 rpm. Deze permanent magneet motor, die speciaal ontworpen is voor regelbare snelheden, biedt een economische en ecologische oplossing voor de industriële koelmarkt.

In het kader van het klimaatakkoord heeft het Europese Parlement onlangs voor een ambitieuze klimaatwet gestemd om in 2030 60% minder broeikasgassen uit te stoten en klimaatneutraal te zijn in 2040. Als onderdeel van deze aanpak toont de laatste Verordening (EU) 2019/1781 die van toepassing is op elektromotoren en elektrisch regelbare aandrijvingen, verplicht verhoogde rendementen voor deze toepassingen die op de Europese markt verkocht worden. Elke industrie en met name de grootverbruikers van energie worden geraakt door deze ontwikkelingen die ontworpen zijn om het milieu te beschermen en niet allerminst omdat de electriciteitskosten de aankomende jaren waarschijnlijk gaan stijgen.

Met hun IE5 Ultra-Premium rendementsniveau heeft Dyneo+ alles in huis om deze energiedoelstelling te behalen. Deze PM motor biedt aanzienlijke energiebesparingen in de werkelijke gebruiksomstandigheden. Voor industriële koeling is dit een variabele snelheid én belasting omdat de behoefte van de koelinstallatie aanzienlijk varieert afhankelijk van het seizoen en het productieniveau.

Dankzij zijn energieprestaties maakt de permanent magneet motor-oplossing het mogelijk om de COP (“Coefficient of Performance”, uitgedrukt in de verhouding tussen geproduceerde koelcapaciteit en stroomverbruik) van de koelinstallatie aanzienlijk te verhogen. De Dyneo+ serie helpt het reduceren van de ecologische voetafdruk en heeft één van de laagste “total Cost of Ownership” op de markt met een terugverdientijd van doorgaans minder dan één jaar.

Dyneo+ motoren zijn uitsluitend ontworpen voor gebruik met een frequentieregelaar waardoor ze in staat zijn zich aan te passen aan de gevraagde snelheid met hogere prestaties als gevolg. Dit levert het voordeel van meer koelingcapaciteit op voor de apparatuur waarbij wordt voorkomen een andere compressor op te starten tijdens een productiepiek. De Dyneo+-oplossing maakt optimalisatie mogelijk van het aantal compressoren voor een bepaalde installatie, levert precieze snelheid en garandeert constant koppel bij een groot regelbereik zonder verlies of geforceerde koeling.

Nidec Leroy-Somer heeft de Dyneo+ serie ontworpen op basis van het huidige platform van de IMfinity® inductiemotoren die bekend staan om hun robuustheid en betrouwbaarheid. Dyneo+ is ontworpen voor eenvoudige inbedrijfstelling en gemakkelijk in onderhoud. Vanwege de lage verliezen van de Dyneo+ verminderen ook de onderhoudskosten en dan met name de smeerintervallen van de lagers. Of ze nu compact of IEC uitwisselbaar zijn, met aluminium of in gietijzeren behuizing, in IP55 of IP23, deze motoren zijn eenvoudig toe te passen in nieuwe machines maar ook als vervanging.

Door gebruik te maken van de Dyneo+ kan de gebruiker aanspraak maken op de Energie-investeringsaftrek. De EIA is een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.