Permanent magneet motor vermindert energieconsumptie

Permanent magneet motor PM motor

Met meer dan vier decennia ervaring in industriële aandrijfoplossingen staat Nidec Leroy-Somer wereldwijd bekend als een toonaangevende leverancier. Hun nieuwste toevoeging, de Dyneo+ synchrone reluctantie permanent magneet motor, markeert een nieuwe mijlpaal in hun aanbod. Deze motor, een baanbrekende innovatie in permanent magneet technologie, biedt verbeterde prestaties, verhoogde energie-efficiëntie en uitstekende betrouwbaarheid. Het is met name nuttig voor toepassingen zoals schroefcompressoren, piston compressoren, circulatiepompen en condensors.

Industriële koelsystemen zijn vaak verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het energieverbruik binnen veel organisaties. Tot wel 80% van het energieverbruik van deze systemen is toe te schrijven aan de koude compressor. Elektromotoren, die bijna universeel aanwezig zijn in de koude keten, vertegenwoordigen een belangrijke kans om energie te besparen. Bedrijven kunnen door het inzetten van Nidec Leroy-Somer’s expertise in het ontwerpen en produceren van industriële aandrijfsystemen aanzienlijke energiebesparingen realiseren.

Permanente magneet motor werking

Een permanente magneet motor is een soort elektromotor die gebruikmaakt van permanente magneten in plaats van wikkelingen in zijn rotor. In sommige gevallen zelfs zowel in de rotor als in de stator.

Het werkingsprincipe van een permanente magneet motor is gebaseerd op de wetten van elektromagnetisme. Als een stroom door een spoel (meestal koperdraad) loopt, creëert het een magnetisch veld. Dit magnetisch veld interageert met de magnetische velden van de permanente magneten. Deze interactie zorgt er vervolgens voor dat de motor gaat draaien.

Een belangrijk aspect van permanente magneet motoren is dat ze over het algemeen efficiënter zijn dan traditionele inductiemotoren. Dit komt doordat er geen stroom nodig is om het magnetische veld in de rotor te genereren, waardoor er minder energieverliezen zijn. Dit resulteert in een betere energie-efficiëntie, wat leidt tot lagere operationele kosten en minder impact op het milieu.

Dyneo+ synchrone reluctantie Permanent magneet motor

In reactie op de toenemende vraag naar energie-efficiënte oplossingen heeft Nidec Leroy-Somer de Dyneo+ synchrone reluctantie permanent magneet motor geïntroduceerd. Deze motor, ontworpen voor variabele snelheden, biedt een kosteneffectief en milieuvriendelijk antwoord op de uitdagingen van de industriële koelsector. De Dyneo+ motor is verkrijgbaar in vermogensbereiken van 11 kW tot 500 kW, met snelheden tot 4500 rpm.

Geconfronteerd met de recente goedkeuring van een ambitieuze klimaatwet door het Europese Parlement neemt de druk op energie-intensieve industrieën toe. Het Europees Parlement streeft namelijk naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 60% in 2030. De verordening (EU) 2019/1781 eist verhoogde efficiëntieniveaus voor elektromotoren en elektrisch regelbare aandrijvingen die in Europa op de markt worden gebracht. De Dyneo+ permanent magneet motor met zijn IE5 Ultra-Premium rendementsniveau is ontworpen om deze uitdaging aan te gaan.

De permanente magneet technologie van de Dyneo+ verbetert niet alleen de energie-efficiëntie, maar verhoogt ook de koelcapaciteit van de apparatuur. Dit stelt systemen in staat om pieken in de productie op te vangen zonder extra compressoren op te starten, wat resulteert in een optimalisatie van het aantal compressoren per installatie. Deze motor biedt nauwkeurige snelheidsregeling en garandeert een constant koppel over een groot regelbereik zonder verlies of geforceerde koeling.

Het verbeteren van de “Coefficient of Performance” (COP) is een andere belangrijke prestatie van de Dyneo+ motor. De COP weergeeft de verhouding tussen de geproduceerde koelcapaciteit en het stroomverbruik. Door deze verhoging wordt de ecologische voetafdruk van de systemen aanzienlijk verminderd. Het resultaat is een van de laagste “Total Cost of Ownership” (TCO) op de markt, met een typische terugverdientijd van minder dan een jaar.

Ontwerp

De Dyneo+ permanent magneet motor heeft een robuust en betrouwbaar ontwerp, gebaseerd op het platform van de IMfinity inductiemotoren. Het ontwerp zorgt voor eenvoudige inbedrijfstelling en onderhoud. Dankzij de lage verliezen van de Dyneo+ worden de onderhoudsintervallen, met name de smeerintervallen van de lagers, verminderd. Deze motoren kunnen eenvoudig in nieuwe machines worden geïntegreerd of worden gebruikt ter vervanging van bestaande installaties. Het maakt niet uit of deze compact of IEC-uitwisselbaar zijn, met aluminium of in een gietijzeren behuizing of in IP55 of IP23.

Door te kiezen voor de Dyneo+ kunnen bedrijven ook profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze fiscale regeling biedt direct financieel voordeel aan bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, en draagt daardoor bij aan de economische haalbaarheid van de Dyneo+ permanent magneet motor.

De Dyneo+ synchrone reluctantie permanente magneetmotor van Nidec Leroy-Somer biedt een duurzame en efficiënte oplossing voor de energie-uitdagingen in de industriële koelsector. Deze technologie verbetert niet alleen de energie-efficiëntie, maar biedt ook een verhoogd prestatieniveau en aanzienlijke verlaging van de onderhoudskosten. Met deze innovatie laat Nidec Leroy-Somer zien dat streven naar energie-efficiëntie en duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van betere prestaties en economische haalbaarheid. Het is een bevestiging dat vooruitgang in de technologie van permanent magneet motoren een positieve impact kan hebben.

In dit scenario levert de Dyneo+ permanent magneet motor zijn bijdrage door zowel de AC motor permanent magnet technologie als de DC variant te verfijnen. Het is een innovatieve aanpak die resulteert in een hogere werking van de permanent magneet motor. Deze verbeterde werking is een sleutelelement dat bijdraagt aan de efficiëntie en de robuuste prestaties van deze motor.

Permanente magneet lineaire motor

Een ander aspect dat verder onderzoek verdient, is de toepassing van de Dyneo+ in de vorm van een permanente magneet lineaire motor. Hoewel de primaire focus van deze motor op roterende bewegingen ligt, is de mogelijkheid om lineaire bewegingen te genereren door de technologie van permanente magneten niet te verwaarlozen. Dit zou nieuwe perspectieven kunnen bieden voor de toepassing ervan in verschillende industriële contexten.

Een essentieel onderdeel van de waardepropositie van de Dyneo+ motor is de aanzienlijke energie-efficiëntie. Door de implementatie van deze motor kunnen bedrijven hun energieverbruik drastisch verminderen. Waarom? Omdat dit zowel financieel voordeel oplevert als bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk. Het is een bewijs dat technologische vooruitgang en milieubewustzijn hand in hand kunnen gaan. Verder draagt de Dyneo+ bij aan de operationele efficiëntie door de onderhoudskosten te verlagen. Met zijn robuuste ontwerp en verminderde slijtage resulteert de Dyneo+ in langere onderhoudsintervallen. Dit betekent minder downtime en lagere kosten, wat opnieuw bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de Dyneo+ permanente magneet motor als investering.

Voordeel

Het voordeel van de energie-investeringsaftrek (EIA) verhoogt nog verder de economische aantrekkelijkheid van de Dyneo+. Door te kiezen voor de Dyneo+ kunnen bedrijven profiteren van belastingvoordelen, wat het rendement op hun investering nog verder verhoogt.

Met de permanent magneet motor heeft Nidec Leroy-Somer een veelbelovende stap gezet in de richting van het bereiken van superieure energie-efficiëntie, verbeterde prestaties en verlaagde operationele kosten in de industriële koelsector. Door het combineren van innovatie met duurzaamheid en economische haalbaarheid, bewijst Nidec Leroy-Somer dat het mogelijk is om de uitdagingen van energieverbruik in de industrie aan te pakken, zonder concessies te doen aan prestaties of betrouwbaarheid. Het is een toekomstgerichte benadering die aantoont dat de technologie van permanente magneet motoren een integrale rol zal blijven spelen in het vormgeven van de industriële landschappen van morgen.

Meer informatie over deze permanent magneet motor bij Nidec Leroy-Somer.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie