Opwaartse trend voor Industrial Ethernet en draadloze netwerken

Wireless

HMS Networks analyseert jaarlijks de industriële netwerkmarkt om de trend van de nieuw verbonden nodes in de fabrieksautomatisering te begrijpen. Uit het onderzoek van 2023 blijkt dat de markt naar verwachting met 7% zal groeien. Industrial Ethernet blijft groeien en neemt nu 68% van alle nieuw geïnstalleerde nodes voor zijn rekening (66% vorig jaar). Aan de andere kant, daalt het marktaandeel van veldbussen naar 24% (27), terwijl draadloze netwerken (wireless) een groei naar 8% marktaandeel tonen (7% vorig jaar). PROFINET en EtherNet/IP staan aan de top van de netwerkhiërarchie, met elk een marktaandeel van 18%, gevolgd door de sterke concurrent EtherCAT, die nu 12% bezit.

Inzichtelijke analyse van de industriële netwerkmarkt door HMS Networks

Als onafhankelijke leverancier van oplossingen in de Industriële ICT-sector (Informatie- en Communicatietechnologie), heeft HMS Networks uitgebreide kennis van de industriële netwerkmarkt. Het onderzoek van 2023 presenteert schattingen van marktaandelen en groeipercentages voor veldbussen, Industrial Ethernet en wireless technologieën. HMS concludeert in haar analyse van 2023 dat de industriële netwerkmarkt blijft groeien, waarbij de totale marktgroei in 2023 naar verwachting 7% zal bedragen. Dit bevestigt het aanhoudende belang van netwerkconnectiviteit in fabrieken.

Voortdurende groei van Industrial Ethernet

Industrial Ethernet blijft marktaandeel winnen met een groei van 10%. Het huidige marktaandeel is 68% van de wereldwijde markt van nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering (tegenover 66% vorig jaar). De rivaliteit tussen PROFINET en EtherNet/IP blijft, met elk een marktaandeel van 18%, ze staan bovenaan de netwerkranglijst van 2023. EtherCAT blijft ook aanzienlijk groeien en staat nu op een onbedreigde derde plaats met een marktaandeel van 12%.

Daling in de veldbussen

In 2023 neemt het aantal nieuwe veldbusinstallaties met 5% af, dit volgt op een tijdelijke groei vorig jaar. Hier leidt PROFIBUS met een marktaandeel van 6%, dat nauwelijks groter is dan het marktaandeel van Modbus-RTU, dat op 5% staat. Samen zijn veldbussen goed voor 24% (27) van de markt in 2023. Ondanks de afname van nieuwe veldbus nodes, zullen veel apparaten, machines en fabrieken nog jarenlang vertrouwen op deze goed functionerende en bewezen veldbussen.

Wireless als snelst groeiende technologie

In 2023 versnelt de groei van draadloze technologieën tot 22%, te danken aan de toename van draadloze industriële netwerkoplossingen in de fabrieksautomatisering. Typische toepassingen omvatten kabelvervanging, wireless toegang tot machines en connectiviteit met mobiele industriële installaties.

Industriële netwerken zijn cruciaal voor productiviteit en duurzaamheid

“Robuuste industriële netwerkconnectiviteit is cruciaal voor efficiënte productie en noodzakelijk om de productiviteits- en duurzaamheidsdoelstellingen in de fabrieksautomatisering te realiseren”, aldus Magnus Jansson, Product Marketing Director bij HMS Networks, Business Unit Anybus. “Kwaliteit, beveiliging, veiligheid en inzicht in apparaat- en machinedata zijn de voornaamste drijfveren die we zien voor de verdere uitbreiding van industriële netwerken.”

Regionale variaties in netwerkvoorkeur

In Europa en het Midden-Oosten domineren EtherNet/IP, PROFINET en EtherCAT, met PROFIBUS en Modbus-TCP als achtervolgers. In de Amerikaanse markt domineert EtherNet/IP, terwijl EtherCAT sterk groeit en marktaandeel wint. PROFINET leidt in de gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door EtherNet/IP en sterke concurrenten zoals CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS en Modbus (RTU/TCP).

Overzicht van het onderzoek

Het marktonderzoek biedt een beeld van de inschattingen van HMS over de industriële netwerkmarkt voor 2023, gebaseerd op het aantal nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering. Een node wordt gedefinieerd als een machine of apparaat dat is aangesloten op een industrieel veldbusnetwerk. De gepresenteerde cijfers zijn gebaseerd op de geconsolideerde visie van HMS, rekening houdend met inzichten van collega’s in de industrie, de eigen verkoopstatistieken van HMS en de algemene perceptie van de markt.

Meer informatie bij HMS networks

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie