ABB’s Novolink-modules integreren industriële motorstartoplossingen in intelligente productiestrategiën

Novolink

Novolink modules integreren AF-magneetschakelaars in automatiserings- en slimme productiesystemen. Daarmee maken ze realtime optimalisatie en voorspellend onderhoud mogelijk.

Met de ‘smart industry’ wordt een sprong voorwaarts gemaakt van traditionele automatisering naar een volledig verbonden en flexibele productieomgeving. Met de nieuwe Novolink modules dicht ABB de kloof tussen traditionele elektromotoren in de maakindustrie en deze ‘slimme machines’.

Novolink modules klikken eenvoudig op bestaande magneetschakelaars voor motorstartapplicaties. Hiermee kan men de voordelen van digitalisering benutten voor onderhoud en energiemanagement. Dit biedt machinebouwers die digitalisering verkennen grote voordelen: de implementatie kan geleidelijk, met directe technische en economische winst.

De modules bevatten ook een intelligente gateway met het open protocol OPC-UA. Dit maakt ze universeel compatibel, inclusief met de B&R softwareomgeving die veel geavanceerde machinebouwers gebruiken.

Energie besparen door goed onderhoud

Motoren zijn de drijfveer voor de industriële wereld. Wereldwijd zijn er vele miljoenen geïnstalleerd. Het International Energy Agency (IEA) schat dat industriële systemen met elektromotoren circa 30% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen.

Goed onderhoud van motoren kan de prestaties en output van motorsystemen optimaliseren. Goed onderhoud is hoe dan ook geen overbodige luxe: uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de mechanische storingen vermijdbaar is. Voorspellend onderhoud staat daarom hoog op de agenda van machinebouwers én hun klanten.

Een onderhoudstechnicus moet voor voorspellend onderhoud continu aangesloten belastingen, elektrische metingen en andere cruciale onderhoudsvariabelen monitoren en rapporteren. Met deze informatie kan de onderhoudsingenieur de motor efficiënter maken. Bovendien verlaagt het houden van de motor in optimale staat de bedrijfskosten.

Hier vormt Novolink de schakel tussen elektromotoren en automatiseringssystemen en intelligente productiesystemen. Met de realtime gegevens en analyses kunnen klanten hun operationele efficiëntie verbeteren en energiebesparingen realiseren.

Het aansluiten van magneetschakelaars met Novolink is uiterst eenvoudig. Zo wordt de Novolink SFM1 module met een 24V DC spoel rechtstreeks vastgeklikt op een magneetschakelaar AF09 tot AF96 van de AF-serie. Speciale bekabeling is hiervoor niet nodig. De module is naadloos geïntegreerd in elke PLC met OPC-UA communicatie of met B&R middels X2X en biedt relevante onderhoudstellers zoals motorbedrijfsuren en trip-tellers en zorgt via een digitale ingang voor bewaking van kortsluitbeveiligingen. Problemen in bijvoorbeeld de belasting of de voeding kunnen zo snel worden opgelost.

Tot het Novolink programma behoort ook de hoogwaardige SCV10 motorbeveiliging als optionele uitbreiding op de SFM1. Met deze module kan de status van aangesloten apparatuur worden beoordeeld. Hiertoe meet de SCV10 onder meer de lijnspanning, fasestroom, vermogen, frequentie, totale harmonische vervorming en andere relevante parameters. Voor optimale motorregeling berekent men een geavanceerd thermisch model van de motor. Men sluit de Novolink modules aan met een Ethernetkabel, waarbij aansluiting van tot 8 modules per string mogelijk is.

Meer infromatie bij ABB

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.