Chipmachineproducent ASML boekt recordomzet en verwacht forse groei

Chipmachineproducent ASML Loonsverhoging

De Nederlandse chipmachineproducent ASML boekte in het afgelopen jaar een recordomzet van 18,6 miljard euro, tegenover 14 miljard euro in 2020. De winst kwam uit op 6 miljard euro, meldt het Veldhovense bedrijf woensdag. ASML verwacht nog eens 20 procent groei in dit jaar.

Topjaar chipmachineproducent ASML

De grote vraag naar computerchips in het afgelopen jaar heeft ASML, een van de grootste producenten van chipmachines ter wereld, geen windeieren gelegd. Het bedrijf heeft er een absoluut topjaar opzitten. Ondanks enkele uitdagingen kon het toch een recordomzet halen.

Chipmachineproducent ASML had in het afgelopen jaar vooral last van het feit dat de vraag naar chips zo groot is geworden dat het aanbod niet meer kan volgen. Daardoor bestelden bedrijven massaal nieuwe machines om die chips te maken, waardoor ASML weer met leveringsproblemen begon te kampen.

Thuiswerken stuwde vraag naar computerchips

De vraag naar computerchips piekte in 2020, toen consumenten tijdens de coronapandemie massaal gadgets voor thuisgebruik aanschaften. Het was echter moeilijk om aan die stijging te voldoen, onder meer door de sluiting van fabrieken. Bedrijven wereldwijd verwachten dat de beperkingen in de toeleveringsketen als gevolg van logistieke achterstand en de chipschaarste nog een groot deel van 2022 zullen aanhouden.

CEO ASML Peter Wennink zei vorige week al tegen NU.nl dat ook ASML last heeft van het chiptekort. “Onze machines zitten ook bomvol elektronica. Het overgrote deel daarvan kopen we in”, zei hij. “Als een toeleverancier niet kan leveren doordat hij zonder chips zit, kunnen wij bemiddelen tussen de chipfabrikant en die leverancier, zodat wij ook weer verder kunnen.”

Chiptekort pakt uit in voordeel ASML

Dat chiptekort was tegelijkertijd ook een voordeel. De verkoop van chipmachines liep uitstekend en leidde dus tot recordresultaten.

De chipmachineproducent verwacht in het komende jaar een groei van 20 procent op te tekenen, ondanks een fabrieksbrand in Berlijn. Op 3 januari vloog een deel van de Duitse fabriek in brand, waardoor de productie daar deels stilgelegd moest worden. ASML zegt in het jaarverslag niet zo veel over die brand, maar denkt dat die geen significante invloed zal hebben op de resultaten van 2022.

Bron: NU.nl

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie