Nieuwe softstarters van LOVATO Electric serie ADXN

Softstarters

Softstarters regelen het starten en stoppen van elektromotoren, hierdoor wordt een aantal elektrische en mechanische problemen weggenomen, dit heeft een positieve invloed op de levensduur van de motor en het systeem waarop deze is geïnstalleerd.

LOVATO Electric, al vele jaren gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van componenten voor het besturen en beschermen van elektromotoren, introduceert nu de nieuwe softstarters serie ADXN. De serie ADXN bestaat uit de meest compacte 6 – 45A softstarters in de LOVATO Electric range, met een breedte van slechts 45 mm, verdeeld in 2 bouwmaten, afhankelijk van de classificatie. Ze onderscheiden zich door hun configuratiegemak, waardoor snel en gebruiksvriendelijk een aantal parameters kan worden ingesteld, hierdoor wordt de inbedrijfstellingstijd tot een minimum beperkt. De nieuwe Softstarters zijn bij uitstek geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder pomp-, ventilator-, compressor-, transportband- en mixerbesturing.

De softstarters zijn geschikt voor een breed scala aan lijnspanningen, van 208 tot 600 VAC nominaal, hierdoor zijn ze compatibel met elke markt, inclusief Noord-Amerika, zonder de noodzaak om verschillende types toe te passen die afhankelijk zijn van spanning van de installatie.

ADXN softstarters zijn verkrijgbaar met twee stuurspanningen: 24 VAC/DC, typisch voor automatiseringssystemen, en 100-240 VAC, ideaal voor onder andere pompbesturingssystemen. Ze zijn verkrijgbaar in 3 versies:

 1. De Basic-versie (ADXNB) biedt een uiterst eenvoudige configuratie van een oplossing die alleen is bedoeld voor zacht starten en stoppen. Voor de configuratie hoeft de gebruiker slechts 3 parameters in te stellen  (startspanning, acceleratiesnelheid en deceleratiesnelheid), geregeld via de  3 potentiometers op het bedieningspaneel.
 2. De NFC-versie (ADXNF) is een slimme en flexibele oplossing met NFC-connectiviteit voor configuratie met Android- en iOS-toestellen via de LOVATO NFC-app. De grafische interface van de app stelt de parameters digitaal in op een nauwkeurige, herhaalbare manier en de gebruiker kan een wachtwoord instellen om de instellingen te beschermen tegen manipulatie door onbevoegde gebruikers. Het is ook mogelijk om configuraties op de smartphone op te slaan, zodat ze kunnen worden gekopieerd naar andere softstarters van hetzelfde model, zelfs met het apparaat uitgeschakeld, wat ideaal is voor gebruikers die apparaten in serie moeten programmeren. De fabrieksinstellingen maken deze versie klaar voor gebruik bij het aansturen van scrollcompressoren, zoals gebruikt in airconditioning-, koel- en warmtepomptoepassingen.
  De instellingen van de starter kunnen echter via een NFC-verbinding worden gewijzigd om elke vorm van belasting te regelen, inclusief pompen, ventilatoren en transportbanden, waardoor de ADXNF-versie ideaal is voor een breed scala aan toepassingen.
 3. De geavanceerde versie (ADXNP) biedt krachtige motorbesturing, geïntegreerde elektronische thermische motorbeveiliging en communicatie, en is klaar voor IOT 4.0. Met zijn geïntegreerde stroomtransformatoren optimaliseert de ADXNP-versie de starthellingen door ze automatisch aan te passen aan de belasting met een configureerbare stroombegrenzing.
  De geïntegreerde elektronische thermische motorbeveiliging maakt het mogelijk om afzonderlijke beschermingsklassen te configureren voor starten en normaal bedrijf.
  Het heeft potentiometers op het bedieningspaneel voor het instellen van de basisparameters (startspanning, acceleratiehelling en deceleratiehelling, die ook kan worden vergrendeld) evenals NFC-connectiviteit voor geavanceerde programmering met de LOVATO NFC-app van parameters zoals nominale motorstroom, thermische beschermingsklasse, wachtwoord, beveiligingsdrempels en tripping tijden, communicatieparameters, relaisuitgangen, functie en alarmeigenschappen. De optische poort aan de voorzijde maakt het mogelijk om optionele USB-communicatieapparaten (CX01) en Wi-Fi (CX02) aan te sluiten voor programmering, gegevensdownloads en diagnose met een pc.
  ADXNP softstarters kunnen ook worden uitgerust met de optionele RS485 (CX04) communicatiemodule voor aansluiting op een Modbus-RTU-master zoals een PLC of HMI, of voor integratie in een bewakings- en supervisiesysteem, een steeds belangrijkere vereiste in de afgelopen jaren met de invoering van Industry 4.0.
  De nieuwe ADXN softstarters van LOVATO Electric voldoen aan cULus, EAC en RCM. Hun gebruiksgemak en compacte voetafdruk maakt ze de ideale oplossing voor motorbeveiliging en -bediening, vooral voor panelen met beperkte ruimte.

Meer informatie bij Calpe

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.