Nieuwe IEC 61918 regelt SPE-bekabeling en installatie voor automatiseringswereld

IEC 61918

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 – “Industriële communicatienetwerken – Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen” gepubliceerd. De norm beschrijft de installatie van communicatienetwerken in industriële ruimten. In de nieuwe versie bevat deze nu ook belangrijke kernpunten over bekabelingsstructuren op basis van Single Pair Ethernet. Daarmee is het een belangrijke basis voor alle gebruikers die hun productie in het IIoT willen brengen.

De nieuwe editie van IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment1 is de installatienorm voor communicatienetwerken in industriële installaties, machines en automatiseringseilanden. Zowel de bekabelingsinfrastructuur als de te gebruiken componenten, zoals kabels en verbindingstechnologie, zijn duidelijk gedefinieerd voor alle automatiseringsprofielen. Bekabelingsoplossingen met glasvezelkabels, symmetrische koperkabels en voor draadloze media komen aan bod.

IEC 61918 en 1-pair SPE

De nieuwe wijziging van IEC 61918 gaat in op de nieuwe 1-pair bekabelingsstructuren voor Single Pair Ethernet (SPE) en de bijbehorende remote stroomvoorziening PoDL (Power over Data Line). Hiermee wordt de kloof gedicht tussen de klassieke IT-infrastructuur en de industrie, IoT/IIoT. SPE heeft een bijzondere betekenis voor industrie en automatisering. Voor het eerst maakt het de universele toepassing van op TCP/IP gebaseerde automatiseringsprotocollen mogelijk, zelfs voor lange afstanden, zoals in de procesautomatisering of voor de eenvoudige aansluiting van sensoren en actuatoren tot op industrieel veldniveau. Hogere datasnelheden, meer krachtoverbrenging en grotere reikwijdten dan bij klassieke veldbussen maken de weg vrij voor het IIoT en Industrie 4.0.

Dit biedt de gebruikers duidelijke specificaties voor infrastructuurcomponenten die identiek en compatibel zijn met ISO/IEC 11801-3 (industriële gebouwen). Bijlage 1 (AMD1) verwijst naar de kabelnormen voor 1-pair datakabels volgens IEC 61156-11/12/13/14 en de norm voor de 1-pair dataconnectoren volgens IEC 63171-6. Dit geeft systeemontwerpers en gebruikers een stabiele basis voor het selecteren van geschikte kabels en interfaces, en de implementatie van SPE-technologie in de automatiseringswereld kan beginnen.

De nieuwe versie van IEC 61918 biedt nu een duidelijke en ondubbelzinnige normatieve beschrijving van hoe en met welke componenten een sensor-to-cloud data-infrastructuur in industriële toepassingen eruit moet zien. De tools voor de implementatie van IIoT zijn nu beschikbaar – leveranciers van apparaten kunnen nu beginnen met de ontwikkeling en productie van SPE-apparaten met internationaal gegarandeerde compatibiliteit en investeringszekerheid.

Het maakt niet uit of het gaat om PROFINET, EtherCAT of andere Industrial Ethernet-protocollen – deze nieuwe IEC 61918 is een gemeenschappelijke noemer voor alle automatiseringsprofielen.

Meer informatie

Bron: Harting

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.