Nieuw project voor grootschalige productie groene waterstof en ammoniak

Groene waterstof en ammoniak

De Portugese projectontwikkelaar Madoqua Renewables (Madoqua) kondigt een samenwerking aan met de Nederlandse energietransitie-projectontwikkelaar en consultancy Power2X (Power2X) en de Deense fondsmanager Copenhagen Infrastructure Partners’ Energy Transition Fund (CIP) voor de realisatie van MadoquaPower2X. Dit project, met een investeringswaarde van één miljard euro, gaat groene waterstof en ammoniak op industriële schaal produceren in Sines, Portugal. Hierdoor worden meer dan tweehonderd directe en indirecte banen gecreëerd.

MadoquaPower2X zal hernieuwbare energie en 500 MW elektrolysecapaciteit gebruiken. Het is het eerste project dat ontwikkeld wordt op de toekomstige energie en technologie-hub van Sines, met een jaarlijkse productie op industriële schaal van 50.000 ton groene waterstof en 500.000 ton groene ammoniak.

Groene waterstof en ammoniak

Het project is een eerste echte stap richting de implementatie van het energietransitiemodel. Portugal anticipeerde al in een vroeg stadium op dit model en wil met het omarmen van dit project invulling geven aan haar rol als internationaal relevante speler in de Europese energietransitie. De geproduceerde waterstof kan worden gebruikt door de lokale industrie of worden verwerkt tot groene ammoniak voor export via de Liquid Bulk Terminal in de haven van Sines.

Rogaciano Rebelo, CEO van Madoqua: “We zijn er trots op dit sterke consortium naar Portugal te brengen en samen te werken met partners in de waardeketen van groene waterstof en ammoniak. Portugal is structureel goed gepositioneerd om een ​​leidende rol te spelen in de opkomende energietransitie in Europa. Het project, samen met de ontwikkeling van bijbehorende opwekking van hernieuwbare energie, zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan het realiseren van de doelen van de nationale waterstofstrategie van Portugal (EN-H2).”

De elektriciteit zal worden opgewekt met hernieuwbare energie geproduceerd in Portugal, met name door middel van zogenoemde “hernieuwbare energiegemeenschappen” voor zon- en windparken, welke parallel worden ontwikkeld. Deze aanpak garandeert de beschikbaarheid van voldoende hernieuwbare energie gedurende de hele levensduur van het project.

Het project voor de winning van groene waterstof en ammoniak is momenteel in ontwikkeling en zal naar verwachting tegen het einde van 2023 over alle vergunningen beschikken ​​en gereed zijn voor een definitieve investeringsbeslissing, waarna de bouw zal starten. De eerste waterstofproductie zal tegen halverwege dit decennium een feit zijn.

Occo Roelofsen, CEO van Power2X: “Power2X is er trots op dit baanbrekende project met onze partners te ontwikkelen om zo de energietransitie in Europa te versnellen en een belangrijke bijdrage te leveren aan de nettonul-doelstelling van 2050. MadoquaPower2X maakt de weg vrij voor het CO2-vrij inrichten van kritieke industriële processen en het verminderen van de afhankelijkheid van de import van aardgas.”

MadoquaPower2X zal, inclusief de toekomstige fases, in 2030 een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale waterstofstrategie van Portugal (EN-H2). Het project zal bijvoorbeeld bijna 25 procent van de door Portugal in 2030 beoogde elektrolysecapaciteit van 2 GW vertegenwoordigen. Met een investering van één miljard euro, zal ​​het project daarnaast 10 tot 15 procent bijdragen aan de Portugese investeringsdoelstellingen voor waterstof. Bovendien kan MadoquaPower2X, als de voorkeur wordt gegeven aan waterstof boven de productie van ammoniak, voldoen aan 100 procent van de doelstellingen voor waterstofbijmenging in het Portugese gasnet. En aangezien dit project de capaciteit heeft om alle lokaal geproduceerde waterstof voor de productie van ammoniak in te zetten, kan het worden gezien als een van de grootste launching customers bij het ondersteunen van het Sines-initiatief voor een groene waterstofpijpleiding.

Tevens zal het geïntegreerde project voor groene waterstof en ammoniak duizend (directe en indirecte) banen opleveren, inclusief toekomstige fasen, wat neerkomt op 10 tot 12 procent van de doelstellingen voor het scheppen van nieuwe banen.

João Galamba, Staatssecretaris van Milieu en Energie, benadrukt: “Deze belangrijke investering vertegenwoordigt de daadwerkelijke implementatie van de Portugese Nationale Waterstof Strategie, zowel in lijn met de Europese Industriële Strategie, als met de recente maatregelen zoals deze zijn voorgesteld door de Europese Commissie onder ‘Repower EU’.”

De consortiumleden onderzoeken samen met belanghebbenden de mogelijkheden om het project verder uit te breiden en zo mogelijk één miljoen ton groene ammoniak per jaar te produceren, waardoor de CO2-uitstoot met maximaal één miljoen ton per jaar wordt verminderd. De volgende fasen gaan in 2024 van start met de ontwikkeling, met volledige ingebruikname vóór 2030.

Philip Christiani, partner bij CIP: “We zijn erg blij onze betrokkenheid bij MadoquaPower2X te mogen aankondigen. Het is een vooruitstrevend Europees project voor groene waterstofproductie. Sines biedt een uitstekende locatie voor dit project: de nabijheid van lokale industrie die waterstof nodig heeft, een bestaande exportterminal in de haven en de politieke wil van Portugal om een leidende rol te spelen op het gebied van groene waterstof en ammoniak in Europa. We kijken ernaar uit om MadoquaPower2X tot een succes te maken samen met onze consortiumpartners.”

Over de consortiumleden

Madoqua Renewables is een Portugees industrieel vergroenings- en ontwikkelingsbedrijf dat zich richt op energietransitie en levering van nieuwe generatie industriële faciliteiten met een specifieke focus op netto-nul-CO2-projecten. Madoqua Renewables ontwikkelt projecten ter waarde van €2 miljard in de waterstofwaardeketen.

Power2X is een projectontwikkelaar en consultancy voor energietransitieprojecten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en werkt samen met verschillende partners aan nieuwe projecten in de energietransitie. De focus ligt op omvangrijke projecten in groene en blauwe waterstof, biobrandstoffen en gerelateerde conversie-, opslag- en eindgebruikfaciliteiten, met een focus op het CO2-vrij maken van de industrie.

Copenhagen Infrastructure Partners is ’s werelds grootste fondsbeheerder op het gebied van groene investeringen in infrastructuur voor hernieuwbare energie. CIP beheert negen fondsen, met €16 miljard onder beheer van honderd institutionele beleggers uit Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika en multilaterale organisaties. MadoquaPower2X zal deel uitmaken van het Energy Transition Fund van CIP, dat zich richt op ‘power-to-x’ en andere hernieuwbare technologieën van de volgende generatie gericht op het helpen van sectoren die moeilijk CO2-vrij zijn te maken, zoals landbouw en transport.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie