Nieuw project voor grootschalige productie groene waterstof en ammoniak

Groene waterstof en ammoniak

De Portugese projectontwikkelaar Madoqua Renewables (Madoqua) kondigt een samenwerking aan met de Nederlandse energietransitie-projectontwikkelaar en consultancy Power2X (Power2X) en de Deense fondsmanager Copenhagen Infrastructure Partners’ Energy Transition Fund (CIP) voor de realisatie van MadoquaPower2X. Dit project, met een investeringswaarde van één miljard euro, gaat groene waterstof en ammoniak op industriële schaal produceren in Sines, Portugal. Hierdoor worden meer dan tweehonderd directe en indirecte banen gecreëerd.

MadoquaPower2X zal hernieuwbare energie en 500 MW elektrolysecapaciteit gebruiken. Het is het eerste project dat ontwikkeld wordt op de toekomstige energie en technologie-hub van Sines, met een jaarlijkse productie op industriële schaal van 50.000 ton groene waterstof en 500.000 ton groene ammoniak.

Groene waterstof en ammoniak

Het project is een eerste echte stap richting de implementatie van het energietransitiemodel. Portugal anticipeerde al in een vroeg stadium op dit model en wil met het omarmen van dit project invulling geven aan haar rol als internationaal relevante speler in de Europese energietransitie. De geproduceerde waterstof kan worden gebruikt door de lokale industrie of worden verwerkt tot groene ammoniak voor export via de Liquid Bulk Terminal in de haven van Sines.

Rogaciano Rebelo, CEO van Madoqua: “We zijn er trots op dit sterke consortium naar Portugal te brengen en samen te werken met partners in de waardeketen van groene waterstof en ammoniak. Portugal is structureel goed gepositioneerd om een ​​leidende rol te spelen in de opkomende energietransitie in Europa. Het project, samen met de ontwikkeling van bijbehorende opwekking van hernieuwbare energie, zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan het realiseren van de doelen van de nationale waterstofstrategie van Portugal (EN-H2).”

De elektriciteit zal worden opgewekt met hernieuwbare energie geproduceerd in Portugal, met name door middel van zogenoemde “hernieuwbare energiegemeenschappen” voor zon- en windparken, welke parallel worden ontwikkeld. Deze aanpak garandeert de beschikbaarheid van voldoende hernieuwbare energie gedurende de hele levensduur van het project.

Het project voor de winning van groene waterstof en ammoniak is momenteel in ontwikkeling en zal naar verwachting tegen het einde van 2023 over alle vergunningen beschikken ​​en gereed zijn voor een definitieve investeringsbeslissing, waarna de bouw zal starten. De eerste waterstofproductie zal tegen halverwege dit decennium een feit zijn.

Versnelling energietransitie in Europa

Daarom kondigt Occo Roelofsen, CEO van Power2X, met trots aan: “Samen met onze partners ontwikkelen we dit baanbrekende project. Hierdoor versnellen we de energietransitie in Europa. Tegelijkertijd leveren we een belangrijke bijdrage aan de nettonul-doelstelling van 2050. MadoquaPower2X maakt CO2-vrij inrichten van industriële processen mogelijk. Bovendien verminderen we de afhankelijkheid van aardgasimport.”

Het project ontvangt een investering van één miljard euro. Hiermee draagt het aanzienlijk bij aan de Portugese investeringsdoelstellingen voor waterstof. Dit is een indrukwekkende 10 tot 15 procent. Als men kiest voor waterstofproductie boven ammoniak, kan MadoquaPower2X zelfs aan 100 procent van de waterstofbijmengdoelstellingen voor het Portugese gasnet voldoen. Daarentegen, wanneer alle lokaal geproduceerde waterstof wordt gebruikt voor ammoniakproductie, positioneert het project zich als een belangrijke partner. Vooral in het Sines-initiatief voor een groene waterstofpijpleiding.

Daarnaast levert het geïntegreerde project voor groene waterstof en ammoniak een aanzienlijke boost in werkgelegenheid. We hebben het over duizend banen, zowel direct als indirect. Dit vertegenwoordigt 10 tot 12 procent van de banenscheppingsdoelstellingen, een significante bijdrage aan de arbeidsmarkt.

Portugese Nationale Waterstof Strategie

João Galamba, Staatssecretaris van Milieu en Energie, zegt: “Deze investering betekent de implementatie van de Portugese Nationale Waterstof Strategie. Daarnaast ligt het in lijn met de Europese Industriële Strategie. Ook sluit het aan bij recente maatregelen van de Europese Commissie onder ‘Repower EU’.”

De consortiumleden en belanghebbenden onderzoeken de mogelijkheden. Ze willen het project uitbreiden. Zo kunnen ze mogelijk één miljoen ton groene ammoniak per jaar produceren. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot met maximaal één miljoen ton per jaar. In 2024 beginnen de volgende fasen van ontwikkeling. Tegen 2030 nemen ze het volledig in gebruik.

Philip Christiani, partner bij CIP, vertelt: “We zijn blij om onze betrokkenheid bij MadoquaPower2X te delen. Dit is een vooruitstrevend Europees project voor groene waterstofproductie. Bovendien is Sines een perfecte locatie voor dit project. De lokale industrie heeft waterstof nodig. Er is een bestaande exportterminal in de haven. En niet te vergeten, Portugal heeft de politieke wil om een leidende rol te spelen in groene waterstof en ammoniak in Europa. Samen met onze consortiumpartners willen we MadoquaPower2X tot een succes maken.”

Over de consortiumleden

Madoqua Renewables is een Portugees industrieel vergroenings- en ontwikkelingsbedrijf dat zich richt op energietransitie en levering van nieuwe generatie industriële faciliteiten met een specifieke focus op netto-nul-CO2-projecten. Madoqua Renewables ontwikkelt projecten ter waarde van €2 miljard in de waterstofwaardeketen.

Power2X is een projectontwikkelaar en consultancy voor energietransitieprojecten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en werkt samen met verschillende partners aan nieuwe projecten in de energietransitie. De focus ligt op omvangrijke projecten in groene en blauwe waterstof, biobrandstoffen en gerelateerde conversie-, opslag- en eindgebruikfaciliteiten, met een focus op het CO2-vrij maken van de industrie.

Copenhagen Infrastructure Partners is ’s werelds grootste fondsbeheerder op het gebied van groene investeringen in infrastructuur voor hernieuwbare energie. CIP beheert negen fondsen, met €16 miljard onder beheer van honderd institutionele beleggers uit Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika en multilaterale organisaties. MadoquaPower2X zal deel uitmaken van het Energy Transition Fund van CIP, dat zich richt op ‘power-to-x’ en andere hernieuwbare technologieën van de volgende generatie gericht op het helpen van sectoren die moeilijk CO2-vrij zijn te maken, zoals landbouw en transport.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie