Nieuw high tech magazijn voor CB

high tech magazijn

Nieuw high tech magazijn met 150.000 bakken

Op 6 april opent logistiek dienstverlener CB officieel zijn nieuwe high tech magazijn, ook wel shuttle warehouse. In een nieuw pand van 30 meter hoog, 30 meter breed en 100 meter lang zoeven straks 45 shuttles in drie gangen met 150.000 bakken met boeken en zorgproducten. Het magazijn sluit aan bij de veranderde vraag in de markt: kleinere voorraden, kleinere ordergroottes en toename van het aantal orders.

Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB: ‘Om onze groei te faciliteren en onze service levels verder uit te breiden, is expansie met een ‘bakkenmagazijn’ essentieel. Het magazijn past goed bij de ontwikkelingen in de markt. Wij zien meer behoefte aan opslag van kleinere hoeveelheden. Bovendien neemt het aantal verschillende artikelen dat bij CB op voorraad ligt steeds verder toe. Dit betekent in de praktijk dat we vaker de ‘grijpvoorraden’ moeten aanvullen. Aan de andere kant neemt de omvang van een bestelling per klant af en neemt het aantal bestellingen juist toe, onder meer door de invloed van internet.’

2.000 bewegingen per uur

Het high tech magazijn kent drie gangen met in iedere gang 15 shuttles. De shuttles ‘picken’ de bakken die vervolgens via liftjes naar vier werkstations worden gebracht waar medewerkers de producten verzamelen in bakken en verder in het logistieke proces brengen. Elk werkstation kan 500 ‘picks’ per uur aan en liggen precies halverwege de hoogte  van het magazijn waardoor de liften de minste afstand hoeven af te leggen.

De shuttles kunnen twee bakken tegelijk dragen en 700 bewegingen per gang per uur aan, waardoor een snel proces is gewaarborgd.

Naast een verzamelfunctie heeft het magazijn ook een herbevoorradingsfunctie. Volle bakken lopen direct door naar andere verzamelmagazijnen.

Energieterugwinning en zonnepanelen

Duurzaamheid speelt een rol in het nieuwe high tech magazijn. Zo wordt de energie opgeslagen die vrijkomt als de shuttles en de liften remmen en als de liften omlaag gaan (zwaartekracht). Daarnaast wil CB zonnepanelen plaatsen op het dak en aan de gevel van het nieuwe magazijn. De opbrengst van deze panelen is goed voor circa 156 huishoudens.

Na de officiële opening op 6 april zal de voorraad in het magazijn worden opgebouwd en zal leverancier PSB nog aanwezig zijn om eventuele kinderziektes op te lossen. Vanaf 1 september is het magazijn volledig gevuld en klaar voor de piekperiode.

Ruimte voor uitbreiding

In het nieuwe high tech magazijn kunnen nog liften worden toegevoegd waardoor nog meer orders per uur kunnen worden gepickt. Daarnaast biedt het nieuwe pand aan de Erasmusweg in Culemborg ruimte voor een uitbreiding van het magazijn met nog eens 150.000 bakken en 4.000 extra bewegingen per uur, zodat uit 300.000 bakken met 12 werkstations ongeveer 6.000 regels per uur kunnen worden gepickt.

Kengetallen en detailinfo high tech magazijn

  • Hoogste shuttle warehouse in Nederland
  • Vloerbelasting 20.000 kilo per m2
  • 150.000 bakken
  • 67 bakken boven elkaar
  • Het magazijn is vrijstaand in het gebouw geplaatst
  • Bij de werkstations zijn spiraalconveyors geplaatst voor transport van en naar de andere logistieke processen bij CB
  • Een en hetzelfde product is verspreid over meerdere bakken voor optimale beschikbaarheid
  • Zowel shuttleliften als bakkenliften zijn vooraan in het magazijn geplaatst wat onderhoud sterk vergemakkelijkt voor optimale beschikbaarheid

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie