Nieuw energietoevoersysteem voor 3D-beweging robots

Energietoevoersysteem

Het telescopische triflex TRX energietoevoersysteem van igus bespaart ruimte op de robot en waarborgt een terugtreklengte tot wel 40%.

Triflex TRX energietoevoersysteem

Om ervoor te zorgen dat kabels op industriële robots veilig, eenvoudig en compact bewegen, heeft igus het vier-dimensionale triflex TRX energietoevoersysteem gelanceerd. De nieuwe ontwerpstudie vervangt de klassieke robotslangpakketten en terugtreksystemen. Speciaal kenmerk: 40% terugtreklengte gewaarborgd door een uniek telescoopmechanisme binnenin de kabelrups. Hierdoor kunnen gebruikers ruimte besparen op de derde as van hun robot, tot wel 83% gewicht en hoge kosten voor terugtreksystemen.

De drie-dimensionale triflex R kabelrupsen van igus worden breed ingezet in de industrie, voor de faalveilige geleiding van kabels en slangen op robots. Retractie systemen zijn tot nu to ontwikkeld op de derde as, om er voor te zorgen dat er geen lussen worden gevormd tijdens de beweging van de kabelrups, die de robot zouden kunnen hinderen.

“Echter, de assen op de robots bieden steeds minder ruimte en dus was een nieuwe oplossing nodig”, zegt Jörg Ottersbach, hoofd van de kabelrups business unit bij igus GmbH. Het triflex TRX-systeem is ontwikkeld op basis van de triflex R kabelrups. Dit is een vier-dimensionale kabelrups waarin het terugtreksysteem al in is geïntegreerd.

“Met TRX, hebben we een ruimtebesparend energietoevoersysteem gemaakt, die direct en compact op de derde as kan worden bevestigd. De energietoevoer draait in zichzelf, wordt spiraalvormig tot wel 40% langer en korter als in een telescopisch uittreksysteem”, aldus Ottersbach.

Schroefverbindings-systeem

Voor dit doel vertrouwt igus op een schroefverbindings-systeem in het unieke mechanisme alsmede op een geïntegreerde resetband. Eerst brengt de band de kabelrupsschakels terug naar hun startpunt. Hierdoor kan men de terugtrekkracht aanpassen. Vervolgens plaatst men de kabels in spiraalvorm in de kabelrups. Door de kabelrups worden ze veilig geleid tijdens de beweging. Bovendien houdt de TRX de kabels en slangen in het midden. Daardoor blijven ze op hun positie, zelfs als er aan de kabelrups wordt getrokken.

83% gewichtsbesparing op energietoevoersysteem

Vergeleken met andere terugtreksystemen bespaart de gebruiker tot wel 83% aan gewicht en vraagt slechts de helft van de ruimte. Zo verbeteren we de prestaties van de robot. Tegelijkertijd reduceren we de kosten door geen extra terugtreksysteem te gebruiken. Je kunt TRX eenvoudig aansluiten op de bestaande TRE serie triflex R kabelrupsen. Net zoals bij de triflex R, plaats je de kabels vanaf de buitenzijde snel in de kabelrups. Op 5 mei 2021 zal igus de nieuwe TRX presenteren. Dit doen ze voor geïnteresseerde partijen op hun vernieuwde echte-virtuele beurs.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.