igus adapter reduceert montagetijd van kabelrupsen

igus

Het individueel aansluiten van kabels kost niet alleen tijd, maar ook liggen fouten op de loer. Daarom heeft igus het Module Connect interface concept ontwikkeld, waarmee kabelrupsen eenvoudig aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Om de connector op de kabelrups aan te sluiten, kan de gebruiker nu een individuele igus adapter gebruiken. De kabelrups wordt zo een interface welke 80% op installatietijd bespaart. Het ontwerp en de functionaliteit van de igus adapter overtuigde ook de jury van de German Design Award 2021.

Veilig en snel verbinden, dat is het idee achter het Module Connect interface concept, dat igus ontwikkelde voor toepassingen waar een groot aantal aangesloten kabels bij elkaar komen in een zeer kleine ruimte. In plaats van het individueel aansluiten van elke kabel, kan de kabelrups in enkele seconden worden aangesloten dankzij de compacte en ruimtebesparende behuizing.

Afhankelijk van de behuizing, kan de gebruiker uit een modulair systeem, tot maximaal vier Harting Han Modulaire inserts kiezen, bijv. voor pneumatiek, voeding, BUS en signalen. De connectoren kunnen individueel met elkaar worden verbonden. Er is zo een hoge contactdichtheid mogelijk voor elke toepassing. igus ontwikkelde een adapter, zodat de connector ook veilig op de kabelrups kan worden aangesloten. Afhankelijk van de kabelrups-serie, kabelrupsbreedte en aantal Module Connect connectoren, maakt igus de adapter voor elke klant middels 3D-printen en binnenkort ook als modulair in serie geproduceerd spuitgegoten component. Het wordt vervolgens eenvoudig op de Module Connect bevestigd en vastgemaakt aan de kabelrups middels een klikmechanisme.

80% assemblagetijd bespaard

De Module Connect wordt een interface met de igus adapter, welke de assemblagetijd met 80% verkort. Een voorbeeld: een gebruiker heeft 16 kabels, welke hij plug & play in een kabelrups wil aanbrengen.

Vier variabele inserts passen in één Module Connect. Door het combineren van vier Module Connect modules, creëert de klant zijn individuele interface.
Ter vergelijking, voor een conventioneel systeem zou de klant de individuele insteekconnectoren in het systeem moeten installeren, insteken en borgen. “Met minder werkstappen, zoals het installeren en vullen van de lege kabelrups, instellen van de uitsteeklengte en het leggen van de kabels komen we op een installatietijd van enkele uren”, legt Markus Hüffel uit, readychain Product Manager bij igus GmbH. “Met behulp van de Module Connect adapter, kan het geheel snel worden aangesloten. Dit betekent dat het slechts éénmaal wordt ingestoken en éénmaal geborgd. De zelfcodering van de Module Connect sluit fouten uit. Op deze wijze reduceren we de installatietijd van enkele uren naar enkele minuten.” Wanneer service nodig is, kan de onderhoudsmonteur simpelweg de kabelrups met de igus adapter loskoppelen, een geconfectioneerd energietoevoersysteem terugplaatsen en de machine of het systeem weer in werking stellen.

Prijswinnend ontwerp

De Module Connect adapter is een product dat niet alleen gebruikers overtuigde, maar ook de jury van de German Design Award 2021. De adapter ontving de onderscheiding van het International Design Council in de categorie “Uitmuntend productontwerp”. De Module Connect zelf won de reddot Design Award in 2018.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie