Niets verslaat de natuur – smeermiddel en corrosieremmer in één

Natuurproduct natuur prolan

Natuurproduct biedt bescherming op meerdere fronten

Een natuurproduct dat toegepast kan worden als smeer- en anticorrosiemiddel in de meest uitdagende omstandigheden, slijtage voorkomt, prestaties verbetert, beschermt tegen corrosieve en abrasieve invloeden, isoleert, lang meegaat en ook nog eens voedselveilig is. Professional Lanolin, oftewel ProLan. Het product is in Nederland nog relatief onbekend, maar op diverse toepassingsgebieden dringt de boodschap heel snel door.

De werking van smeermiddel en corrosieremmer in één zorgen ervoor dat de levensduur van alle apparatuur wordt verlengd en vastgeroeste onderdelen simpel kunnen worden losmaakt. De complete productlijn heeft exact dezelfde eigenschappen en biedt algemene bescherming van alle mogelijke oppervlakken en elektrische componenten. Een mooi actueel voorbeeld van een toepassing die grote voordelen biedt, is het beschermen en smeren van bevestigingsmaterialen en componenten van windmolens. Met name op zee zijn deze zeer onderhavig aan zoutwaterinvloeden. En juist daar vragen de omstandigheden om een soepele en effectieve uitvoering van de werkzaamheden. Precies om die reden is in Scandinavië ProLan de standaard voor het beschermen en smeren. Het product is bestand tegen waterdruk van maar liefst 170 bar, dus eenmaal aangebracht spoelt het niet weg.

“De toepassingen zijn breed maar niet voor iedereen in gelijke mate van belang,” vertelt Wim van den Oever van ProLan Benelux. “Voor de één is de isolerende werking de grootste meerwaarde, voor de ander de voedselveiligheid. Weer een ander roemt vooral de lange en actieve werking op het gebied van corrosiebescherming en de volgende dat het product niet binnen een paar maanden uitspoelt.”

“Schrijft de leverancier van jouw machine een bepaald vet voor in de garantievoorwaarden, en schrijf je jouw machine binnen een paar jaar af, dan zie jij misschien niet direct de meerwaarde. Maar reviseer of refurbish jij machines, die je vervolgens verhuurt, tja, dan is die lange beschermende en isolerende werking juist van heel groot belang. De veelzijdigheid van het product is gelijk een lastige factor, want wie gelooft er nou waar het allemaal voor toegepast kan worden?”

Een paar van die voordelen zijn wel allemaal van belang bij de oogst bij mosselkwekerijen in Nieuw Zeeland. Die wordt binnengehaald met behulp van tractoren. Die rijden direct het zoute water in en hadden in het verleden regelmatig problemen vanwege het binnendringen van zout water in de elektronica, carrosserie en startmotoren en dynamo’s. Na de behandeling met ProLan behoren die problemen tot het verleden, zonder dat er vervuiling optreedt van de mosselbedden doordat het product zeer voedselveilig en mileuvriendelijk is. Voor omgevingen waar voedingsmiddelen worden geproduceerd, is de natuurlijke en voedselveilige basis van het product een grote meerwaarde. Daarnaast is het effectief gebruik zeer laag, dus de kostprijs zeer interessant.

Aanbrengen en afdichten

Het product wordt opgebracht in meerdere lagen die ieder een droogtijd hebben, afhankelijk van de toepassing. De werking kan gedurende jaren – in sommige gevallen zelfs tientallen jaren – probleemloos standhouden. Het product biedt bescherming doordat het actief blijft en een verbinding aangaat met het oppervlak. Zo wordt voorkomen dat vocht en zuurstof corrosie veroorzaken en stopt elektrolyse wanneer verschillende metaalsoorten worden gebruikt. Het product verdampt niet of spoelt niet van het oppervlak – het is bestand tegen maar liefst 170 bar waterdruk – en is bestand tegen zuren, zouten, logen, kunstmest, aceton en thinner en corrosieve elementen in het algemeen. Alle ProLan-producten hebben een NSF certificaat H1, H2 en R2, zijn getest op 70kV isoleerde werking, uv-werend en voorzien van een Drinkwater-toelating.

Natuurlijk

Het hoofdingrediënt van ProLan is lanoline, een volledig natuurlijk product: gezuiverd wolvet. Schapen scheiden dit uit om de wolvezels te beschermen. Het product is dan ook afkomstig uit Nieuw Zeeland, waar het al tientallen jaren met veel succes wordt toegepast. Het middel is uiterst milieuvriendelijk en kan worden gebruikt als smeermiddel, montagepasta of anticorrosiemiddel in de automobielindustrie, de offshore, de industriële en agrarische sector, de visserij, de voedingsmiddelen- en drinkwaterindustrie. Vanwege de goede isolerende eigenschappen is het product ook geliefd in de installatie-en elektrobranche.

De productlijn bestaat uit vijf verschillende producten met steeds een andere viscositeit. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende toepassingen, van lichte smering en montagevet tot permanente anticorrosietoepassingen. ProLan wordt afhankelijk van de viscositeit geleverd in spuitbussen zonder drijfgas, literverpakking (1L/10L) of drums (60L/205L) en als vet (100ML/500gr/4kilo). De verwerking is afhankelijk van de temperatuur en vloeibaarheid, het kan worden gespoten, gerold, gekwast of ingewreven.

Voor de Benelux is de vertegenwoordiging exclusief in handen van ProLan Benelux. Wim van den Oever van ProLan Benelux vertelt dat gebruikers die eenmaal met het product gewerkt hebben, niet anders willen. “Omdat het in de Benelux nog een relatief onbekend product is, laat ik gebruikers zelf zien hoe het werkt. Het mooiste is het als een gebruiker het elders heeft gezien en dan eist dat alleen nog dit product wordt toegepast.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie