Motorreductor: Inkoopoverwegingen

Motorreductor: Inkoopoverwegingen

Wat fabrieksmanagers moeten weten bij de aanschaf van motorreductor

Als technische inkopers een motorreductor aanschaffen voor hun machine of fabriek, moeten ze veel aspecten afwegen, zodat de nieuwe technologie de installatie erg bedrijfszeker maakt en de optimale kosten-baten-ratio heeft. Hieronder legt Marek Lukaszczyk uit hoe u steeds de juiste motorreductor voor uw toepassing vindt. Hij is de European and Middle East Marketing Manager bij WEG, de fabrikant van tandwielkasten, motoren en aandrijvingen.

Een motorreductor moet de specificatie absoluut zo dicht mogelijk benaderen. Des te beter wanneer de specificatie duidelijk is geformuleerd, want als u een verkeerde overbrenging kiest, is de kosten-baten-ratio niet optimaal. Een te grote of te kleine motorreductor zal de toepassingseisen eveneens niet vervullen of simpelweg minder lang meegaan dan de toepassing.

Technisch gezien zijn er twee kritieke factoren bij het kiezen van een motorreductor: de toepassingseisen en de beschikbare ruimte, die steeds afhangt van de betreffende locatie. Pas als deze factoren helemaal helder zijn, kunt u de juiste motorreductor kiezen. Een goede aankoop zal zichzelf in de praktijk bewijzen door een lange levensduur en een rotsvaste betrouwbaarheid.

Afhankelijk van de gebruiksomgeving – bijvoorbeeld in de offshore, de cementindustrie of een staalfabriek – moet u de designkenmerken zorgvuldig overwegen. Dit zijn o.a. diverse coatingsystemen, met name meerlaagse coatings, de beschermingsklasse, maar ook het type askeerringen en het materiaal van de as.

Als er hoge koppels optreden, zijn systemen met de nodige robuustheid en torsiestijfheid vereist, vooral in ongunstige toepassingen met zware belastingen en sterke versnellingen. Hierdoor ontstaan tijdens het bedrijf ook radiale en axiale impacts, die de motorreductor moet opvangen, bijvoorbeeld bij het opstarten of als transportbanden ongelijkmatig zijn beladen.

Nog een voorbeeld van bijzondere omstandigheden zijn de gevarenzones. In zulke gevallen moeten geschikte geïntegreerde elektromotoren worden gebruikt, die aan Richtlijn 2014/34/EU (ATEX) voldoen om de installatie veilig en volgens de wettelijke voorschriften te gebruiken.

De beschikbare ruimte voor de toepassing en de inbouwmaten van de motorreductor zijn ook belangrijke factoren, met name bij een retrofit. Als u een motorreductor koopt, wilt u de bestaande machines of systemen van het bedrijf namelijk niet veranderen. De in- en uitgaande assen van een parallelle motorreductor zijn zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst, waardoor de unit erg plat is en bij de montage weinig plaats inneemt. De uitgaande as is doorgaans hol, waardoor de motorreductor op de bestaande machine-as kan worden gezet. Als de axiale inbouwruimte beperkt is, wordt meestal een haakse overbrenging gebruikt.

Als u wilt weten wat de beste aanpak is bij de inkoop van een motorreductor, lees dan WEG’s gids Wat ingenieurs en fabrieksmanagers moeten weten bij de aanschaf van motorreductoren. Download de gids hier.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie