Licentiëring en beveiliging van intelligente apparaten

Licentiëring en beveiliging

Wibu-Systems, toonaangevend op het gebied van licentiëring en beveiliging van software, komt met nieuwe technologie voor de afscherming van programmacode, ontwikkeld in de populaire programmeertaal Python.

Licentiëring en beveiliging

Vanwege het gemak van coderen en de inzichtelijkheid van de programmatuur, treffen we de hernieuwde interesse voor de inmiddels 30 jaar oude programmeertaal vooral aan bij software ontwikkeltrajecten op het gebied van AI en machineleren. Het gebruiksgemak wordt evenwel ook ervaren door hackers, die zich toegang willen verschaffen tot waardevolle intellectuele eigendommen, gevat in de broncode. Het wordt ze simpelweg te eenvoudig gemaakt om inzage te krijgen in de programmatuur. Aan die kwetsbaarheid komt een einde met de nieuwe Python-variant van Wibu-Systems CodeMeter technologie. Die stelt ontwikkelaars in staat hun werk in de oorspronkelijke (native) vorm te versleutelen en veilig afgeschermd op te slaan tot het moment van activering. De veel gebruikte hackers truc van het destilleren van code uit het werkgeheugen van een processor in een bepaald apparaat gaat niet langer op.

De nieuwe Python-encryptietechnologie omvat alle robuuste CodeMeter-voorzieningen, variërend van een reeks flexibele licentiëring-modellen, comfortabele oplossingen voor het automatiseren van beveiligingstaken en de mogelijkheid van modulaire afscherming. Individuele stukken code laten zich afzonderlijk versleutelen en in licentievorm gieten. Ontwikkelaars krijgen meer keuze vrijheid bij het ontwikkelen van operationele concepten en de bijbehorende bedrijfsmodellen, inclusief de veel gevraagde abonnementsvorm met op afroep beschikbare licenties.

TIOBE-index

In de TIOBE-index voor de meest populaire ontwikkeltalen bij softwarebouwers stond Python in 2020 op de derde plaats, maar werd zij wel tot TIOBE programmeertaal van het jaar uitgeroepen. Ook in 2021 is dat weer het geval. C en Java strijden al jaren om de eerste plaats op de TIOBE-lijst. Naar verwachting gaat Python, het geesteskind van de Nederlander Guido van Rossum, de plaats van Java innemen. Andere voorbeelden van ontwikkeltalen aan de top van de ranglijst zijn C++, C#, JavaScript en R.

Slimme apparaten, voorzien van kunstmatige intelligentie zijn een geaccepteerd goed in onze digitale samenleving. De toepassingen variëren in volwassenheid. Zo hebben beeld- en spraakherkenning inmiddels hun weg gevonden naar de standaard smartphones en digitale assistenten in woningen. Maar ook complexe applicaties rond statistische analyse, patroonherkenning, het maken van betrouwbare voorspellingen of associatieve leermodellen zien we terug in complexe operationele omgevingen (voorbeelden: weersvoorspelling; algoritmische effectenhandel; medische diagnostiek). Veel van dergelijke systemen zijn gebaseerd op de bouwstenen uit Python-ontwikkelbibliotheken.

Rüdiger Kügler, VP Sales and beveiligingsexpert bij Wibu-Systems zegt dat met de ondersteuning van CodeMeter’s voor Python Wibu-Systems een belangrijke boodschap afgeeft. “Nu we de 32ste verjaardag vieren van het World Wide Web, de ruggengraat van alle hedendaagse technologie, is het onze plicht om efficiënte en veilige processen te ondersteunen om daarmee de verdere verspreiding van beschermingsmethoden voor een brede, zeer diverse gebruikersbasis mogelijk te maken. Net zoals er geen technologisch geassisteerd leven mogelijk is zonder beveiliging, bestaat er geen algemene implementatie van beveiliging zonder een vorm van simpliciteit.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie