Hogere kwaliteit en lagere levertijden met lasautomatisering

Lasrobot installatie

In de Zeeuws-Vlaamse plaats Biervliet bevindt zich het familiebedrijf Pladdet. Al ruim 80 jaar produceert Pladdet aanbouwdelen (zoals sloopapparatuur, graafbakken en  snelwissels) en machines in eigen beheer met ruim 110 medewerkers. Ieder jaar produceren ze 7.000 aanbouwdelen en leveren ze 100 nieuwe machines waarvoor bijna 20.000 kilo lasdraad en 5.500 ton staal wordt gebruikt. Inmiddels exporteert Pladdet wereldwijd, met vaste vertegenwoordigers in België, Engeland en Duitsland en dealers in onder andere Zweden, Denemarken, Frankrijk, Amerika, Canada, Australië, Letland en India. Om de kwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau te hebben en de levertijden te verlagen, besloot Pladdet een deel van het laswerk te gaan automatiseren met een nieuwe lasrobot installatie.

Hoge en constante laskwaliteit

Pladdet had besloten dat er een hogere efficiëntie in de laswerkzaamheden gewenst was. Met het oog op de hoge kwaliteit waar het bedrijf al voor bekend stond, was er de ambitie om dit ook op een hoger niveau te tillen.  Door een deel van het laswerk te automatiseren kan er een hoge en constante laskwaliteit geboden worden. Bovendien kunnen ze nu meerdere diverse producten lassen, in verschillende oplages en hierdoor de levertijden verlagen.

Efficiënte opstelling lasrobot installatie

Op de lasrobot installatie worden momenteel nog voornamelijk verschillende soorten graafbakken gelast, zoals puinbakken, slotenbakken en kleibakken. De intentie is om dit in de toekomst te gaan uitbreiden. De opstelling bij Pladdet is zeer efficiënt. Het betreft een lasrobot AR2010 op een track, waarvan het hiermee verkregen werkbereik is onderverdeeld in 2 werkstations. In het eerste werkstation kunnen producten worden samengesteld, waarbij tegelijkertijd in het tweede werkstation producten kunnen worden afgelast. Voor het samenstellen van de producten wordt gebruik gemaakt van een Lorch opstelling. Vervolgens worden de producten afgelast in de werkstations met een Yaskawa product manipulator en de AR2010 lasrobot installatie voorzien van Lorch lasapparatuur.

200% vertrouwen

Pladdet was reeds bekend met de (las)kwaliteit van Lorch via de handlasapparatuur die daar al langere tijd in gebruik was. Door de samenwerking tussen Yaskawa Benelux en Lorch Lasapparatuur België en Nederland kwam Yaskawa in beeld bij dit automatiseringsproject. Tot slot heeft Yaskawa Benelux accountmanager Kor Blijenberg een uitstekend technisch en commercieel voorstel gedaan, waardoor er volgens Pladdet “200% vertrouwen” was in het gehele project.

“We benutten de lasrobot zo goed mogelijk en dat gaat steeds beter. Elke dag worden er nieuwe producten gelast. De eerste resultaten zijn bijzonder positief,” aldus Niels de Feijter, Lasrobot Specialist/Operator. Het productaanbod van Pladdet blijft echter niet beperkt tot graafbakken en de implementatie van de Lorch/Yaskawa lasrobot installatie wordt gezien als een eerste opstap naar verdere automatisering van de lasproductie. Alle betrokken partijen kijken uit naar een goede voortzetting van de samenwerking.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.