Meer continuïteit en groter bereik met Yaskawa lasrobot

TMP Constructies

Bij TMP Constructies in Waalwijk ontstond 5 jaar geleden de wens voor een lasrobot. Het werk van het bedrijf, specialist in lichte constructiewerken, bestaat voornamelijk 60% uit seriewerk en 40% projectmatige opdrachten. Voor die 60% was TMP op zoek naar een manier om het laswerk makkelijker te maken. “Het was ook een beetje de onbekendheid voor ons over een lasrobot: wat kun je ermee, wat voor aantallen heb je nodig? Zodoende zijn we ons erin gaan verdiepen totdat we uiteindelijk de knoop hebben doorgehakt,” aldus Herbert van der Stelt, Technisch Commercieel Directeur bij de TMP Groep.

Veel seriewerk

De TMP Groep bestaat in totaal uit 3 divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen, lasersnijden, kanten, walsen en stansen van plaatmateriaal in zowel staal, aluminium en RVS in diverse diktes. Hiervoor is er een machinepark met laser machines en kantbanken, met name voor het verwerken van het dunnere plaatmateriaal tot en met een dikte van 6 mm. Op een tweede locatie zit de divisie TMP Coatings, waar ze de finishing touch op metaalproducten kunnen aanbrengen. Met deze poedercoatlijn kan TMP zelf in eigen huis coaten. Op dezelfde locatie zit TMP Constructies, waar de lasrobot staat. Hier worden lichte constructiedelen geproduceerd, het kleinere constructiewerk. Onder andere produceert TMP Constructies ondersteuning voor speeltoestellen, trappen voor waterglijbanen, veel ondersteuning van entresol vloeren, trappen, leuningen, liggers. Dat is de core business en deze bestaat uit veel seriewerk. Producten zoals kolomkoppen en leuningkolommen lassen ze allemaal inmiddels met de Yaskawa lasrobot.

Er zijn uiteraard ook nog steeds handmatige lassers in dienst, eigen personeel en mocht het nodig zijn wordt er gebruik gemaakt van een vast uitzendbureau. “Het probleem voor ons om aan goed personeel te komen is de samenstellers. Veel van ons werk is lastig om samen te stellen,” vertelt van der Stelt. “Een robot kun je programmeren om een goede las te maken, iets samenstellen wordt een ander verhaal, neem bijvoorbeeld een spiltrap. Deze samenstellen vergt veel vakmanschap en daarvoor wordt het steeds lastiger om goede mensen te vinden”.

Andere vorm van werk

Samen met ingeleende mensen werken er totaal ruim 45 mensen bij TMP Constructies. Mensen die het werk deden dat de lasrobot nu doet lassen tegenwoordig de andere producten. “We hebben niemand minder in dienst,” zegt van der Stelt. “Sommige mensen in de werkplaats waren bang dat ze hun baan kwijtraakten, maar we hebben ze gezegd ‘Zo werkt dat niet met een lasrobot.’ Heel veel mensen denken dat, maar iemand moet ook die robot voeden en bedienen. Het is een andere vorm van werk geworden. We hadden zoveel werk dat we soms werk af moesten zeggen en dat pakken we er nu gewoon bij. Dus het heeft alleen meer gebracht.”

Inmiddels heeft het bedrijf kunnen ervaren dat een lasrobot veel meer continuïteit geeft. In een kolomkop zitten bijvoorbeeld 24 lassen en met handmatig laswerk wordt er wel eens een las vergeten. Met een robot heb je dit probleem niet meer waardoor de kwaliteit, die TMP moet waarborgen, veel meer constant wordt.

De lasrobot wordt sinds het begin van dit jaar operationeel ingezet waarvan het eerste halfjaar in de opbouwende fase was met het doel dat hij vanaf het najaar volledig ingezet zou worden, als alle mallen gereed waren, hetgeen ook gelukt is.

Veel groter bereik

De robot is heel makkelijk te programmeren voor de kleine serieproducten van TMP Constructies doordat hij op een rail staat. “Je programmeert het product en hij schuift 500 mm op en doet hetzelfde trucje nog een keer. Je kunt gewoon vier of vijf producten achter elkaar laten lassen, vandaar dat we voor de rail gekozen hebben. Het bereik wordt daardoor veel groter,” aldus van der Stelt.

De aanschaf van de lasrobot is zeker niet de enige automatisering die is geïmplementeerd bij TMP Constructies. Er staan ook twee CNC lasermachines en een CNC ponsmachine, die gedurende de nacht blijven draaien. Een CNC frees en een CNC boorstraat maken eveneens onderdeel uit van het machinepark. Bij TMP Coatings staat een robot gestuurde poedercoat installatie. Van der Stelt: “We zijn zoveel mogelijk aan het automatiseren.”

Indrukwekkende combinatie

De komst van de lasrobot ging vooral om de continuïteit. “Ook een lasser die heel goed en snel kan lassen kan nooit tegen een robot op, het ziet er gewoon ontzettend gelikt uit.” De doorslaggevende factoren bij de keuze voor een Yaskawa robot waren met name de input van accountmanager Kor Blijenberg en de merknaam Yaskawa samen met de Fronius lasbron, die allemaal samen een indrukwekkende combinatie vormden. Het was ook een beetje een gevoelskwestie. “Het is een bepaald gevoel die je erbij hebt. Zowel ik als de eigenaar van TMP zijn gevoelsmensen. We hebben er veel over gelezen en met de persoon die kwam was gewoon een bepaalde klik. Wij zijn daarin ook niet teleurgesteld.”

Over de installatie

De installatie bestaat uit een AR2010 Yaskawa Motoman lasrobot welke gemonteerd staat op een slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm. In het hiermee gecreëerde werkbereik van de robot zijn twee werkzones opgezet. Één zone is voorzien van een synchroon aangedreven horizontale manipulator type RWV2 met twee werkstations. Elk werkstation is op zijn beurt uitgerust met een synchroon aangestuurde horizontale externe robot as met een inspanlengte van 3.000 mm en een doordraairadius van 1.200mm. In de tweede zone moet de robot “geparkeerd” worden om de voordraaitafel over de track een werkstation te kunnen laten voordraaien. De RWV2 manipulator is uitgerust met een middenschot wat tevens dienst doet als laslichtafscherming.

Het is voorzien van een Fronius TPS400i CMT stroombron welke op een meerijdend bordes achter de robot is geplaatst. Deze configuratie is standaard uitgerust met een touch-sensor over de lasdraad. Aansturing van deze stroombron verloopt via het teach pendant van de robotcontroller door middel van de WeldCom II interface. Deze stroombron is geschikt voor het lassen van zowel staal als aluminium.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie