Toekomst van kunststof- en rubber staat centraal op de Kunststoffenbeurs 2023

Kunststoffen beurs Kunststof- en rubberindustrie

De Kunststoffenbeurs, de meest prestigieuze vakbeurs in de Benelux met een scherpe focus op de kunststof- en rubberindustrie, belicht de veelzijdigheid en mogelijkheden van duurzame productontwikkeling en -productie. Kunststof en rubber, met hun unieke eigenschappen, bieden veelzijdigheid in kleur, vorm, gewicht, zijn combineerbaar met andere materialen en bruikbaar binnen diverse productietechnieken. Denk hierbij aan methoden als spuitgieten, thermo- of vacuümvormen, extruderen en zelfs 3D printen.

Dit jaar hebben we het genoegen om meer dan 230 experts uit de kunststof- en rubberindustrie te verbinden met zowel internationale als nationale bezoekers. Het is uniek. Het thema van dit jaar, ‘Toekomst van Kunststoffen’, dient als een overkoepelende term voor alle ontwikkelingen, initiatieven en nieuwe productietechnieken die worden ontwikkeld met kunststoffen. We bespreken kansen voor de industrie op het gebied van duurzaamheid, de energietransitie, mogelijkheden voor productontwikkeling en innovaties in machines om kunststof te bewerken,” zegt Charlotte de Jong, programmamanager van de Kunststoffenbeurs.

Verbind met meer dan 230 gespecialiseerde bedrijven uit de kunststof- en rubberindustrie

Bezoekers kunnen op de beursvloer meer dan 230 bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, onderzoeksprojecten, startups en studententeams ontmoeten die gespecialiseerd zijn in onder andere kunststofverwerking en -bewerking, productdesign en -ontwikkeling, duurzaamheid, machinebouw, oppervlaktetechnieken, matrijzen en spuitgieten.

Machineplein by Equip-Plast

Machineplein by Equip-Plast biedt een podium waar 20 internationale en nationale exposanten de nieuwste technologieën voor de kunststof- en rubberindustrie demonstreren. Duurzaamheid, in de vorm van verminderde CO2-emissie en energieverbruik, is een prominente kwestie. Duurzaamheid draait niet alleen om het recyclen van kunststoffen. Het verminderen van het energieverbruik is ook een belangrijke maatregel. Op het Machineplein zullen bezoekers indrukwekkende voorbeelden zien van zowel volledig elektrische als hybride spuitgietmachines, evenals toepassingen en software om het spuitgietproces circulair te sturen.

“Kunststoffen worden onterecht in een negatief daglicht geplaatst. Het zijn materialen die op indrukwekkende wijze veel kunnen produceren met weinig grondstoffen,” zegt Bob Pieterse, marketing manager bij Plastima en een van de exposanten op het Machineplein. Hij is daarom verheugd over het thema van dit jaar: Toekomst van Kunststoffen. De impact van regels gerelateerd aan de EU Green Deal, zoals bedrijven die CO2-emissiegegevens moeten verstrekken voor de producten die ze maken, beginnen zichtbaar te worden. “Het begint bij de multinationals en sijpelt langzaam door naar de spuitgieters”, zegt Robbert Weijers, sales manager bij Arburg Benelux. Arburg viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan en presenteert daarom een speciale jubileummachine op de Kunststoffenbeurs.

Congresprogramma en verschillende gebieden met prominente figuren uit de industrie

Merijn Tinga, ook bekend als de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator, zijn beiden al lang actief in de strijd tegen plastic vervuiling, elk op hun eigen unieke manier. Beide heren zullen als keynote sprekers aanwezig zijn in het veelbelovende congresprogramma dat nauw aansluit bij de toekomst van kunststoffen: duurzaam, slim én innovatief. In hun presentaties zullen ze de mogelijkheden van plastic en recycling bespreken en hun eigen ervaringen daarmee delen.

Kennis over de toekomst van kunststoffen wordt niet alleen gedeeld tijdens het congresprogramma. In verschillende gebieden zoals de Start-up, Knowledge & Education, Innovation en 3D printing gebieden demonstreren verschillende bedrijven in de kunststof- en rubberindustrie hun innovaties, use cases en ontwikkelingen.

Rethink Plastics Awards komt naar de Kunststoffenbeurs

Dit jaar zal de uitreiking van de Rethink Plastics Awards door Federatie NRK plaatsvinden tijdens de Kunststoffenbeurs. Bezoekers kunnen ook de Rethink Plastics expo bezoeken waar tal van voorbeelden van duurzaam geproduceerde producten tentoongesteld worden.

Tweedaagse vakbeurs als ontmoetingsplek voor de gehele Benelux kunststof- en rubberindustrie

Sinds 1999 is de Kunststoffenbeurs de vakbeurs voor de gehele Benelux kunststof- en rubberketen. Het is uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor iedereen die werkt in de kunststof- en rubberindustrie, voor productontwerpers, fabrikanten van producten, of voor wie nieuwsgierig is naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof en rubber. Het is ook de plek waar samengewerkt kan worden aan de duurzame toekomst van kunststoffen.

De Kunststoffenbeurs is beide dagen gratis toegankelijk voor bezoekers, na registratie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.