Kosteneffectieve sensoroplossing voor weegstations

Weegstations

Kosteneffectief wegen tot op de milligram met weegstations

Het wegen van productcomponenten in productieprocessen vereist de hoogste nauwkeurigheid. De daarvoor benodigde machines zijn dan ook vaak complex en duur. Althen Sensors & Controls biedt een eenvoudige, betrouwbare en kosteneffectieve sensoroplossing voor dergelijke weegstations.

Bij het wegen van goederen of stoffen kan de kleinste fout grote gevolgen hebben. In de meeste productieprocessen moeten steeds meer individuele componenten van producten worden gewogen, of het nu gaat om het bepalen van mengverhoudingen of om producten te verpakken. Kleine weegfouten kunnen snel oplopen en hoge vervolgkosten veroorzaken of – als de mengverhoudingen verkeerd zijn – producten uiteindelijk zelfs onbruikbaar maken. Om deze reden worden systemen die werken met kleine productgewichten vaak op een complexe en dure manier geconstrueerd. Er zijn echter zeker mogelijkheden om dergelijke weegstations eenvoudiger, betrouwbaarder en kosteneffectiever te ontwerpen.

Ophangen in plaats van opzetten

In plaats van kleine containers met meerdere loadcellen te wegen, kan dit ook met één enkele loadcel. Hiervoor wordt de vulcontainer aan de loadcel gehangen en niet, zoals vaak het geval is, op meerdere loadcellen geplaatst. Deze methode elimineert ook de kosten van het parallel schakelen van meerdere loadcellen. De extra eliminatie van bekabeling- en installatietijden en materiaalkosten zorgt voor efficiënte en kosteneffectieve oplossingen.

Weegstations

Een sensoroplossing voor elke weegapplicatie

Om de juiste sensor voor uw toepassing te kiezen en de vereiste nauwkeurigheid te bereiken, moet de verhouding van het totale gewicht van de doseereenheid tot het kleinste doseergewicht juist zijn. Dit is o.a. afhankelijk van de toepassing zelf en moet daarom individueel worden gecontroleerd. Voor kleine gewichten zijn single-point loadcellen geschikt, voor grotere gewichten worden zogenaamde shear beam loadcellen gebruikt. Deze krachtopnemers zijn in het algemeen gemakkelijk te installeren, omdat zij als platform-loadcellen zijn uitgevoerd en hun nauwkeurigheid dus binnen het bereik van de opgegeven platformgrootte bereiken.

In ieder geval moet de gebruikte loadcel regelmatig worden gekalibreerd, omdat alleen op die manier de nauwkeurigheid van het doseerproces permanent en betrouwbaar kan worden gegarandeerd. Als het systeem is ontworpen voor verkoop (bijv. het wegen van verpakkingen), moeten de gebruikte load cellen ijkbaar (C3) zijn.

Althen biedt u een reparatie- en kalibratiedienst en overeenkomstige C3-geschikte loadcellen. De transducersignalen worden geëvalueerd door middel van nageschakelde evaluatie-elektronica, hetzij met analoge signalen of digitaal via een businterface die aan de industrienorm voldoet.

Weegstations

Uitbreiding van bestaande installaties

Zelfs installaties die reeds werken door het “instellen” van de vulcontainers op meerdere loadcellen kunnen achteraf worden aangepast aan de nieuwe methode. Dit is vooral zinvol wanneer een deel van de bestaande meetketen defect is of onderdelen na moderniseringsmaatregelen niet meer bruikbaar zijn.

De loadcellen, weegtransmitters en indicatoren van Althen zijn geschikt voor industriële automatisering, de chemische en farmaceutische industrie, de voedingssector en de auto- en verpakkingsindustrie.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.