Kogelomloopspindels perfectioneren het snijden van lenzen

Snijden van lenzen

Een in Italië gevestigde specialist, actief voor de optische industrie, heeft veel profijt van de precieze en hoogwaardige bewegingen van NSK kogelomloopspindels in zijn innovatieve lenzen snijmachines. De door MEI System geproduceerde machines hebben een postieve verandering teweeggebracht bij optische productieprocessen met geavanceerde freestechnologieën.

Kwaliteit van de lenzen

Een uitstekende kwaliteit van de lenzen, gecombineerd met een aantrekkelijk design en perfect zicht, heeft eerste prioriteit bij de verkoop van brillen aan consumenten. Sinds de jaren 2000 heeft MEI System de productieprocessen in de optieksector weten te transformeren, waarbij het bedrijf tegelijkertijd uitgroeide tot voornaamste trendsetter op het terrein van het snijden van lenzen.

Het was MEI System die het frezen van lensranden introduceerde in de optieksector en daarmee het oude concept van slijpen deed kantelen. Het nieuwe proces, ontwikkeld en geperfectioneerd door het bedrijf uit Bergamo, heeft de flexibiliteit en output van productielijnen voor brillenglazen aanzienlijk verbeterd, waardoor fabrikanten en optische laboratoria nu met uiterste precisie en kwaliteit kunnen snijden, zelfs de meest complexe vormen waar de steeds veeleisender wordende brillenmarkt om vraagt.

Innovatie stimuleert productiviteit

Daniel Ponti, Global Operations Director van MEI System: “Ons bedrijf heeft er altijd naar gestreefd om marktleider te zijn op het gebied van technologie, met een sterk vermogen tot innovatie en gedreven door continue investeringen in R&D. In de meer dan 20 jaar dat we actief zijn in de optische industrie, introduceerden we veel nieuwe concepten, stuk voor stuk bedoeld om kwaliteit te garanderen door het minimaliseren van afval tijdens het lensproductieproces en in te spelen op de specifieke behoeften van elke klant. Het is een proces dat tot op de dag van vandaag voortduurt en dat ons in staat heeft gesteld ons werkterrein voortdurend uit te breiden.”

Hij vervolgt: “Momenteel leveren wij niet alleen machines met de technologie voor het snijden van brillenglazen, maar daarnaast ook geïntegreerde oplossingen voor kwaliteitscontrole, flowanalyse binnen de productielijnen van de klant, en meervoudige automatiserings- en optimaliseringsoplossingen. Dit aanbod biedt concrete voordelen voor onze verschillende typen klanten, van ’s werelds grootste brillenglasfabrikanten en grote onafhankelijke laboratoria, tot lokale laboratoria en individuele winkels die op aanvraag brillen produceren, klaar voor snelle levering aan de consument.”

Het vereenvoudigen van complexe processen en tevens als eerste oplossingen vinden voor de steeds complexer wordende eisen van de optische wereld, is door de jaren heen de leidende filosofie van MEI System geweest. Zo is het ‘No Block’ systeem voor het vergrendelen van lenzen tijdens de bewerking een gewaardeerde uitvinding, die het gebruik van hulpmiddelen (de zogenaamde ́blocks’) volledig overbodig heeft gemaakt. Het eindresultaat is een aanzienlijke stroomlijning van het productieproces, met aanzienlijke besparingen van middelen, tijd en kosten.

Snijden van lenzen
MEI System produceert snelle, betrouwbare en flexibele machines voor het bewerken van zonnebrillenzen, maskers en oftalmologische lenzen, die voldoen aan de behoeften van klanten variërend van de grootste industriële laboratoria tot onafhankelijke optiekzaken.

Kwalitatieve componenten

Om zich te positioneren als technologisch leverancier in de referentiemarkt van het bedrijf, produceert MEI System zijn machines in eigen huis, gebruikmakend van kwalitatieve leveranciers voor alle essentiële componenten, waaronder NSK voor de kogelomloopspindels. De kogelomloopspindels van NSK, een essentieel element voor het garanderen van uiterste precisie en vloeiende bewegingen, maken de machines geschikt voor het met hoge kwaliteit frezen van de verschillende materialen die momenteel worden gebruikt voor het maken van lenzen.

“Onze technische afdeling ziet het merk NSK als referentie voor lineaire bewegingscomponenten, en onze langdurige relatie getuigt van de absolute kwaliteit van de producten die de Japanse multinational aanbiedt,” aldus de heer Ponti. “Nog belangrijker echter is de vertrouwensrelatie en het partnerschap tussen de beide bedrijven, die veel verder gaan dan de technische knowhow. Met NSK hebben we kaderovereenkomsten voor voorraadbeheer die ons in staat stellen onze behoeften af te stemmen op basis van maandelijkse voortschrijdende prognoses, zodat onze bevoorradingsketen niet verstoord wordt door vertragingen of onderbrekingen, maar ook niet overbelast is. Het eindresultaat is uitmuntend en wederzijds voordelig, en geeft ons de zekerheid dat materialen op tijd beschikbaar zijn met een geoptimaliseerde financiële commitment.”

Op weg naar nieuwe markten

Het succes van de door MEI System geïntroduceerde technologische oplossingen heeft een verdere impuls gegeven aan de internationalisering van het bedrijf en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor nieuwe segmenten binnen de optiekmarkt.

MEI System, dat inmiddels dochterondernemingen heeft in de Verenigde Staten, Hong Kong en Brazilië, heeft zijn wereldwijde aanwezigheid uitgebreid door kantoren te openen in de Verenigde Staten, India, Japan en Australië. Deze strategie stelt de onderneming in staat nog dichter bij haar internationale klantenkring te komen en te profiteren van nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.

Op technologisch vlak blijft de aandacht gericht op onderzoek en ontwikkeling, wat heeft geleid tot de creatie van een nieuwe generatie machines voor de markt van oftalmologische lenzen. De oplossingen van het bedrijf beloven een revolutionaire omslag bij dit type bewerking, waarbij de freesbewerking niet alleen wordt gebruikt om de contouren van de lens te definiëren, maar tevens het oppervlak ervan, waardoor de juiste vorm wordt verkregen, overeenkomstig de specificatie van de consument.

“Bij het maken van oftalmologische lenzen,” legt de heer Ponti uit, “zijn de eisen wat betreft freeskwaliteit en -precisie nog extremer, met zeer krappe toleranties, omdat zelfs de kleinste onvolkomenheid van de vorm de zichtkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Voor deze projecten gebruiken onze technici eveneens de kogelomloopspindels van NSK om de roterende beweging om te zetten in een rechtlijnige beweging, zodat een maximale positioneringsnauwkeurigheid kan worden bereikt.”

Het is nog een voorbeeld van hoe krachtig de samenwerking tussen twee technologische bedrijven op hun respectieve gebieden niet alleen groei stimuleert, maar ook de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die nieuwe markten kunnen openbreken.

Meer informatie bij NSK

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie