HyCC en VNG ontwikkelen samen groene waterstofprojecten

Waterstofproductie

Het Nederlandse waterstofbedrijf HyCC en het Duitse gasbedrijf VNG AG hebben project “GreenRoot” gelanceerd voor de ontwikkeling van grootschalige groene waterstofproductie om industrieën in Midden-Duitsland te verduurzamen. De twee bedrijven hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst (MoU) getekend in Bitterfeld.

Groene waterstofproductie

HyCC en VNG starten met een onderzoek naar de technische haalbaarheid en de potentie van groene waterstofproductie om industrieën in Midden-Duitsland te verduurzamen. Het doel is om de komende drie tot vijf jaar één of meerdere groene waterstoffabrieken op industriële schaal te ontwikkelen in de regio.

Groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare stroom en water en is cruciaal om de Duitse en Europese klimaatdoelen te bereiken. Zo kan waterstof onder andere worden gebruikt om staal, vliegtuigbrandstoffen en essentiële chemicaliën en grondstoffen te produceren zonder CO2-uitstoot. Midden-Duitsland is de thuisbasis van een grote chemische industrie en een grote potentiële markt voor groene waterstof.

Stijn van Els, CEO van HyCC: “Midden-Duitsland heeft een lange industriële traditie. Door onze expertise op het gebied van elektrolyse te combineren met de ervaring van VNG in het leveren van duurzame energie aan de regio, kunnen we deze industrieën helpen transformeren naar een meer circulair, duurzaam model, gebaseerd op groene waterstof.”

Ulf Heitmüller CEO van VNG AG: “We zijn erg blij met de samenwerking met HyCC. Groene waterstof is de klimaatvriendelijke en CO2-neutrale energiebron van de toekomst. Daarom is het belangrijk om met dit soort projecten de aanloop naar groene waterstofproductie te versnellen. We hebben oplossingen op industriële schaal nodig ter ondersteuning van de Duitse energietransitie. Onze thuisregio in Midden-Duitsland is hiervoor de ideale locatie en hiermee zet VNG weer een flinke stap vooruit met groene gassen.”

HyCC

HyCC (the Hydrogen Chemistry Company) is een industriële partner voor de veilige, betrouwbare en betaalbare levering van groene waterstof en oplossingen voor circulaire chemie. HyCC is een joint venture van het Europese chemiebedrjif Nobian en de Green Investment Group van Macquarie.

VNG

VNG is een groep van meer dan 20 bedrijven die actief zijn in de Europese energie-industrie, met meer dan 1.500 medewerkers. De groep, met het hoofdkantoor in Leipzig, staat centraal in de veilige gasvoorziening in Duitsland: het is de op twee na grootste gasimporteur en beheerder van gasopslag in Duitsland en beheert via dochteronderneming ONTRAS Gastransport GmbH een leidingnetwerk van 7.700 km. VNG levert gas aan circa 400 gemeentelijke nutsbedrijven en industriële klanten, waarmee circa 20% van de Duitse gasvraag wordt gedekt.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie