Internet of Things heeft steeds meer impact

IOT Apparaten

Ooit klonk het alsof het rechtstreeks uit een film kwam, maar tegenwoordig is het Internet of Things of IoT zoals de tech nerds het noemen, gewoon onderdeel van je dagelijkse leven. Misschien heb je het niet eens door, maar je gebruikt het al. Van je koelkast tot je zorgverzekering, alles hangt aan dat slimme netwerk. Dat kan soms verrassend handig zijn.

Je apparaten praten met elkaar alsof dat altijd al zo geweest is

Sta je op, stap je in je auto en zie je ineens een compleet nieuwe interface op je scherm zonder dat je ook maar iets hebt gedaan. Geen kabels, geen update gedoe, het is gewoon geregeld. Dat soort ‘magie’ gebeurt ook thuis steeds vaker. Je telefoon praat vrolijk met je lampen, de verwarming weet wanneer je thuiskomt en de muziek start vanzelf zodra je binnenloopt. Zelfs je douche weet straks wat je lekker vindt. Het is gemak dat snel went en dat zie je trouwens ook steeds vaker terug op de werkvloer.

Boeren sturen hun velden aan met data

Wie denkt dat IoT alleen maar draait om hippe gadgets in huis, heeft het mis. Op het platteland gebeurt misschien wel het spannendste. Boeren gebruiken sensoren en data om te bepalen wat elk stukje land nodig heeft. Bodemvocht, temperatuur, zonlicht, alles wordt gemeten en vertaald naar precies de juiste verzorging voor de gewassen. Minder verspilling dus en betere oogsten. Zelfs aardappels krijgen tegenwoordig hulp van een algoritme. Vooral op zakelijk vlak is Internet of things steeds belangrijker en voor de meeste bedrijven dan ook onmisbaar.

Korting krijgen op je zorgverzekering door een sensor

Zorg kost een hoop geld, dus zoeken verzekeraars naar manieren om het slimmer aan te pakken. Denk aan armbanden die je hartslag, slaappatroon of zuurstofniveau in de gaten houden. In ruil voor die gegevens krijg je dan misschien wat korting op je zorgverzekering. Voor veel mensen een prima deal, zolang je zelf kunt kiezen wat je wel of niet deelt. Al betaal je soms wel een beetje extra als je liever je privacy houdt.

Technologie is er voor jou, niet andersom

Soms voelt het alsof je geen keuze meer hebt en de technologie je leven overneemt. Maar uiteindelijk beslis jij wat je wel of niet gebruikt. Werkt iets niet of is het alleen maar gedoe, dan verdwijnt het vanzelf in een la. Maakt het je leven makkelijker, dan ben je er zó aan gewend. Wie heeft er nou zin om elke avond met de hand de lichten, thermostaat en muziek in te stellen alsof je in de jaren 90 leeft?

Boodschappen doen zonder lijstje

De manier waarop mensen hun boodschappen regelen verandert ook flink. Een slimme koelkast die zelf bijhoudt wat op is, is geen toekomstmuziek meer. Zegt je speaker dat de melk op is, dan staat het meteen op het lijstje van je favoriete supermarkt. Handig toch? Je hoeft niks meer te onthouden en je kunt makkelijker vergelijken wat je waar koopt. Scheelt geld en stress. Er zijn echt meer dan genoeg apps om dat lijstje bij te houden, dus dingen vergeten is verleden tijd.

Zelfs de stofzuiger zwaait je straks uit

Niet iedereen staat meteen te juichen bij al die slimme apparaten. Het idee dat alles met alles verbonden is, voelt voor sommigen nog wat ongemakkelijk. Maar goed, vroeger vond men het ook vreemd om geld uit een muur te trekken of te bellen zonder draad. Niemand kijkt er meer van op. Grote kans dat je stofzuiger je over een paar jaar uitzwaait als je naar je werk gaat.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.