Inspectiegegevens opslagtanks met datagedreven drone-in-box systemen

Niveaumeters procesindustrie opslagtank drone-in-box Gridmaster-methode

Hightech bedrijf Falcker haalt inspectiegegevens van moeilijk bereikbare en onveilige gebieden zoals opslagtanks op met datagedreven drone-in-box systemen. Falcker is ontstaan in de Rotterdamse haven en ontwikkelt state-of-the-art digitale asset care oplossingen voor bedrijven in de energie en petrochemische sector. De cloudomgeving van de dronebox is gekoppeld met het Falcker-platform. Dit platform is ontwikkeld door Symbioo met het moderne applicatieplatform OutSystems en digitaliseert assets en creëert zogenaamde ‘digital twins’. Het grote voordeel van een drone-in-box is dat de inspecteur minder uren op locatie nodig is, waardoor er veiliger, sneller en efficiënter gewerkt kan worden. Ook zet Falcker hiermee de volgende stap in het realiseren van haar internationale ambities.

De wens om op te schalen wordt realiteit

Vanwege de energietransitie besluiten tankoperators de opslagtanks slimmer te beheren door te investeren in digitaal onderhoud. Dat wet- en regelgeving sinds kort het gebruik van een drone-in-box toestaat, biedt Falcker uitkomst. Vanwege de toenemende vraag en de krappe arbeidsmarkt had het hightech bedrijf al langer de wens om op te schalen. Met de geavanceerde camera’s in de drone-in-box worden er 360 graden foto’s gemaakt waarop materiaaldegradatie, gasemissies, temperatuur (isolatie) en vervorming worden herkend. Deze foto’s worden geüpload in de cloudomgeving van de dronebox die gekoppeld is met het Falcker-platform. Vervolgens worden alle losse foto’s via een door Falcker ontwikkelde techniek samengevoegd als één foto en geïnspecteerd.

Van nationaal naar internationaal

Vijf jaar geleden startte Falcker als start-up met de wens om het inspectiewerk van onder andere opslagtanks te digitaliseren via robots en drones. Vanwege de schaalbaarheid, snelle ontwikkeling, digitale veiligheid, flexibiliteit en uitgebreide web- en mobiele opties is er gekozen om het Falcker-platform op OutSystems te bouwen. Bovendien is OutSystems eenvoudig te integreren met andere systemen. Grote bekende namen uit de industrie die gebruik maken van het Falcker platform zijn BP, Vopak en SABIC.

“Bij het besturen van een drone is er een piloot op locatie nodig en ben je meer afhankelijk van de weersvoorspellingen. Dit is bij een drone-in-box niet het geval. We wilden al heel lang ons Falcker-platform breder uitrollen, maar het is niet haalbaar om busjes en piloten met drones rond te laten rijden. Laat staan in het buitenland. Deze innovatie biedt ons talloze nieuwe mogelijkheden en is baanbrekend in onze industrie. Zonder OutSystems hadden we deze datagedreven drone-in-box oplossing waarschijnlijk nooit kunnen realiseren”, vertelt Duco Boer, CIO bij Falcker. “Sinds 1993 ben ik al werkzaam in de IT-sector. Tijdens mijn carrière leverde werken met IT-systemen vaak tot teleurstellingen en desillusies. Vier jaar geleden vermoedde ik al dat OutSystems alles op digitaliseringsgebied te bieden had. En tot op de dag van vandaag heeft het platform mij nog nooit teleurgesteld.”

Bart Meursing, VP EMEA North bij OutSystems: “Het ophalen van inspectiegegevens van opslagtanks met het drone-in-box systeem is een schoolvoorbeeld van datagedreven werken. Falcker verzamelt in de eerste plaats vele waardevolle data en heeft met Symbioo een state of the art digitaal platform ontwikkeld dat de data vervolgens verwerkt. Wij zijn trots op het feit dat het Falcker-platform op OutSystems is gebouwd. Daarmee staat OutSystems aan de basis van een nieuwe manier van werken bij Falcker, die veiliger, sneller en efficiënter is. Falcker zet op deze manier forse stappen om hun internationale ambities te verwezenlijken.”

Ps: bekijk ook de video van de snelste drone ter wereld die achter de F1 auto met Max Verstappen aanvliegt met ruim 350 km/u!

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.